• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

İran, ABD'ye ait USS Nimitz uçak gemisinin Basra Körfezi'ne geçişini havadan izledi

İran, ABD'ye ait USS Nimitz uçak gemisinin Basra Körfezi'ne geçişini havadan izledi
ABD ile birden fazla kez savaşın eşiğine gelen İran, yaz mevsiminde füzelerle maket uçak gemisini vurmasının ardından bu kez bütün dünyada ses getiren bir başka görüntüyü paylaştı.

İran Devrim Muhafızları, ABD'ye ait USS Nimitz uçak gemisi ve beraberindeki filonun Hürmüz Boğazı'ndan Basra Körfezi'ne geçişini havadan izledi.           

Devrim Muhafızları'ndan Tuğamiral Alireza Tangsiri, USS Nimitz'e savaş gemileri, iki adet torpido, iki küçük devriye savaş gemisi ve Sahil Güvenlik botunun eşlik ettiğini söyledi.

İnsansız hava aracıyla çekilen görüntüler önce İran medyası tarafından yayınlandı, ardından Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı tarafından dünyaya servis edildi.          

ABD ordusunun uçak gemisi ve savaş gemilerini Basra Körfezi'ne sokmasının uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunan Tahran yönetimi, ABD drone’larının bölgeden uzaklaştığını da savundu.

Bu ayın başında İran ve ABD drone’ları yine aynı bölgede karşı karşıya gelmişti. İran'ın paylaştığı 13 Eylül tarihli görüntülerde, insansız hava aracından uçak gemisi USS Nimitz'e nişan alınması dikkat çekiyor.  

Geçtiğimiz Temmuz ayında İran'ın maket uçak gemisinin görüntüleri ABD'li uydu şirketi Maxar tarafından dünya ile paylaşılmıştı. USS Nimitz'in aynısı olan maket gemi, iki römorkör tarafından limana çekiliyordu.

200 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki uçak gemisinin görüntüleri dünyada ses getirdi, uluslararası ajanslar fotoğrafları servis etti. 

Ancak asıl bomba saatler sonra patladı, İran devlet televizyonu Devrim Muhafızları'nın Hürmüz Boğazı'ndaki bir uçak gemisi maketine helikopterden füze fırlattığını duyurdu.             

'Büyük Peygamber 14' tatbikatından yayınlanan görüntülere göre, İran komandoları bir helikopterden sarkıtılan halatla uçak gemisi maketinin üzerine iniş yaptı. Görüntülerde uçak gemisi maketini çevreleyen sürat teknelerinin oluşturduğu beyaz dalgalar da göze çarptı.   

Devlet televizyonu, İran askerlerinin tatbikat kapsamında liman kenti Bender Abbas yakınında olduğu bildirilen bir noktadaki hedefe uçaksavar ateşi açtığını da bildirdi. Askerler ayrıca omuzdan atılan roketlerle birlikte karadan ve deniz üzerindeki sürat teknelerinden füze ateşledi.

Devrim Muhafızları'nın internet sitesi Sepahnews’a göre operasyonu yürüten komutan Abbas Nilfuruşan, tatbikatta deniz yüzeyindeki hedefleri vuran uzun menzilli balistik füzeler ateşleneceğini de söyledi. Bu açıklama, 2015'te Devrim Muhafızlarının bir uçak gemisi maketini batırma tatbikatının benzerinin yapıldığına işaret ediyor.            

İran devlet televizyonu ayrıca sualtı tatbikatı yapan Devrim Muhafızları dalgıçlarını ve maket uçak gemisinin suyla temas ettiği kısmın hemen üzerinde patlama sonrasında oluşan deliği de gösterdi.

Bu görüntüler, geçen yıl Amerika'nın İran'ı Hürmüz Boğazı'ndan geçen petrol tankerlerinin gövdesine mıknatısla mayın yerleştirdiği suçlamasını akıllara getirdi. İran, Amerikan ordusunun Devrim Muhafızları'nın bir tankerden patlamamış mayını söktüğünü gösteren görüntüleri açıklamasına rağmen suçlamaları reddetmişti.  

İran'ın düzenlediği son tatbikatta kullanılan maket uçak gemisi, Amerikan Donanması'nın Hürmüz Boğazı'ndan İran Körfezi'ne rutin olarak gönderdiği USS Nimitz sınıfı uçak gemilerine benziyordu.

Amerikan uçak gemisi USS Nimitz, Temmuz ortasında Hint Okyanusu'ndan Ortadoğu sularına giriş yaptı ve USS Dwight D. Eisenhower'ın yerini aldı.Gerginliklerin geçen yıl ilk tırmanmaya başladığı dönemde bölgeye sevkedilen USS Abraham Lincoln uçak gemisi, Hürmüz Boğazı'na yönelmeden önce Arap Denizi'nde aylarca kalmıştı.

İran ve ABD, Mayıs 2019'da savaşın eşiğine gelmişti. Tarihi nükleer anlaşma, İran ile P5+1 ülkeleri arasında 2015 yılında imzalandı. ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya'nın taraf olduğu anlaşma, İran'ın uranyum zenginleştirme programını kısıtlaması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.

Ancak Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesiyle rüzgar tersine döndü. Orta Doğu'da koşulsuz şekilde İsrail'i destekleyen Trump, geçen yıl anlaşmadan çekildi. Ayrıca 2018'in sonlarında İran'a karşı yeni yaptırımlar açıkladı.

Donald Trump, petrolün yanı sıra İran'ın en büyük ihracat gelir kaynağı olan demir-çelik, alüminyum ve bakır sektörlerini de kapsayan yeni yaptırımları ise Mayıs ayı başında devreye soktu.

Tahran yönetimi de anlaşmadan kısmen çekildiğini ilan etti, zenginleştirilmiş uranyum seviyesini aşamalı olarak artırdı. Tüm bunlar yaşanırken, dünyanın en önemli enerji güzergahı Basra Körfezi'nde bazı petrol tankerlerinde patlamalar oldu.

ABD ve Ortadoğu'daki müttefikleri, patlamalardan İran'ı sorumlu tuttu. İran'ın bir ABD insansız hava aracını füzeyle vurması ise, şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı.

Donald Trump, İran'a saldırı emri verdiğini ve 10 dakika kala söz konusu saldırıyı iptal ettiğini söyledi. Pentagon, uçak gemisi USS Abraham Lincoln ve diğer savaş gemilerini Mayıs ayında Ortadoğu'ya gönderdi. Ayrıca Ortadoğu'ya Patriot füze savunma sistemi bataryası konuşlandırıldı.

Amerika'nın Sesi’nin haberine göre, küresel petrol ticaretinin yüzde 20'sinin geçiş yaptığı stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nda yapılan tatbikat, geçen yaz bölgede petrol tankerlerini hedef alan bir dizi olaydan sonra Amerika ve İran arasında giderek tırmanan askeri çatışma tehdidini gözler önüne seriyor. Amerika, Irak’ın başkenti Bağdat'ta geçen Ocak ayında bir insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi öldürmüş, İran ise Irak'taki Amerikan güçlerini balistik füzelerle hedef alarak karşılık vermişti.

Washington yönetimi, süresi Ekim ayında dolacak olan İran'a yönelik Birleşmiş Milletler silah ambargosunun uzatılmasında ısrar ediyor. Suriye semalarında bir Amerikan savaş uçağının İran'a ait bir yolcu uçağına yakın mesafe uçması da bir başka gerilim sebebi.        

ABD Donanması'nın bölgedeki varlığı, Hürmüz Boğazı'nı Umman'la paylaşan Tahran için, İran güçlerinin Florida kıyısı açıklarında, Meksika Körfezi'nde konuşlanmasıyla eşdeğer.        

Ancak ABD Donanması, Hürmüz Boğazı'nın küresel deniz taşımacılığı ve enerji arzı açısından önemli bir uluslararası su yolu olduğunu savunuyor. ABD, Ortadoğu petrolüne daha az bağımlı olmasına rağmen bölgede ciddi bir aksaklık yaşanması, petrol fiyatlarının hızla yükselmesine neden olabilir.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim