• BIST 9693.46
  • Altın 2506.644
  • Dolar 32.5784
  • Euro 34.78
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 17 °C

İDO'nun İskoç ortağı Souter rest çekti

İDO'nun İskoç ortağı Souter rest çekti
İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) İskoçyalı ortağı Brian Souter, ihale ile aldıkları hatlara başka firmaların girmesi halinde zarar ettikleri şehir hatlarından çıkabilecekleri uyarısında bulundu

İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) İskoçyalı ortağı Brian Souter, ihale ile aldıkları hatlara başka firmaların girmesi halinde zarar ettikleri şehir hatlarından çıkabilecekleri uyarısında bulundu.

Financial Times'a konuşan Souter, İDO’nun geleceği hakkında endişeli olduğunu dile getirdi. İskoçyalı işadamı, İDO’nun en fazla kar ettiği hat olan Topçular-Eskihisar arasında rakip bir firmanın faaliyete başlaması halinde, İstanbul’un ulaşım sistemini yeniden yapılandırmayla ilgili planlarını tekrar gözden geçireceklerini belirtti.

Souter, ayrıca firmanın aynı hat üzerinde zararına devam ettirdiği bazı hizmetleri vermeyi bırakabileceği yönünde uyarıda bulundu. İDO'nun şehir hatlarında kar edemediği ve zararına çalıştığı biliniyor. İDO en büyük karı Eskihisar-Topçular hattından elde ediyor. 

FİYAT YÜKSELTMEK HATAYDI

İDO’nun fiyatları yükseltmesinin hata olduğunu kabul eden Souter, Bursa Belediyesi ve Negmar’ın faaliyete geçme teşebbüslerini öğrenince oldukça kaygılandığını açıkladı.

Souter, “Biz o zaman 860 milyon dolarlık anlaşmayı neden yaptık? Özelleştirmenin yerine oturması için biraz daha zamana ihtiyacımız var” diye konuştu. İDO'nun mahkeme tarafından garantiye alındığını vurgulayan Souter, İstanbul Belediyesi tarafından verilen belgelere inanmak istediklerini dile getirdi.

Souter, lisansın ihale açılmadan bir başka firmaya verilmesinin özelleştirmenin bütünlüğüne zarar verdiğini ve uluslararası alana Türkiye’deki özelleştirme hakkında yanlış mesaj gönderildiğini belirtti.  

TARTIŞMA NEREDEN ÇIKTI?

Özelleştirildikten sonra esnek fiyat uygulaması ile büyük tepki toplayan İDO'ya karşı ilk hamle Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden gelmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Şehirhatları A.Ş. ile BURULAŞ arasında imzalanan sözleşmeye göre Mudanya ile Kabataş arasında artık BURULAŞ da yolcu taşıyabilecek.

Ancak İDO tarafının en büyük tepkisi NEGMAR isimli şirketin Eskihisar-Topçular hattını kullanmak istemesi üzerine oldu. NEGMAR'ın üç yeni gemi ile İDO'nun en karlı oldu hatta gireceğini açıklaması İDO yönetiminin tepkisine neden oldu. İDO Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 'gireceklerse girsinler ama onlar da 860 milyon doları ödesin' derken, NEGMAR yetkilileri 25 Ekim'de seferlere başlayacağını duyurdu. Fakat İzmit UKOME toplantısında NEGMAR'ın talebi gündeme alınmadı ve bir karar çıkmadı. Bayramda sefer yapmayı düşünen NEGMAR'ın hayalleri de suya düştü. Önümüzdeki günlerde konu ile ilgili nasıl bir karar lınacağı merakla bekleniyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim