HOPAPORT’ta bu defa da Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Planı kapsamında deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddeler ile kirlenme riskinden korumak için teorik ve pratik eğitim gerçekleştirildi.
Tatbikata Liman Başkanlığı Şefi Turgay Karaşah, HOPAPORT İK Müdürü Turan Kılıç, HOPAPORT İSG Uzmanı Emine Gümüşkaya, Departman Müdürleri ve HOPAPORT Acil Müdahale ve Acil Durum İdare ekibi, anlaşmalı firma MEKE firma temsilcileri Yasin Latif Yazan ve Hüseyin Aytekin katıldılar. HOPAPORT bünyesinde çalışanlara yönelik verilen pratik tatbikat Ana operasyon rıhtımında gerçekleştirildi.
5312 sayılı yasa gereği hazırlanan Hopa Limanı acil müdahale eylem planı geçtiğimiz yıllarda bakanlık onayından geçmişti. Yasanın yönetmelikleri gereği bakanlık tarafından yetkilendirilmiş aracı kurum MEKE tarafından verilen eğitimlerin son gününde de eğitimlerin pratikte uygulanması gerçekleştirildi.
Tatbikatta senaryo gereği; HOPAPORT rıhtımına yanaşmakta olan M/V HERMES isimli gemi manevra esnasında iskeleye çarpınca tankında delinme gerçekleşi ve denize fuel oil döküldü. Olayı öğrenen HOPAPORT Acil Müdahale ekibi olay yerine gerekli malzemeler ile gelerek, müdahaleye başladı.
HOPAPORT İSG Uzmanı Emine Gümüşkaya koordinesinde gerçekleştirilen çalışmada, Acil Müdahalede kullanılacak malzemeler olay yerine çıkartıldı ve zaman geçirilmeden denize bariyer serpilerek petrol sızıntısının yayılmasının önüne geçildi. Bu esnada Acil Durum Müdahale ekibi de olay yerine gelerek çalışmalara destek verdi. Bariyerin çevrilmesinin ardından, ikinci aşamada denize bırakılan skimmer denilen yüzey sıyırıcı deniz pompası bağlı olduğu motopomp vasıtasıyla çalıştırıldı. Vakumlu yüzey temizlik pompası ile deniz yüzeyinde biriken petrol sızıntısı geçici depolama havuzuna çekilerek deniz yüzeyi petrol sızıntısından temizlenmesi tamamlandı.
Tatbikatın son aşamasında da denizden çekilen atıklar, liman katı atık depolama sahasına getirilerek buradaki atık tanklarına alındı.
Eğitim hakkında bilgi veren Operasyon Koordinatörü ve HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Hopa Limanı olarak her tehlikeli duruma karşı alınması gereken tüm önlemleri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini ifade ederek; “Biz HOPAPORT’un coğrafi ve stratejik açıdan öneminin bilinci içinde hareket ediyoruz. Çalışan tüm personelimiz de bu sorumluluk duygusu içinde kurumlarını yarınlara en güvenli şekilde taşıma bilinci ile görevlerini yerine getiriyorlar. HOPAPORT’ta verilen eğitimin ardından yapılan tatbikatta amacına ulaştı ve HOPAPORT’un gerek personel ve gerekse malzeme olarak her türlü tehlikeye karşı hazır olduğu bir defa daha görüldü. Tatbikatın başarılı bir şekilde sonuçlanmasında emeği geçenbütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.
DENİZ HABER AJANSI