• BIST 9714.71
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 27 °C
  • Çanakkale 21 °C

GYİD Başkanı Ali Deniz Eraydın; Açtı ağzını, yumdu gözünü!

GYİD Başkanı Ali Deniz Eraydın; Açtı ağzını, yumdu gözünü!
Gemi Yakıt İkmalciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın, Ekim ayında İstanbul'da yapılacak IBIA Convention ile ilgili açıklamalarda bulundu

Son dönemde Gemi Yakıt İkmalciler Derneği ve İMEAK Deniz Ticaret Odası 13 Nolu Yakıt İkmalcileri Meslek Komitesi arasında ismi konulmamış kavga, yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı.

Özellikle, Uluslararası Gemi Yakıt Endüstrisi Birliğinin (IBIA) Türkiye'de organize edeceği IBIA Bunker Convention'ın Ekim 2019'da Türkiye'de yapılması, İMEAK DTO ile GYİD arasında yeni bir polemiğin başlamasına neden oldu.

Konu ile ilgili Deniz Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Gemi Yakıt İkmalciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın; IBIA sanki Türkiye'ye ilk kez geliyormuş gibi bir hava yaratılmasının doğru olmadığını belirterek, "IBIA Convention'ın Türkiye'de yapılması için 'çok çaba sarf ettiklerini' belirten sektör temsilcileri, kendilerini boşuna yormuşlar. Bizimle temasa geçselerdi kendilerine bilgi verip yardımcı olurduk. IBIA'nın yıllardır Türkiye'ye getiren GYİD'i yok saymaları çok gerçekçi olmamış" diye konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetiminin, 13. Nolu Meslek Komitesi Başkanı ve aynı zamanda IBIA Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Muhtaroğlu üzerinden rol kapmaya çalışmasının doğru olmadığını ifade eden Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın; İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın kendisine uygununu yapmasını istedi.

GYİD'İN, IBIA CONVENTION'A DESTEĞİ DEVAM EDİYOR

IBIA (International Bunker Industry Association) ve GYİD (Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği)'nin Ekim 2019 da İstanbul’da düzenlenecek olan Bunker Convention çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Ali Deniz Eraydın, "IBIA uzun süredir İstanbul’da Convention yapmak istiyordu. Bunun ana sebebi geçmişte GYİD'nin düzenlediği başarılı projeler, organizasyonlar ve İstanbul Bunker Konferanslarıdır. Şimdiye kadar düzenlenen bütün konferanslarımızda IBIA ana destekleyen kurum olarak yer aldı. Yönetim Kurulu seviyesinde konuşmacılar sunum yaptılar. Hatta bildiğiniz gibi Son konferansımızda IBIA Başkanı Robin Meech “Chairman” olarak yer aldı.Mayıs 2017 de yapılan 8. Uluslararası İstanbul Bunker Konferansında IBIA Başkanı Robin Meech'in : 'Baylar bayanlar herhalde şu anda dünyanın en iyi bunker organizasyonuna şahitlik ediyorsunuz' söylemi hafızalardan silinmedi" dedi.

Geleneksel olarak Uluslararası İstanbul Bunker Konferansları, Posedonia ile çakışmamak için, iki yılda bir mayıs sonu, haziran başı yapıldığını dile getiren GYİD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın; "2019 da bu tarihler Ramazan ayına ve Ramazan Bayramı’na denk geldiği için, GYİD bunker konferansını 2021 e kaydırma kararı aldı. Böylece IBIA'ya Convention’ı İstanbul’da yapmasının önü açıldı. IBIA Ocak ayında GYİD’nin destek teyidini almasının ardından 2019 yılında 'Convention'ı İstanbul’da yapacağını duyurdu. Dernek olarak üyesi olduğumuz ve geçtiğimiz 18 yıl boyunca uluslararası aktivitelerimizin tamamına katılmış ve destek vermiş olan IBIA'yı Türkiye’de yapmayı planladığı bir organizasyonda destekleme sorumluluğumuz olduğu görüşündeyim" dedi.

IBIA, TÜRKİYE'YE İLK DEFA GELMİYOR

IBIA 18 yıldır Türkiye’deki organizasyonlarımıza aktif olarak katılıyor. GYİD İstanbul bunker konferansını düzenlediği sürece IBIA'nın ayrı bir bunker convention yapılması söz konusu zaten olamazdı. Ya bunker konferansı ile birlikte yapılır, ya da hiç yapılmazdı. IBIA Bunker Convention’ın GYİD'nin teyidi sonrası İstanbul da yapılacağı, GYİD’ nin Ocak 2019 Genel Kurulunda duyuruldu. Bu duyuru basında da yer aldı. Anlaşılan convention için yok yere kendisini yoran sektör temsilcileri bu haberi atlamışlar ki bir ay sonra “biz getirdik” diye çıkış yapmışlar. Tebessüm ettiren bir durum.

CONVENTION ORGANİZASYONU IBIA'YA AİTTİR

IBIA Convention da ev sahibi IBIA'nın kendisidir. İMEAK DTO'nun, GYİD’nin veya başka bir kurumun bu organizasyonu Türkiye’ye getirmesi söz konusu değildir. Conventionı hangi ülkede yapacağına IBIA kendisi karar verir. IBIA bu kararı alırken o ülkedeki üyelerinin diğer bunker sosyal organizasyonlarıyla çakışmadığına özellikle dikkat eder. Bu sebeple IBIA Türkiye’de bir organizasyon yaparken GYİD’ nin işbirliği ve destek teyidini alır. Bu teyit olmazsa IBIA Convention Türkiye’de yapılmaz. Biz GYİD olarak IBIA Convention’ın Türkiye’de yapılması durumunda kendilerine tam destek vereceğimizi Ocak 2019 da kendilerine yazılı ve sözlü bildirdik. IBIA bu teyit sonrasında Convention ı Türkiye de yapacağını duyurdu.

IBIA CONVENTION 2019 İLE İLGİLİ İLK TOPLANTI İSTANBUL'DA YAPILDI

IBIA Temsilcisi Sofia Konstantopoulou ve GYİD Yönetim Kurulu Üyeleri 19 Mart 2019 da Kalamış Divan’da IBIA Convention 2019 için ilk çalışma toplantısını gerçekleştirdiğini ifade eden Ali Deniz Eraydın, "Yapılan toplantıda IBIA Convention'ın yapılacağı mekan hakkında görüşler bir araya getirildi. Yapılacak sunumların konuları ve formatları masaya yatırıldı. Sosyal aktiviteler için alternatifler gözden geçirildi. GLOBAL CAP 2020 ile ilgili, GYİD temsilcileri: “2015 ve 2017 de bunker konferanslarında yeterli bilgilendirme yaptık. Kendimizi tekrar etmeden bunker sektörünün ve armatörlerimizin kafa karışıklığını en az seviyeye indirecek güncel bilgilendirmelere odaklanmamız gerekiyor” yaklaşımına dikkat çekildi.

ibia_gyid.jpg

İMEAK DTO ROL ÇALMAK YERİNE UYGUN ROL ALMAYA GAYRET ETMELİ

Gemi Yakıt İkmalciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın; "GYİD’nin geçtiğimiz 18 yılda düzenlediği bunker konferanslarının başarısı ortadadır.  Türk Bunker sektörüne yurtiçinde ve yurtdışında kazandırdığı imaj ortadadır. Son beş yılda boğazdan geçen gemi sayısı yüzde 15 azalırken, Türk Bunker sektörü son beş yılda yüzde 100 büyümüştür. Başta tedarikçiler olmak üzere denizcilik sektörümüz ve ülkemiz bu gelişmelerden faydalanmıştır. Dünyanın hiçbir limanında eşi benzeri olmayan bir başarı hikayesidir bu. Bu başarının mimarı Türkiye GYİD'dir. IBIA İstanbul da organizasyon yapmak istiyorsa, sebebi bu başarı hikayesidir. İMEAK DTO'nun bu başarı hikayesini görmezden gelip GYİD'nin rolünü çalma girişimi, söylemleri son derece komik ve yakışıksız bir durumdur. Rol çalmak için kullanılan kişinin geçmişte GYİD'nin uluslararası organizasyonlarını baltalamak için ülkemizi, sektörümüzü yurtdışında kötüleyen, kara propaganda yapan ve yaptıkları basına yansıyan şahsiyet olması son derece düşündürücüdür. Hatta üzücüdür."

İMEAK DTO, DERNEK GİBİ HAREKET EDİYOR

Gemi Yakıt İkmalciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın, sözlerine şöyle devam etti; "Bildiğiniz gibi odaların ve derneklerin işleyişi ve fonksiyonları farklıdır. Odalar yarı resmi kurumlardır, dernekler STK statüsündedir. Bunker sektörü özelinde DTO sanki dernekmiş gibi hareket etmektedir. Bunu ya bilerek yapıyorlar, ya da ticaret odası olduklarının farkında değiller. Hangisi daha kötü bilemiyorum. Köklü, iyi işleyen ve sektörünü global anlamda temsil eden bir dernekten rol çalmaya kalkan ticaret odası birçok kritik fonksiyonunu işletemez hale getirir düşüncesindeyim. En önemlisi artık sektörel birleştirici kimliğini kaybeder. Kendini fiilen derneklerle rekabete sokarak ayrıştırıcı bir kimliğe bürünür.

İMEAK DTO'nun köklü ve başarılı derneklerin kazanımlarına konmak kendini yıpratmak yerine, kendi başarı hikayesini oluşturmaya çabalaması çok daha doğru olur görüşündeyim.

Türk bunker sektörü ve GYİD uluslararası organizasyonları zaten dünya standartlarının üzerinde yapıyor. İMEAK DTO'nun bu konuda güçlü derneklere değil, desteğe ihtiyacı olanlara kaynaklarını aktarması daha verimli olur düşüncesindeyim. GYİD geçtiğimiz beş yılda gerçekleştirdiği iş birlikleriyle dünya çapında bir başarı hikayesi yakalamıştır. İMEAK DTO'nun da mevcut yönetimle benzer bir başarı hikayesine kavuşması hepimizi memnun eder. Mevcut tavırlar buna pek yakın olmadığını gösteriyor" dedi.

KOSTER PROJESİ, KOSDER PROJESİNE DÖNÜŞTÜ

KOSTER Projesinin ölü doğması bunun en somut örneği olduğunu belirterek eleştirilerine devam eden Gemi Yakıt İkmalciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın; "Koster projesi Kosder projesine dönüştürülerek yanlış bir başlangıç yapıldığı aşikardır. İMEAK DTO bu projede de ticaret odası gibi değil, dernek (STK) gibi düşünerek, hareket ederek, KOSDER’in gölgesinde kalarak hata yapmıştır. Sektörün tamamının faydalanması gereken bir projeden yanlış yönetimle belirli bir kesimin faydalanıyor olması kabul görmemiştir.

Misal vermek gerekirse; milyonlarca hanelik bir TOKİ projesi hazırlayıp başına Jet Fadıl'ı oturtursanız, aklı başında hiç kimse o projeden ev almaz. Burada da benzer bir görüntü oluştu kanaatindeyim. Turgut Reis fiyaskosundan ders alınmadığı ortadadır. Bu kadar olumsuz bir deneyim yaşanmışken yanlışta ısrar edilmesi hiç iyi olmamıştır. İMEAK DTO Yönetim Kurulu en baştan buna yeşil ışık yakması düşündürücüdür. Turgut Reis, bizim şirketimize de para taktı. Canı yananlar arasındayız.

Bu projenin refüze olması İMEAK DTO'nun imajını olumsuz etkilediği ortadadır. Dağ fare doğurunca, projeden uzun zamandır beklentisi olan sektörde güven problemi yaşanmıştır. Bunu açıkça dile getirmemiz gerekir. İMEAK DTO'nun da ciddi bir öz eleştiri yapması faydalı olur. Ticaret Odası yaklaşımıyla sektörün tamamını faydalandıran çok daha başarılı bir proje hazırlanabilir.

İMEAK DTO böyle projelere kafa yorup, zaman harcayıp, kaynak aktarmalıdır. GYİD senelerdir sektörüne sahip çıkıyor. Zamanını ve kaynaklarını doğru kullanıyor. Ve bunları yaparken de İMEAK DTO dan beş kuruş para da almadan yapıyor. Ama her zaman İMEAK DTO'yu başarılarına ortak ediyor. Verilen manevi destek için teşekkür etmeyi ihmal etmiyor" dedi.

İTİBAR VE İMAJ KAYBI CİDDİYE ALINMALI

İMEAK Deniz Ticaret Odası Disiplin Kurulu'nun aldığı kararın, Meclis toplantısında reddedilmesine de değinen GYİD Başkanı Ali Deniz Eraydın, sözlerine şöyle devam etti; "Bir ticaret odasının Yönetim Kurulu Yedek üyesi sektör duayenine hakaret ederse, devlet görevlisini tehdit ederse, bu durum belgeleriyle ticaret odasının disiplin kuruluna yansırsa, disiplin kurulu belgeleri aylarca inceledikten sonra disiplin cezası verirse, verilen disiplin cezası aynı odanın meclisinde başta Yönetim Kurulu Başkanının oyu ile reddedilirse, oluşan durum ciddi imaj kaybı yaşatır. Bu kaçınılmazdır. İMEAK DTO Meclisinde yapılan açık oylamada Yönetim Kurulu Başkanı odanın disiplin kurulunun kararını onaylamazsa, lider olarak birçok kişiyi kendi yönünde etkilemesi normaldir. Bu ya bilerek ve isteyerek yapılmıştır, ya da Yönetim Kurulu Başkanı bulunduğu konumun farkında değildir. Hangisi daha kötü bilemiyorum. Sektör duayenine hakareti ve devlet görevlisine tehdidi onaylayan, suçu belgelerle disiplin kurulu tarafından tespit edilmiş birisini aklama girişimi ciddi itibar kaybına yol açtığı görüşündeyim. İMEAK DTO Meclisi kirliyi aklayamadığı gibi kendini kirletmiş olabilir diye düşünüyorum. İMEAK DTO üyelerinin adalet hissi zedelenmiştir. Eğer adalet olmazsa bırakın koca ticaret odasını yirmi kişilik ilkokul sınıfını bile yönetemezsiniz. Bu konu ciddiye alınmalıdır.

Yönetime geldikten sonra davulla zurnayla duyurduğunuz projeniz rafa kalkmış, ülkesini, sektörünü yurtdışında karalayan şahısın sektör duayenine hakaretini aklamak için itibar kaybına uğramışsınız. İmaj yerlerde. Güven dipte. Daha bunları telafi edemeden kalkıp yurtdışında ve yurtiçinde başarılı organizasyonlara, projelere imza atmış itibarlı bir dernekle iş birliği yapacağına rekabete girme gafletinde bulunuyorsun. Ve bunu yaparken de derneğin başarılı organizasyonlarını baltalamak için çabaları basına yansımış, kendi itibarını zedelemiş bir şahsiyeti devreye sokuyorsun.Bağlantı Binlerce üyesi olan bir ticaret odasının 30 civarında üyesi olan saygın bir derneğe tavrı düşündürücüdür. Bu yaklaşımla başarılı olacak organizasyonu da İMEAK DTO yeni başarısızlık hikayesine çevirebilir. Normalde derneğin odaya söylemesi gereken: ”Sen git önce kendi arkanı topla, sorumluluklarını layıkıyla yerine getir, ondan sonra bunker sektörünün başarısı tastiklenmiş organizasyonlarına burnunu sok“ olurdu. Ama bunu söylemek bize yakışmaz. Kabalık olur. Bizim naçizane tavsiyemiz: 'Silkeleniniz gidiniz, yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde kendinize uygun bir yol ve hedef belirleyiniz' olur."

IBIA CONVENTION'UN BAŞARISI HERKESİN ÇIKARINA

IBIA Convention'un başarısının herkesin çıkarına olduğunu dile getiren Gemi Yakıt İkmalciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Deniz Eraydın; "GLOBAL CAP 2020 eşiğinde düzenlenen bu organizasyon denizcilik sektörümüzün bilgilendirilmesi için çok faydalı olacağı görüşündeyim. Yatırımları şekillendirmek için çok faydalı olmayabilir. Yatırımları şekillendirmek için gereken bilgilendirme 2015 ve 2017 yıllarında 7. ve 8. Uluslararası İstanbul Bunker Konferanslarında yapıldı. GLOBAL CAP 2020 ile ilgili hala hazırlık yapmamış olanlar önümüzdeki iki yıl boyunca ciddi zorluklarla karşılaşabilirler. İstanbul’da düzenlenecek IBIA Convention 2019'un, yukarıdaki uyarılarım çerçevesinde, ülkemizin tanıtımına bulunacağı katkı da göz önünde bulundurularak sağduyulu, dikkatli, olgun bir işbirliği içinde ele alınmasının herkesin çıkarına olacağı görüşündeyim. Organizasyonu destekleyen kurumların aksi söylemler içinde olan malum şahıslara gerekli uyarıyı yapacağını umuyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim