• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

İkinci "Soğuk Savaş" başlıyor

İkinci "Soğuk Savaş" başlıyor
Amerika’nın enerji konusunda Rusya’nın etkisini kırma yolunda Orta Asya’da yaptığı girişimler, Rus basını tarafından "ikinci soğuk savaş başlıyor" yorumlarına neden oldu.
İkinci Soğuk Savaş başlıyor
      Amerika’nın enerji konusunda Rusya’nın etkisini kırma yolunda Orta Asya’da yaptığı girişimler, Rus basını tarafından "ikinci soğuk savaş başlıyor" yorumlarına neden oldu. Amerikan basını da ABD’nin yeni boru hattı projelerinde Türkiye’nin öne çıktığını belirtti.
      Enerji konusunda özellikle geçtiğimiz kış yaşanan gerilimden ve Rusya’nın baskın tutumundan sonra Amerika Birleşik Devletleri, enerji piyasasındaki Rus etkisini kırmak için harekete geçti. ABD Başkanı Yardımcısı Dick Cheney, bir süredir Orta Asya’da yeni boru hatları konusunda ikna turları düzenliyor.
      Ancak Cheney’in bu girişimleri Rusya’nın tepkisine neden oldu. Rusya’nın önemli gazetelerinden Kommersant, Cheney’in Kazakistan ziyareti sırasındaki özlerini "İkinci bir soğuk savaşın başlangıcı olarak nitelendirdi. Gazete, soğuk savaşın bu kez "ideoloji için değil enerji mücadelesi ve artan etki alanı için başlayacağı" değerlendirmesinde bulundu.
     
'İnsan hakları yok ama günlük 1,2 milyon varil petrol var'
      Amerika’da yayınlanan New York Times gazetesi de Cheney’in Rusya’yı "Petrol ve doğal gazı gözdağı ve şantaj aracı olarak kullanmakla suçladığını" bu yüzden Kazakistan’ı ziyaret ederek Kazak petrollerini Rusya’ya ulaşmadan Batı’ya göndermek için ikna etmeye çalıştığını yazdı.
      Gazete, Kazakistan’ın insan hakları konusunda kötü bir karnesi olduğunu, Kazak Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in tartışmalı bir seçimin ardından üçüncü kez altı yıl için devlet başkanlığına getirildiğini aktardı. Haberde ancak Kazakistan’ın geçtiğimiz yıl günde 1,2 milyon varil petrol ürettiği ve bu miktarın 2015’te günde 3 milyon varile çıkmasının beklendiği yazıldı.
     
Türkiye öne çıkıyor
      New York Times gazetesi, Amerika’nın senaryolarında Rusya’nın by-pass edilmesi ve Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye gönderilmesinin bulunduğunu aktardı. Haberde, Hazar petrollerinin ve doğalgazın Türkiye üzerinden dağılmasının ABD için bir zafer olduğu değerlendirmesinde de bulunuldu.     
Cheney susmadı
      Litvanya, Kazakistan ve Hırvatistan gezilerini tamamlayan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, ülkesine dönüş yolunda yaptığı açıklamada yine Rusya'yı hedef aldı.
      Uçağı İrlanda'nın Shannon havaalanında kısa bir süre için inen Cheney, Moskova yönetiminin tepkisini çeken ve Rus basını tarafından, ''soğuk savaşın başlangıcı'' olarak nitelenen açıklamalarını sürdürdü ve temasları sırasında, Rusya'nın politikasıyla ilgili şikayetlerin sık sık dile getirildiğini söyledi.
      Cheney, Moskova yönetiminin, enerji kaynaklarını eski Sovyet cumhuriyetlerine karşı şantaj malzemesi olarak kullanmakla eleştirildiğine işaret eden açıklamasını tekrarladı.
      ABD Başkan Yardımcısı, Moskova'nın, misilleme olarak, nükleer çalışmalarından vazgeçmeyen İran'a yönelik ortak bir strateji belirlemeye çalışan BM'deki tutumunu sertleştireceği fikrini kabul etmediğini belirtti.
      Rusya'nın, NATO'dan çekinmesine gerek olmadığını kaydeden Cheney, Moskova'nın, güçlü demokrasiye sahip olan ülkelerin en iyi komşusu olacağı düşüncesini benimsemesi gerektiğini kaydetti.     
Rusya kendini savundu
      Rusya, enerjiyi bir silah olarak kullanmakla suçlayan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin açıklamalarına karşı kendini savundu.
      İngiliz Financial Times gazetesine makale yazan Rusya Enerji ve Sanayi Bakanı Viktor Hristenko, "Kısa süre önce Batı'da yapılan ve Rus enerji politikasının saptırılmış imajını veren yorumlar karşısında gerçekten şaşırıp kalmış durumdayız. Aslında, Rusya piyasaya dayalı fiyat mekanizmasına yönelerek, komşularıyla Sovyet döneminden kalma enerji fiyatları sübvansiyonları uygulamasını terk etti" ifadesini kullandı.
      Hristenko, makalesinde Cheney'nin adından söz etmeden, Rusya'nın enerji ve demokratik reformlar konusundaki siyasetinin düzenli olarak kötü yorumlandığını belirtti ve "Eski izlenimlerin yavaş ortadan kalktığını biliyoruz, ancak Batı'nın Rusya'nın olgunlaştığı ve ilerlemeler kaydettiğini kabul etmesinin zamanı gelmiştir" ifadesine yer verdi.
      Rusya'nın piyasa ekonomisine hızla geçişte enerji meselelerini siyasileştirmekle de suçlandığını belirten Hristenko, her ne kadar bazı eski Sovyet ülkelerinde kısa süre önceye kadar sübvansiyonlar yürürlükte kalsa da, Moskova'nın sübvansiyonların kaldırılması yönünde ABD ve Avrupa ülkelerinin ısrarcı taleplerini kabul ettiğini hatırlattı.
      Hristenko, "Bu sübvansiyonlar, siyasi değil, ekonomik nedenlerle ortadan kalkmalı. Fiyatların liberalleşmesi, dağılan SSCB'den ayrılan devletlerin Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesi için öne sürülen şartlardan biri" açıklamasında bulundu.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim