• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 19 °C

İran Donanması el koyma girişiminde bulunduğu tankere ateş açtı

İran Donanması el koyma girişiminde bulunduğu tankere ateş açtı
ABD'li bir savunma yetkilisine göre , ABD Donanması Çarşamba sabahı erken saatlerde Umman Körfezi'nde iki petrol tankerini ele geçirmeye çalışan İran Donanma gemilerini durdurmak için müdahale etti.

Edinilen bilgiye göre bir İran gemisi ikinci el koyma girişiminde tankere ateş açtı.

Yetkili, ilk olayda, İran Donanma gemisinin Umman Körfezi'ndeki uluslararası sularda yerel saatle sabah 1 civarında Marshall Adaları bandıralı bir petrol tankeri olan TRF Moss'a yaklaştığını söyledi. İran gemisi yaklaştığında tanker Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor ve Umman Denizi'ne doğru ilerliyordu.

Yetkili, İran gemisinin orada olması veya tankere yaklaşması için onu ele geçirmeye çalışmak dışında bir nedeni olmadığını söyledi. Bir ABD Donanması destroyerinin, deniz devriye uçağıyla birlikte petrol tankerine el konulmasını önlemek için gemilere yaklaştığını ve bu noktada İran gemisinin rotasını değiştirdiğini ve bölgeyi terk ettiğini söyledi.

Ancak sadece birkaç saat sonra, ikinci bir İran Donanma gemisi, Umman, Maskat'tan yaklaşık 20 deniz mili açıkta uluslararası sularda bulunan farklı bir petrol tankeri olan Richmond Voyager'a yaklaştı. Tanker, Umman Denizi'ne gidiyordu ve İran sularından ilk tankerden bile daha uzaktaydı.

whatsapp-image-2023-07-06-at-12.16.30.jpeg

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı tarafından yayınlanan videonun bu ekran görüntüsü, 5 Temmuz'da Umman Körfezi'ndeki ticari tankere yasadışı bir şekilde el koyma girişimi sırasında hafif silahlar ve mürettebat tarafından kullanılan silahlarla çok sayıda uzun mermi atan bir İran donanmasını gösteriyor.

ABD'li yetkili, İran gemisi Richmond Voyager'a yaklaşırken tankerin bir imdat çağrısı yaptığını söyledi. Yetkili, ABD Donanması muhribinin imdat çağrısını aldığını ve tam hızla olay yerine gittiğini söyledi. İran gemisi zaten petrol tankerini selamlamıştı ve ABD Donanması destroyeri yaklaştığında gemiyi durdurup gemiye binmeye çalışıyordu.

ABD'li yetkili, İran Donanması gemisindeki İran personelinin hafif silahlarla tankere ateş açtığını ve mürettebatın yaşam alanlarının yakınında geminin yan tarafını vurduğunu söyledi. 
Richmond Voyager'da kimsenin yaralanmadığı ve İran gemisinin ABD Donanması destroyeri yaklaşırken olay yerinden ayrıldığı bildirildi.

ABD Donanmasına göre İran, Donanmanın "bölgesel deniz güvenliğine ve küresel ekonomiye açık bir tehdit" olarak nitelendirdiği şekilde 2021'den bu yana yaklaşık 20 uluslararası bayraklı ticari gemiyi taciz etti veya ele geçirdi.

Bu yılın başlarında İran, aynı bölgede bir haftadan kısa bir süre içinde iki petrol tankerine el koydu.

İran devlet haber ajansı IRNA'ya göre, 27 Nisan'da İran Donanması, İran'ın teknelerinden biriyle çarpıştığını ve olay yerinden kaçmaya çalıştığını iddia etmesi üzerine Advantage Sweet petrol tankerine el koydu. İran, tankerin olay yerinden kaçmaya çalıştığını iddia etti, ancak ABD Donanması, tankerin Umman Körfezi'ndeki uluslararası sularda ele geçirildiğini söyledi.
Sadece birkaç gün sonra İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçerken petrol tankeri Niovi'ye el koydu. İran İslam Devrim Muhafızları Donanması'na ait yaklaşık bir düzine hızlı saldırı gemisi, tankere doluştu ve rotasını İran karasularına çevirmeye zorladı. ABD Donanması olayı "yasadışı bir el koyma" olarak nitelendirirken, İran'ın yarı resmi FARS haber ajansı tankerin "görünüşe göre deniz yasasını ihlal ettiğini" söyledi. (CNN International)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim