• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 12 °C

‘Günümüz Deniz Taşımacılığında Makine Hasarları’ semineri yapıldı

‘Günümüz Deniz Taşımacılığında Makine Hasarları’ semineri yapıldı
Class NK, Türk Armatörler Birliği ve İMEAK Deniz Ticaret Odası işbirliği ile ‘Günümüz Deniz Taşımacılığında Makine Hasarları, Çıkarılan Dersler ve Alınabilecek Önlemler’ başlıklı seminer düzenlendi.

Seminerin açılış konuşmasını Class NK Türkiye Ülke Müdürü Hiroshi Shibako yaptı.

Hiroshi Shibako yaptığı konuşmada Class NK Türkiye’nin çalışmaları ve seminer hakkında bilgiler verdi.

Hiroshi Shibako’nun ardından Türkiye Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Cihan Ergenç kürsüye çıktı.

Cihan Ergenç, yaptığı konuşmada: “Uzun zaman önce başlattığımız teknik seminerlerden birini daha düzenliyoruz. Tüm katılımcılara ve konuşmacılara teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Katma değeri olan eğitimler yapmayı istiyoruz. Sister gemiler olmasına rağmen benzer hatalar yapılıyor. Bir şeyleri yanlış yaptığımızı düşünüyorum. Dünya ile yüzde 70 civarında benzer hatalar yapıyoruz. Hatalardan dersler çıkartmalıyız. Biz bunları belli bir zaman içinde yaparsak çok daha emniyetli, kazasız, üst düzey denizcilik işletmeleri haline geliriz. Basit bir hatadan dolayı 3-4 milyon dolarlık olaylar başımıza gelebiliyor. Önleyici tedbirler almayı hedefliyoruz. Amacımız; şok hatalardan şok dersler çıkartarak birçok tedbir ile ofisimize dönebilmemiz. Bu çalışmanın devamını yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından NK Araştırma Enstitüsünden Naoko Sugawara ve MAN Diesel SE Denmark’tan Peter Nerenst, ‘Hasar Olay İncelemeleri’ başlıklı birer sunum yaptı.

Seminerde daha sonra ‘Hasar Olay İncelemeleri Firma Sunumları’ bölümüne geçildi. TAB Mükemmeliyet Merkezi İcra Kurulu Üyesi ve GEMİMO 2. Başkanı Yaşar Canca ile TAB Mükemmeliyet Merkezi İcra Kurulu Başkanı ve Arkas Denizcilik Başkan Yardımcısı İbrahim Kontaytekin firmalarında makine konusunda yaşadıkları teknik sorunlar, çözüm yolları ve alınabilecek önlemler hakkında  sunum gerçekleştirdi.

Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran söz aldı. Tamer Kıran’ın yaptığı konuşma şu şekilde: “Seminer konusunun gemi insanlarına geleceği ve onları etrafında döneceği aşikâr idi. Bundan sonra özellikle yeni tür yakıtlardan dolayı karşılaşmamız yüksek olasılık olan makine problemleri konusunda gemi personelimize çok da fazla bir şey yükleyemeyiz. Hem makine yapıcıları hem de yakıtçılarla irtibat halinde olmamız gerekiyor. Ana limanlarda ikmal edilen yakıtlarda ciddi sorunlar çıkması nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığımızı söyleyebiliriz. Kuru yük piyasalarında son iki aydır yaşamakta olduğumuz çöküş, endeksin eksi olduğu durum söz konusu. Ne kadar daha böyle gideceği konusunda iyimser bir durum yok. Korona virüs ve Çin’in önünde gördüğümüz sıkıntılar bu durumun bir müddet daha devam edeceği fikrini bize veriyor.

“Dünya var olduğu sürece gemiler olmaya devam edecek”

Yaşanan sorunların temelinde gemi insanlarının eğitim eksikliği, bilgi – beceri – tecrübe eksikliği ve bunun ofis çalışanlarının eksiklikleri birleşip sorunların ortaya çıkması. Üreticilerin hatalarından dolayı da sorunlar var. Eğitim ilk konu. Dünya var olduğu sürece gemiler olmaya devam edecek. Deniz taşımacılığı yapılmaya devam edecek. Bunu yapmak için gemi inşalarına ihtiyaç olmaya devam edecek. İnsansız gemiler bir şekilde denenmeye başladı. Belki kısa bir sürede olmasa da o gelişmeler olana kadar gemiler gemi inşaları ile yürütülmeye devam edecek. Bunun bilincinde olarak bu işi bu insanlarla nasıl daha iyi yaparızı araştırmak lazım. Bunun da temeli eğitimden geçiyor. Başka alternatif düşünemiyorum. Teknoloji, hata yapma oranını azaltıyor ancak kontrolü yapan parmağı eğitmemiz gerekiyor. Alarm duyulduğunda sıkıntı olduğunu idrak edecek ve disipline getirecek hale getirmemiz gerekiyor. Bunu da eğitimle yapabiliriz.

“Yeni okullara şu an için ihtiyaç olduğu söylenemez”

48 lisemizde yaklaşık 9 bin lise öğrencimiz 12 fakültemizde yaklaşık 7300 öğrencimiz, 18 meslek yüksek okulunda 4000 civarında öğrencimiz denizcilik eğitimi alıyor. 12 fakülte içinde makine bölümü 5 tanesinde var. Okulu kapatalım görüşünü benimsemiyorum. Okulu kapatarak bir yere varamayız. Yeni okullara şu an için ihtiyaç olduğu söylenemez. Hedefimiz olanların kalitesini artırmak olmalıdır. Okul sayısını düşürerek insanlarımızı denizden daha fazla uzaklaştırmamalıyız. Eğitim kalitesini artıracak buralarda eğitim verecek eğiticileri nasıl bulacağımızın hesabını yapmalıyız. Bunu başarabileceğimize inanıyorum. Eğitilmek için bekleyen hazır güç var. Okullar yapılmış, fiziki olarak ihtiyaçlar da tamam. En önemli eksiklik eğitici. Eğitici konusunda ne yapabilirizi çalışmamız gerekiyor. Yatırımımızı bundan sonra bu konu üzerinde yoğunlaştırmamız gerekiyor. Bazı okullarımızdaki hocalarımızın durumunu biliyorum. Tamamen fedakarlıkla yapıyorlar. Denize gitse daha fazla kazanabilecekken idealist duygularla bu işi yapmaya çalışıyorlar. Bunu nasıl düzeltebilirizi çalışmamız gerekiyor. DTO olarak çalışmalarımız bu yönde olacak. Bazı STK’larımız bir araya gelerek sorunu çözebiliriz. Yeni bir dernek kurmuşlar. Kendilerinden DTO’ya bir teklifle gelmelerini bekliyorum. Gelin güçlerinizi DTO ile birleştirin birlikte hareket edelim.

“4 Denizcilik Meslek Lisesi’nin hamilini almak üzereyiz”

DTO olarak 4 denizcilik meslek lisesinin hamilini almak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile protokolün son safhasına geldik. Liselerde öyle bir adımımız oldu. Piri Reis Üniversitesi ve TÜDEV ile çalışmalarda çok dikkat ettiğimizi söylemek istiyorum. Ülkedeki denizcilik eğitimine nasıl faydada bulunabiliriz şeklinde çalışıyor. İmkanlarımız nispetinde en fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Yeter ki sektör içerisinde bu anlamda iş birliğini sağlayabilelim. Benim dediğim olsun, ben yaptım oldu değil sektör içerisinde birlik sağlayabilelim. Bir okulumuzun eğitim havuzu varken 500 metre yanındaki okulun havuzu olmasın. Birlikte kullanabilsinler. Rize ve Trabzon’da 80 kilometre içerisinde 5 tane simülatör var. Bu yanlış. Türkiye’de kaynaklar bu kadar bol değil. Bunun bir optimumunu bulmak zorundayız. Eğitim kalitesini bu şekilde yükseltmemiz mümkün olmaz. Bize yapılacak olan tüm teklifleri ve değerlendirmeleri dikkate aldığımızı söylemek istiyorum. Gelin DTO ile bu işi nasıl yapabileceğimizi konuşun ve çözüm yolu bulmaya çalışalım. Münferit uygulamaları bizi çok fazla ileriye götürmüyor.”

‘Günümüz Deniz Taşımacılığında Makine Hasarları, Çıkarılan Dersler ve Alınabilecek Önlemler’ Semineri, İlker Meşe’nin moderatörlüğünde Mehmet Akça, Tulga Zengin, Mehmet Cebeci ve Okan Kutlu’nun katıldığı panel ile devam etti.

Seminer, İbrahim Kontaytekin’in kapanış konuşması ile sona erdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim