• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 13 °C

Gürdeniz'den Francis Scott Key Köprüsü’ndeki kaza değerlendirmesi

Gürdeniz'den Francis Scott Key Köprüsü’ndeki kaza değerlendirmesi
LOCKTON OMNİ Genel Müdürü Ülkem Gürdeniz Francis Scott Key Köprüsü’ndeki kazayı değerlendirdi.

LOCKTON OMNİ Genel Müdürü Ülkem Gürdeniz, dünyanın önemli konteyner taşımacılarından Maersk kirasında bulunan Dali adlı geminin, anlık yaşanan güç kesintileri sonucunda Baltimore’daki Francis Scott Key Köprüsü’nün ayağına çarpmasıyla sonuçlanan kazayı deniz sigortaları açısından değerlendirdi.

Sayısız hasar bildirimi var

Kazanın ve köprünün yıkımına neden olan sorunların, deniz sigortacılığı tarihinin en büyük hasar dosyası olmaya şimdiden aday gözüktüğünü belirten Gürdeniz, “Hadise gerçekleştiğinden beri başta geminin tekne makine sigortacıları ve P&I kulübü olmak üzere, gemideki yüklerin sigortacıları, köprünün sigortacıları ve limanın sigortacılarına sayısız hasar ihbarı ulaşmış vaziyette. Bütün bu sigortacılar arasında gerek tazminat gerekse hadisenin koordinasyonu açısından aslan payı gemi donatanı firmanın koruma ve tazmin kulübü olan (P&I) Brittannia ve kiracı firmanın koruma ve tazmin kulübü olan Gard’a düşüyor” dedi.

Soz konusu hasarın Uluslarası Grup Anlaşması’na dahil 12 adet grup kulübünün reasürans yapısının tavan limiti olan 3.1 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkma ihtimalinin piyasaya olası etkisinin yarattığı endişelerin meydana gelmesinin olayın ciddiyetini gösterdiğini dile getiren Gürdeniz şunları söyledi :

gurdenizden-francis-scott-key-koprusu’ndeki-kaza-degerlendirmesi3.jpg

“3.⁠ ⁠şahıslardan gelecek olan hasar talepleri için Federal Mahkeme 24 Eylül 2024 tarihine kadar süre tanımış durumda. Bu hadisede de geminin donatanı, kiracısı ve dolayısı ile P&I kulüpleri ABD – 1851 tarihli Limitasyon Kanunu’ndan (Limitation of Liability Act, 1912 tarihli Titanik hadisesinde de başvurulan nam-ı diğer Titanik Kanunu), sorumluluğunu sınırlamak maksadıyla ve kazada herhangi bir sorumlulukları olmadığı iddiasıyla 2 Nisan 2024 tarihinde mahkemeye başvurdular. Bu kanundan faydalanabilmeleri için hadisenin yakın sebebinin; kasti bir davranışa vehayut hadise öncesinde donatan tarafından bilinen ve gemide bulunan bir kusura dayanmaması gerekiyor. Bu kanundan faydalanmaları durumunda donatanın toplam sorumluluğunun geminin kaza sonrası değerinin ve kazandığı navlunun toplamına eşdeğer olan USD 43.7 milyon ile sınırlı olması bekleniyor”

Sektör kazaya kilitlendi

“Deniz sigorta şirketleri ve P&I kulupleri bu mecrada yaşanacak gelişmelere kilitlenmiş vaziyettedir. Şimdiden 2024 – 2025 dönemi P&I yenilemelerinin zorlu gececeği, emsali görülmemiş bu hasarın tüm sigorta piyasalarına kelebek etkisi yaratacağını söyleyebiliriz”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim