• BIST 9536.14
  • Altın 2474.489
  • Dolar 32.4754
  • Euro 34.5454
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 26 °C

Hakan Tekin: Türkiye için İran çok önemli bir enerji ortağıdır

Hakan Tekin: Türkiye için İran çok önemli bir enerji ortağıdır
Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Hakan Tekin, “Türkiye için İran çok önemli bir enerji ortağıdır. Geçen sene ham petrol ithalatımızın yaklaşık yüzde 50'ye yakınını İran'dan yaptık" diye konuştu.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Hakan Tekin, İran'ın, Türkiye için enerji temini noktasında önemli rol oynadığını belirterek, “Türkiye için İran çok önemli bir enerji ortağıdır. Geçen sene ham petrol ithalatımızın yaklaşık yüzde 50'ye yakınını İran'dan yaptık." dedi.

Tekin, ABD'nin İran'a yönelik uyguladığı yaptırım kararlarının, Türkiye-İran ilişkilerini olumsuz yönde etkilememesi için her türlü çabanın ciddiyetle gösterilmekte olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkinin konjektürel bir ihtiyaçtan kaynaklanmadığını, sağlam ve köklü temellere dayandığını ifade etti.

İran ile ekonomik, ticaret ve enerji alanlarındaki ikili ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmemesi için bir irade olduğunu vurgulayan Tekin, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Bakanımızın demeçleri de hep aynı istikamette. Biz tek taraflı yaptırımları meşru bulmuyoruz ve yaptırım kararlarına uymayı da düşünmüyoruz."diye konuştu.

Büyükelçi Tekin, "Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki temel kıstası, uygulanacak yaptırımların uluslararası hukuka, oydaşmaya dayanması, örneğin BM çerçevesinde kararlaştırılmış olmasıdır. Bu şekilde uygulanan yaptırımlara ülkemiz daima titizlikle riayet etmiştir. Ancak herhangi bir ülkenin uluslararası toplumun büyük bir çoğunluğunu karşısına alarak uygulamaya koyduğu, dolayısıyla meşruiyet zemini tartışmalı tek taraflı yaptırımlar ülkemiz için bağlayıcı değildir." değerlendirmesini yaptı.

Son dönemde İran'dan Türkiye'yi destekleyen açıklamalar geldiğini aktaran Tekin, "Bunlar tabii aramızdaki komşuluk ilişkilerine yakışan açıklamalardır. Bunun ne ölçüde gerçek hayata yansıyacağını göreceğiz.” dedi.

“Türkiye için İran çok önemli bir enerji ortağıdır” 

Tekin, Türk ekonomisinin serbest piyasaya dayalı olduğunu ve özel sektörün kendi risk durumlarını değerlendireceğini belirterek, "Devlet olarak bir politika ortaya koyabiliriz. Ama özel sektör risk değerlendirmelerine göre kendi kararını verir. Eğer İran’la iş yapmak özel sektör için risk oluşturuyorsa kendilerine göre bir karar alabilir.” uyarısında bulundu.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, uluslararası alanda ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının olumsuz etkilerinin asgari düzeye çeklimesi için yoğun bir gayret ve irade olduğunu, Türkiye'nin de bu doğrultu da çaba harcadığını, İran'ın, Türkiye için enerji temini noktasında önemli rol oynadığını anlatan Büyükelçi Tekin, “Türkiye için İran çok önemli bir enerji ortağıdır. Geçen sene ham petrol ithalatımızın yaklaşık yüzde 50'ye yakınını İran'dan yaptık." ifadesini kullandı.

"ABD petrol ithalatımızı sıfırlamamızı söyledi"

Tekin, ABD'nin Türkiye'den, İran petrolüne yönelik talepleri olduğunu hatırlatarak, "ABD bize de, diğer ülkelere söylediği gibi, petrol ithalatını sıfırlamamızı söylediler, biz de onlara bunun mümkün olmayacağını söyledik. Esasen bunun gerçekçi bir hedef olmadığı üzerinde de uluslararası alanda bir görüş birliği oluşmaktadır.” dedi.

Türkiye'nin, İran'ın en büyük doğal gaz müşterisi olduğuna işaret eden Tekin, “İran'ın dışarıya sattığı doğal gazın yüzde 90’nından fazlası Türkiye tarafından alınıyor. Bizim de doğal gaz ithalatımızda İran’ın payı yüzde 17 civarında ve aramızda uzun vadeli bir anlaşma var, yani 2026 yılına kadar bir yükümlülüğümüz var. Amerikalılara onu da söyledik. Böyle bir şeyi engellemeye çalışırsanız tahkime gider ve biz ceza ödemek durumunda kalabiliriz dedik. Esasen şu an itibariyle İran'dan doğal gaz alımları ABD yaptırımları kapsamına alınmamıştır." diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim