• BIST 9767.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 19 °C

İklim aktivisti Greta, Nobel Adayı gösterildi

İklim aktivisti Greta, Nobel Adayı gösterildi
İsveç’te Sol Parti’nin iki milletvekili, 17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’i çevre ve iklim koruma konularındaki örnek çalışmalarından dolayı 2020 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.

Avustralya Başkent Bölgesi yetkilileri, başkent Canberra’nın güneyindeki orman yangının büyümesi nedeniyle bölgede 31 Ocak’ta olağanüstü hal ilan etti. Canberra’nın dış bölgelerinde yaşayanlardan muhtemel tahliye planları için “alarmda olmaları” istendi. Avustralya Başkent Bölgesi Başbakanı Andrew Barr Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Avustralya Başkent Bölgesi yetkilileri 2003’teki korkunç yangınlardan beri en kötü orman yangınıyla karşı karşıya” dedi ve ekledi: “Şu an Avustralya Başkent Bölgesi hükümeti için yangınlardan daha önemli bir gündem maddesi yok.”

EMİSYONLAR 2019’DA DÜŞÜŞ REKORU KIRDI

Avrupa Birliği’nin elektrik üretimi kaynaklı CO2 emisyonları, 2019 yılında bir önceki yıla göre %12 oranında düşüş gösterdi. Bununla birlikte, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı AB genelinde %35’e yükseldi. Avrupa’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Agora Energiewende ve Sandbag tarafından hazırlanan elektrik sektörü araştırmasındaki ana bulgular, emisyonlardaki düşüş ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki artışa işaret ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği hibeleri tarafından finanse edilen İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Artırılması Projesi (İklimIN) kapsamında 2019 yılı boyunca devam eden iklim değişikliği eğitimleri kısa bir süre önce tamamlandı. 12’si büyükşehir belediyesi olmak üzere toplamda 20 il ve çevresinde (komşu illerle birlikte yaklaşık 60 ilde) gerçekleştirilen eğitimler aracılığıyla yerel paydaşların iklim değişikliği ile mücadele alanında politika üretme, geliştirme ve uygulama kapasitelerinin artırılması ve karşılıklı bilgi alışverişi sağlandı. 17 modül halinde verilen eğitimlerin tamamına linkten ulaşabilirsiniz. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay’ın “İklim Değişikliğinin Ekolojik Sistemlerdeki Yeri” başlıklı eğitim modülünün kısa versiyonuna da buradan ulaşabilirsiniz.

PARİS İKLİM HEDEFLERİ YETERLİ OLMAYABİLİR

Küresel ısınmaya yol açan seragazlarını azaltmaya yönelik Paris iklim hedefleri yeterli olmayabilir. Bilim insanlarından oluşan uluslararası ekiplerin çalışmalarına göre, karbondioksit hakkındaki yeni bulgular iç açıcı değil. Yeni iklim modelleri kullanan altı farklı ülkeden ekipler, karbondioksitin ısınma kapasitesinin yıllardır hafife alındığını ortaya koydu. Yeni modeller gelecek yıl gözden geçirilecek BM sıcaklık tahminlerinde de kullanılacak. Eğer kesinlik gösterirlerse, sıcaklık artışını 2 derecede (tercihen 1.5 derece) sabitlemek üzere alınan Paris hedefleri başarı sağlayamayacak.

Yüzlerce Amazon çalışanı işlerini riske atarak şirketlerini iklim krizi konusunda yeterli adımları atmadığı gerekçesiyle eleştirerek bir sanal protesto başlattı. “İklim Adaleti için Amazon Çalışanları” (AECJ) isimli grup tarafından organize edilen protestonun sanal bildirisine 340’tan fazla çalışan imza attı. Şirketin bu kişilere mail atarak eylemlerine devam ettikleri takdirde işten çıkarılmakla tehdit ettiği belirtiliyor.

Dünyanın dört bir yanından insanlar iklim değişikliği konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor. Her 10 kişiden sekizi iklim değişikliğini ülkeleri için büyük bir tehdit olarak algılıyor. Hannah Ritchie’nin daha önce de gösterdiği gibi, dünyanın seragazı emisyonlarının dörtte birinin sorumlusu gıda üretimi. Haklı olarak, beslenme ve gıda seçimlerimizin karbon ayakizimiz üzerindeki önemli etkisinin farkındalığı giderek artıyor. Kahvaltınızın, öğle ve akşam yemeğinizin karbon ayakizini gerçekten azaltmak için ne yapabilirsiniz?

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye’deki mevcut yapı stokunun büyük çoğunluğunda çatıların GES projelerine uygun olmadığına dikkat çekti. Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, 1 Ocak 2020’den itibaren yeni yapılan binaların çatılarına güneş enerjisi santralı (GES) kurulma zorunluluğu getirilmesinin, Türkiye için çok öğretici olduğunu belirterek, “ABD’den daha zengin bir ülke miyiz?” diye sordu.

“İKLİM KRİZİ KUŞLARIN GÖÇ TAKVİMLERİNİ DEĞİŞTİRDİ”

Hava sıcaklıklarında küresel ısınma nedeniyle meydana gelen artışlar, göçmen kuşları da etkiledi. Yapılan araştırma, artan sıcaklıklar nedeniyle kuşların göç stratejilerinde değişimler yaşandığını ortaya koydu. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 2002 yılından bu yana Kızılırmak Deltası ağırlıklı olmak üzere bölgede kuş halkalama çalışması yaptıklarını ve bu zamana kadar yaklaşık 180 türde 190 binden fazla kuş halkaladıklarını söyledi. Halkalama çalışmasıyla iklim değişikliğinin kuşlar üzerine etkilerini de gözlemlediklerini belirten Doç. Dr. Yavuz, yaptıkları tespitleri ve topladıkları verileri analiz ettiklerini de dile getirdi.

Teyit’in hazırladığı beş bölümlük iklim değişikliği serisi “Bildiğimiz Dünyanın Sonu” kısa süre sonra yayımlanacak. Teyit’in hazırladığı ve çekimlerine geçen yıl Ekim ayında başlanan “Bildiğimiz Dünyanın Sonu” adlı mini belgesel serisi Şubat ayında yayımlanacak. Seride, gazeteci Doğu Eroğlu ile birlikte gezegeni ve bütün insanlığı tehdit eden, buna rağmen çoğunluğun hakkında pek az şey bildiği iklim değişikliği konusu enine boyuna inceleniyor.

HANGİ ÜLKELER PARİS ANLAŞMASI'NI ONAYLAMADI?

Paris Anlaşması’nın üzerinden dört yıl gibi bir süre geçse de, 197 imzacıdan 10’u anlaşmayı hâlâ resmi olarak onaylamadı. 2015 Paris Anlaşması’nı onaylamayan 10 ülke arasında Türkiye ve dört büyük petrol ihracatçısı bulunuyor. Ocak 2020 tarihinden itibaren ise, 197 imzacıdan 187’si anlaşmayı resmi olarak onaylamış durumda.

Nature Communications’da geçtiğimiz hafta yayımlanan “Paris İklim Anlaşması Fayda – Maliyet Testini Geçiyor” isimli makale, küresel ısınmaya bağlı ekonomik büyümenin etkileri ile ilgili son tahminleri dikkate alarak makroekonomik bir değerlendirme sunuyor ve Anlaşma’nın küresel ısınmayla mücadelede 21. yüzyılda ekonomik açıdan en uygun politika yolu olduğunu ortaya koyuyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iklim değişikliği ile mücadelede 2020 yılının önemine vurgu yaparak, sıfır net emisyon hedefleri için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. 2020 BM İklim Zirvesi’nin 2050 yılına kadar bütün ülkelerin net sıfır emisyonu hedeflemesi çağrısı ile birlikte, zirveye ev sahipliği yapan Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson bu sabahki (4 Şubat) konuşmasıyla yıla başladı.

Önde gelen bir Amazon lideri, insanlığın yerli toplulukların doğa ile iç içe yaşama üzerine ustalıklarını yok saydığı takdirde dünyadaki ekosistemlerin çökmeye devam edeceği uyarısında bulundu. Nehir havzasındaki insanları temsil eden Pan-Amazon örgütünün başkan yardımcılığını üstlenen Ekvadorlu Shuar halkından Tuntiak Katan, hükümetlerin çevre danışmanlarına milyonlarca dolar harcamasına rağmen, dünyadaki yerli toplulukların iklim krizi ve biyoçeşitlilik kayıplarıyla mücadele edebilecek toprak yönetimi yeteneklerini büyük oranda ihmal ettiklerini söyledi.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında desteklenen T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ağustos 2017 tarihinden bu yana yürütülmekte olan “İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi (İklimIN) Projesi’nin” kapanış konferansı 5 Şubat’ta gerçekleşti.

BRİSTOL, EKOLOJİK ACİL DURUM İLAN ETTİ

İki sene önce iklim acil durumu ilan eden Bristol kenti, biyoçeşitlilik kaybı üzerine ekolojik acil durum ilan etti. Bu ilan ile birlikte, iklim değişikliği karşısında daha çok insanın harekete geçmesi umut ediliyor.

Hollanda’nın en büyük emeklilik fonu ABP, karbon ayakizini azaltmak üzere aldığı hedefleri açıkladı. 515 milyar dolarlık varlığı idare eden fon, çevre dostu şirketlere yaptığı yatırımları artıracak. ABP Pazartesi günü (3 Şubat), 2025’e kadar karbon ayakizini azaltmak için varlık portföyünü 2015 seviyesine göre %40 azaltma hedefini açıkladı.

5d89b9680f25440d44fa0e88-696x392.jpg1572015118174-sdfghjk-696x392.jpg

Kaynak: Gökhan Karakaş - Milliyet Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim