• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

İran'a yaptırımlar için beklenen hamle!

İran'a yaptırımlar için beklenen hamle!
ABD Kongresi bir yıl içinde üçüncü kez İran'a yaptırım mesaisinde. İran'a enerji, liman, taşımacılık ve gemi inşa sektörlerinde yaptırım uygulanacak, malzeme taşımacılığı ve hizmet işlemleri kısıtlanacak.

ABD Kongresi bir yıl içinde üçüncü kez İran'a yaptırım mesaisinde.  Amerikalı senatörler Bob Menendez, Mark Kirk ve Joe Lieberman, İran'a yeni yaptırımlar öngören bir paket açıkladı.

Demokrat Senatör Bob Menendez, Cumhuriyetçi Senatör Mark Kirk ve bağımsız senatör Joe Lieberman tarafından, Senato'da görüşülmekte olan Ulusal Savunma Yetki Yasası'na eklenmesi teklifiyle açıklanan önlemler paketi, İran 'ın enerji, liman, nakliyat ve gemi sanayi sektörlerini, Tahran'ın nükleer silahlanmaya dönük faaliyetlerini desteklemede rol oynadıkları gerekçesiyle kara listeye alırken, bu alanlarda yapılacak ticari işlemlere yaptırımlar içeriyor.

Aynı zamanda, İran'a grafit, alüminyum ve çelik gibi, gemi sanayi ve nükleer sektörlerle alakalı ürünler satan veya tedarik eden bireylere cezalar öngören paket, İran'ın yaptırımları atlatmaya dönük çabalarını önleme noktasında, İran'a kıymetli madenlerin satışı ya da transferine de yaptırımlar getiriyor.

Paket, İran devlet televizyonu ve başkanının da zorla televizyonda itiraf veya göstermelik duruşmalar yayınladıkları gerekçesiyle insan hakları suistimalcileri olarak tanımlanması ve yaptırımlara tabi tutulmasını içeriyor.

Bu son düzenleme, geçen yıl ABD Kongresi'nden geçen ve arkasında yine senatörler Menendez ve Kirk'ün imzası olan İran'ın petrol endüstrisine yönelik yaptırımların daha da genişletilmiş versiyonunu oluşturuyor.

Menendez, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, İran'a yönelik halihazırdaki yaptırımların önemli bir etkide bulunduğunu, ancak buna rağmen İran'ın nükleer silah geliştirmeye dönük çabalarına devam ettiğini belirterek, "Bu son ilave önlemleri geçirerek, İran'a, bizi oyalamaya çalışamayacakları yönünde bir mesaj göndermiş olacağız" ifadesini kullandı.

Kirk de "bu iki partili önlemler paketinin, İran rejimi üzerindeki ekonomik baskıyı büyük oranda artıracağını ve İran halkına net bir destek mesajı göndereceğini" kaydetti.

Amerikan Kongresi'nin Tahran yönetimini köşeye sıkıştırmak için görüştüğü yeni pakete göre;

* İran'a enerji, liman, taşımacılık ve gemi inşa sektörlerinde yaptırım uygulanacak, malzeme taşımacılığı  ve hizmet işlemleri kısıtlanacak.

* Gıda, tarım ürünleri, tıbbi malzeme ve ekipman ile insani yardım bu yaptırımların dışında tutulacak.

*  İran'a nükleer silah yapımında kullanılabilecek grafit, alüminyum, çelik gibi ürünlerin satışı yasaklanacak.

* ABD'nin belirlediği, iran ile çalışan yabancı bankalara yaptırım uygulanacak.

Yaptırım paketi kongrenin iki kanadında görüşüldükten sonra başkan Obama'ya iletilecek. Obama'nın 90 gün içinde metni onaylaması ve yürürlüğe sokması gerekiyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim