• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 8 °C

Harun Şahin gondoldan esinlenerek sultan kayıklarını üretti

Harun Şahin gondoldan esinlenerek sultan kayıklarını üretti
İç mimar Harun Şahin, Osmanlı’nın sultan kayığı geleneğini sürdürmek için kolları sıvadı ve Türkiye’nin en önemli üreticisi haline geldi

Kocaeli’ye yıllar önce öğrenci olarak gelen Harun Şahin, buraya yerleşerek ticaret hayatına atıldı. İç mimar Harun Şahin, ilginç bir sektörde ticari faaliyet yürütmesiyle gündeme geldi. İç mimar Harun Şahin, tasarımı kendisine ait olan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun geleneksel kültür öğeleri arasında yer alan sultan kayığını ilimizde üretmeye başladı 

VENEDİK GONDOLUNDAN ESİNLENDİ

İki yıl önce sultan kayığı üretmeye girişen Şahin, sultan kayığı üretme fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı: “İki yıl önce turistik seyahat amacıyla Venedik’e gitmiştim. Orada kullanılan geleneksel Venedik gondollarını görünce, bu işe girmeye karar verdim. Bizim de Osmanlı kayıklarımız var. Neden yapmıyorum ki diye düşündüm ve o an karar vererek araştırmaya başladım. Önce İstanbul Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’ne gittim. Orada incelemelerde bulundum. Bir hafta çıkmadım müzeden. Fotoğraflar çektim. Müze yetkililerinden sultan kayığının planını istedim ancak maalesef vermediler. Ancak iç mimar olduğum için aldığım fotoğraflardan da esinlenerek, orijinal sultan kayığını ürettim.”

Harun Şahin, ürettiği sultan kayıklarını Türkiye’nin dört bir yanındaki belediyelere ve özel kuruluşlara satıyor. Şahin, sultan kayığına yoğun bir ilgi olduğunu belirterek, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Isparta Belediyesi, Kahramanmaraş Elbistan Belediyesi, Sapanca ve Antalya Expo Fuarı için üretim yapıyoruz. Bodrum Belediye Başkanı, Bodrum’a istiyor. Yurtdışından da siparişler var ancak henüz ihracat yapmadık. Şu an itibariyle talep çok yoğun, 2 yıllık siparişlerimiz doldu bile” ifadelerini kullandı.

DESTEK YOK

Sultan kayıklarının üreticisi iç mimar Harun Şahin, “Bu iş için 2 milyon TL yatırım yaptık. Ancak şunu belirtmek istiyorum. KOSGEB’den projemiz için destek alamadık. Orijinal bir iş fikri olmasına ve istihdam yaratmamıza rağmen destek verilmedi. Başvurumuza ret gerekçesi olarak, farklı bir iş kolunda ticari faaliyetimiz bulunması gösterildi. Kayıklarımızın fiyatları 50 bin dolar ile 200 bin dolar arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

 HEDEF OSMANLI SULTAN YATI

Firma 3 tip kayık üretiyor. Birincisi orijinal Osmanlı sultan kayığı. İkincisi iç mimar Şahin’in projesini çizdiği ve kürek yerine motor kullanılan sultan kayığı modeli. Üçüncü tip ise geleneksel Osmanlı motiflerinin işlendiği balık-ekmek teknesi. Şahin, sultan kayıklarının özelliklerini şöyle anlattı: “Bir teknenin yapımı ortalama 5 ay sürüyor. Firmamızda kadrolu 10 işçi çalışıyor. Zaman zaman taşeronlarla birlikte 50 civarında çalışan sayısına ulaşıyoruz. Polyester ve fiber malzeme kullanılıyor tekne yapımında. Osmanlı tarzı oymaları biz tasarlayarak, polyester malzemeyi kalıba döküyoruz. Kayıkların bölümlerin tamamına yakınını biz üretiyoruz. Kayıklarımızın boyları 5-20 metre arasında değişiyor. Hızları saatte 10 mil civarında. Gezi teknesi olduğu için özellikle yavaş modeller tercih ediliyor. Ağırlıkları 2-5 ton arası” diye konuştu.  Şahin, İstanbul Boğazı’nda 15 yıldır faaliyet gösteren sultan kayığı tur şirketini de satın almış. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim