• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 13 °C

İngiliz enerji devi 'BP'de Türkiye'den çıkacak' iddiası

İngiliz enerji devi 'BP'de Türkiye'den çıkacak' iddiası
‘Tavan fiyat’ ile kâr marjları sınırlanınca BP, Türkiye’deki faaliyetlerini yeniden masaya yatırdı. Daha önce'de Total'ın Türkiye’deki faaliyetlerini satmak üzere Societe General’e yetki verdiği ileri sürülmüştü.

Total’ın Türkiye’deki faaliyetlerini satmak üzere Societe General’e yetki verdiği yönündeki haberin ardından bir sinyal de BP’den geldi.

2010 yılında Meksika açıklarındaki petrol felaketinin ardından dünya genelinde zor bir dönem geçiren ve birçok ülkeden çıkacağı konuşulan BP için o dönemde de Türkiye’den çıkacağı söylentileri gündeme gelmişti.

Bu iddiaları BP önce yalanlasa da 2012 yılında Türkiye’deki LPG tüpgaz ve toptan satış faaliyetleri ile Petgaz markalı otogaz faaliyetlerini Rus Oteko Grub’a satarak aslında söylentilerin çok da boş olmadığını göstermişti.

Son dönemde sektörde konuşulanlara göre Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına ikinci kez gelen ‘tavan fiyat’ ile kâr marjları sınırlanınca BP, Türkiye’deki faaliyetlerini yeniden masaya yatırdı. Toplam 650 istasyonu bulunan ve yüzde 8.92’lik pazar payı ile dördüncü sırada bulunan BP’nin bir süredir bu durumdan rahatsız olduğu biliniyor.

Söylentilere göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz’ın tavan fiyat uygulaması sırasında tek tek dağıtım şirketlerini arayarak uyarması da BP’nin sektördeki tavan fiyat kalksa bile kâr marjlarının eski günlere dönmeyeceği beklentisini artırmış durumda.

 BP Türkiye yetkilileri, söylentileri şimdilik yalanlayıp, “Türkiye bizim için stratejik öneme sahip” ifadesini kullandı.

BP Kurumsal İletişim Direktörü Murat LeCompte, Türkiye'deki yatırım planlarında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini belirterek, şirketin Türkiye'de 650 akaryakıt istasyonu bulunduğunu, bu sayıyı iki yıl içinde 800'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

LeCompte, "Türkiye BP için stratejik bir ülke. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı ve TANAP gibi global stratejik yatırımlar var. Bu sebepten BP Türkiye'de akaryakıt dağıtım sektöründen çekilmeyecek" ifadelerini kullandı. 

İngiltere BP'nin satılmasına karşı

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşle enerji sektörü genelinde konsolidasyon yaşanırken, BP'nin olası bir satış işlemine karşı ingiliz hükümeti rengini belli etti.

İngiliz hükümeti, şirket yönetimine ve londra finans merkezindeki üst düzey yöneticilere BP'nin bir İngiliz şirketi olarak kalmasını istediğini iletti. Bu durum, başbakan David Cameron'un uzun zamandır İngiltere'yi yabancı yatırıma açık bir ülke olarak tanıtmasıyla açık bir tezat oluşturuyor.

Analistler geçmişte, dünyada kamuya ait olmayan en büyük petrol şirketi olan Exxon Mobil'in BP için bir satın alma girişminde bulunabileceği tezini işlemişti.

Ancak ingiltere başbakanlık ofisinden Financial Times'a, İngiliz-Hollanda ortaklığı olan Royal Dutch Shell'in bile BP'yi almasına karşı olduklarını açıkladı. Açıklamaya göre hükümet, İngiltere'nin iki büyük küresel petrol şirketine sahip olmasını istiyor.

Shell ve Total, düşük petrol fiyatı nedeniyle batı Afrika projellerini ertelediler

Öte yandan Royal Dutche Shell ve Total, petrol fiyatlarında keskin düşüş yaşandığı ortamda maliyetleri azaltma çabaları çerçevesinde batı Afrika'daki milyarlarca dolar büyüklüğünde offshore petrol projelerini ertelediler.

Shell, Nijerya'nın Bonga bölgesindeki offshore yatırımı için nihai kaarı gelecek yıla erteledi. Bonga projesi 12 milyar dolar büyüklüğünde yatırım gerektiriyor. Total ise, Angola'da Zinia 2 sahası için nihai yatırım karanını erteledi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
hay de hay de..
28 Nisan 2015 Salı 14:18
14:18
tutan var onları zaten,hemen terk etsinler ülke topraklarımızdan, kan emiciler..kendi istasyonlarımızı çoğaltalım.
81.214.71.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim