• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Güngörmez Kanyonu doğa tutkunlarını bekliyor

Güngörmez Kanyonu doğa tutkunlarını bekliyor
Elazığ'da Güngörmez Kanyonu doğa tutkunları tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Elazığ'da Keban ve Karakaya baraj göllerinin bağlantı noktasını oluşturan Fırat Vadisi'nde yer alan Saklıkapı Kanyonu'nun yaklaşık 1 kilometre, Karaleylek Kanyonu'nun ise 2 kilometre kuzeyindeki Güngörmez Kanyonu dik yamaçları ve eşsiz manzarasıyla il turizmi açısından yeni bir alternatif oluşturuyor.

Bölgenin dağlık olması nedeniyle kara yolundan ulaşımın olmadığı sadece Karakaya Baraj Gölü üzerinden tekneyle gidilebilen kanyonda Fırat Üniversitesi (FÜ) İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Şengün ile Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Siler inceleme yaptı.

"TÜRKİYE'NİN EN İLGİNÇ KANYONLARINDAN BİRİ"

Prof. Dr. Şengün, yaptığı açıklamada, baraj gölünden ulaşılabilen kanyonun bölgedeki balıkçılar tarafından Güngörmez mevkisi olarak adlandırıldığını ancak bugüne kadar kanyon olarak tanımlanmadığını belirtti.

Yaptıkları incelemede buranın kendine has oluşumlarıyla literatürde yer almayan, yeni keşif bir kanyon olduğunu fark ettiklerinde büyük heyecan duyduklarını aktaran Şengün, şunları kaydetti:

"Fırat Vadisi'nden itibaren girilen bu mevkinin ismi 'Güngörmez mevkisi' olarak halk tarafından isimlendirilmiş. Bu nedenle kanyona Güngörmez Kanyonu isminin çok daha uygun olacağını düşünüyoruz. Gerçekten vadi oldukça sarp ve kanyonda ilerledikçe çok dik yamaçlara sahip olduğu için gün içerisinde çok dar alanda kısa süreli ışık alıyor, Güngörmez ismi bu nedenle verilmiş."

Bölgenin Keban metamorfitleri olarak ifade ettiğimiz eriyebilen kayaçlardan oluştuğunu belirten Şengün, "Bu nedenle Kanyon girişinden itibaren doğal güzelliğiyle farklı enstantaneler sunuyor. Bu açıdan Türkiye'nin en ilginç kanyonlarından birisi olduğunu düşünüyoruz"." ifadelerini kullandı.

"İÇ KESİMLERİNE KÜÇÜK BOT YA DA KAYIKLA ULAŞILABİLİYOR"

Şengün, yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğundaki kanyonun 150 metrelik bölümünün baraj gölü içerisinde yer almasının kanyona ayrı bir güzellik kattığını dile getirdi.

Kanyonun dar olduğuna vurgu yapan Şengün, şunları aktardı:

"Keban Baraj Gölü'nden itibaren Karaleylek Kanyonu'na kadar ilerleyen Fırat Vadisi gerçekten çok güzel manzaralara sahip. Bu alan içerisindeki Güngörmez Kanyonu'na ilk defa giriyoruz. Girdikten sonra gerçekten çok güzel görüntülerle karşı karşıya kaldık. Mevcut teknenin küçüklüğüne rağmen çok dar bir boğazla karşılaştığımız için kanyon içerisinde karaya ulaşamadık. Daha sonra getireceğimiz bir bot ya da kayıkla kanyonu baştan sona inceleyeceğiz."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim