• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

İşadamlarının gözü Alsancak'da...

İşadamlarının gözü Alsancak'da...
İzmirliler doğalgaz, Efes Oteli özelleştirme ihalelerini alamayınca son olarak kasım ayında özelleştirilmesi planlanan İzmir Alsancak Limanı’nı ellerinden kaçırmak istemiyor.
İŞADAMLARININ GÖZÜ ALSANCAK LİMANI'NDAİzmirliler doğalgaz, Efes Oteli özelleştirme ihalelerini alamayınca son olarak kasım ayında özelleştirilmesi planlanan İzmir Alsancak Limanı’nı ellerinden kaçırmak istemiyor. Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlanan ihale şartnamesini bekleyen İzmirli işadamları, şartnamenin ortaya çıkmasıyla stratejilerini belirleyerek ihaleye katılacak. Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan ve coğrafi konumu nedeniyle dünyanın önemli limanları arasında sayılan İzmir Alsancak Limanı, dünyanın önde gelen liman işletmecilerinin de dikkatini çekiyor.

LİMANA 5 DEV TALİP

Özelleştirme için ilk etapta 5 devin ismi ön plana çıkarken, uzmanlar ihale şartnamesinin netleşmesi ile bu sayının değişebileceğini ifade ediyor. Liman taliplileri arasında şu anda Hong Kong’lu Hutchison Whampoa, İngiliz P&O ve Hollandalı Rotterdam Limanı İşletmesi, Arkas Holding ve Limak’ın da İzmirli işadamları ile birlikte ortak olduğu Alsancak Liman Hizmetleri A.Ş. ve İstanbullu denizcilik firmaları yer alıyor.

Efes Oteli’nin ihalesinin tamamlanmasıyla İzmir’in önemli bir sorununun ortadan kalktığını belirten Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, İzmir Liman ihalesinin tamamlanmasıyla kentin geleceğe daha rahat bakacağını söyledi. İzmir Alsancak Limanı’nın ihale şartnamesinin ekim ayında çıkacağının açıklandığını ancak bugüne kadar şartnamenin hazırlanmadığını kaydeden Dologh, “Umarım sorunsuz bir şartname hazırlanır. Geç oldu, güç olmasın” dedi. İhale şartnamesiyle birlikte liman taliplilerinin de tam olarak ortaya çıkacağını açıklayan Dologh, İzmirli işadamlarının ortaklığıyla kurulan şirketin de ihaleye hazırlandığını ifade etti. İzmirli işadamları ile birlikte dünyanın önde gelen firmalarının da ihaleye hazırlandığına dikkat çeken Dologh şöyle konuştu: “İzmir Limanı ihalesinin de bir an önce tamamlanması İzmir için iyi olur. Limanı alan firmanın yeni yatırımlar yapması gerekiyor. İhale süreci kısa sürede tamamlanırsa yatırımlar da başlar. Yeni yatırımlar Türkiye’nin en büyük konteyner limanının iş hacminin daha da artması demek. Bu da İzmir’in limandan daha çok gelir kazanması anlamına geliyor. Onun için ihale şartnamesi bir an önce çıkmalı.”

EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar ise limanla ilgili İzmirli işadamlarının ortak olduğu şirketin hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek, şu anda bütün taliplilerin ihale şartnamesini beklediğini söyledi. Efes Oteli’nin özelleştirilmesinin ardından gözlerin İzmir Limanı’na çevrildiğine dikkat çeken Yorgancılar, “İhale şartnamesi çıkmadan bir şey söylemek doğru olmaz. İzmir dünyanın önemli limanları arasında yer alıyor. Birçok yabancı talipte olacaktır. Tahminime göre ihale kasım ayında tamamlanır. Biz sürecin bir an önce tamamlanmasından yanayız. Ne kadar kısa sürede biterse o kadar iyi olacaktır” diye konuştu.

ŞARTNAME BEKLENİYOR

İzmir Limanı ihalesi için kurdukları şirketin firmasının ortak sayısının 100’ü geçtiğini ifade eden Alsancak Liman Hizmetleri A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Önder Türkkanı ise hazırlıklarının tamamlandığını, ihale şartnamesinin çıkmasını beklediklerini kaydetti. İhale şartnamesinin çıkmasıyla bazı şeylerin netleşeceğini açıklayan Türkkanı, Türkiye’nin en büyük konteyner limanını almak istiyoruz. Çalışmalarımız da hep bu yönde. Güçbirliği ile bunu başaracağımıza inanıyorum. İhale sürecinin bir an önce tamamlanması İzmir için yararlı olur” dedi.

Füsun KARASİNİR / İZMİR
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim