• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 15 °C

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'ndaki hasar tespit ediliyor

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'ndaki hasar tespit ediliyor
İstanbul Boğazı'nda yaşanan gemi kazasının ardından hasar gören Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'ndaki hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden iki kişilik ekip, Malta bayraklı M/V VITASPIRIT isimli geminin cumartesi günü Kanlıca önlerinde çarparak büyük zapta hasar oluşturduğu Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nda inceleme başlattı.

Ekibin yalının yeniden ihyasıyla ilgili çalışmalar yapacağı ve bu yönde bir rapor hazırlanacağı öğrenildi.

İstanbul Boğazı'nda kuzey-güney yönünde ilerleyen Malta bayraklı 'M/V VITASPIRIT' isimli gemi, 7 Nisan'da Kanlıca önlerinde gemi makinasının tamamen stop etmesi nedeniyle Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpmış, kazanın ardından yalıda büyük çapta hasar oluşmuştu.

Zararı gemi sahibi ve sigorta şirketi ödeyecek

Ailenin avukatı Nazlı Selek “İçeride tarihî değeri olan eşyalar var. Yapının kendisi de birinci sınıf tarihî eser. Anıtlar Kurulundan izin alınmadan içeriye giremiyoruz. Bazı eşyaları da çıkarmak mümkün olamıyor. Oradan herhangi bir eşya çıktığı zaman yapının aniden çökme riski söz konusu. Hatta binayı kuvvetli dalgalar da sarsıyor” diye konuştu. 

Selek hukuki sürecin başlatıldığını, sorumluların cezalandırılması için başvurular yapıldığını dile getirdi. Yalıda oluşan zararı geminin sahibiyle sigorta şirketinin ödeyeceği öğrenildi.

Yalıya çarpan geminin sahibi olan şirketten ilk açıklama

İstanbul Boğazı’nda dümeni kilitlenince sürüklenerek Beylerbeyi tarafında bulunan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpan M/V VITASPIRIT'in sahibi görünen “Vita Managment” şirketi konuyla ilgili açıklama yayınladı.

İstanbul Boğazı'ndaki Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpan geminin işletmecisi Vita Management S.A, olayın nedenlerinin tüm yönleriyle araştırılması konusunda kararlı olunduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Vita Management S.A'nın işletmecisi olduğu 'M/V VITASPIRIT' adlı geminin Rusya'dan Mısır'a doğru seyir halindeyken İstanbul Boğazı’nda bir yalıya çarpmasından üzüntü duyulduğu belirtildi.

Kılavuz kaptanın da hazır bulunduğu geminin, ana makinesinde meydana gelen sorun neticesinde rotasından saparak tarihi bir yapıda hasara yol açtığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Vita Management S.A olarak bu talihsiz olay nedeniyle derin bir üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz. Olaydaki en büyük tesellimiz ise herhangi bir yaralanma veya çevresel kirliliğin yaşanmamış olması. Bu vesileyle söz konusu olay esnasında yardımlarını esirgemeyen Türk yetkililerine içten teşekkürlerimizi sunarken, olayın nedenlerinin tüm yönleriyle araştırılması konusundaki kararlılığımızı da ayrıca ifade etmek isteriz. Olay yerinden kendi imkanlarıyla ayrılan Vitesipirit, bir sonraki talimata kadar Marmara Denizi'nde demirli vaziyette beklemektedir."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim