• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 14 °C

Güney Marmara’nın lideri Çelebi 2023 hedefinde rol kapıyor

Güney Marmara’nın lideri Çelebi  2023 hedefinde rol kapıyor
Bandırma Limanı, verdiği hizmet kalitesinde kısa sürede ciddi ilerleme kaydetti. Son yılların başarılı limanının yaptıklarını ve yapacaklarını, Liman Ticaret Müdürü Ali Şenel anlattı.

Çelebi Ortak Girişim Grubu’na 36 yıllığına işletme hakkı verilen Bandırma Limanı, verdiği hizmet kalitesinde kısa sürede ciddi ilerleme kaydetti. Son yılların başarılı limanının yaptıklarını ve yapacaklarını, Liman Ticaret Müdürü Ali Şenel’den dinledik.

Özelleştirilmesinin ardından Çelebi Ortak Girişim Grubu’na 36 yıllığına işletme hakkı verilen Bandırma Limanı, verdiği hizmet kalitesinde kısa sürede ciddi bir ilerleme kaydetti. Yapılan yatırımların ardından da lojistik imkanlarıyla bölgenin cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Her boyutta gemiye hızlı ve güvenilir hizmet prensibiyle işleyen ve yatırımlarını buna göre yapan Çelebi Bandırma Limanı, TOBB’un hayata geçirdiği BALO Projesi’yle de Güney Marmara’da lider konuma geldi. Limanın gelecekteki konumunu daha da sağlamlaştırmak isteyen ve bunun öneminin farkında olan Çelebi Grubu, Türkiye’nin 2023 hedefinde kendine rol biçerek hem Bandırma şehri için hem bölge için bir fırsat kapısı yaratmak istiyor. Son yılların başarılı limanının yaptıklarını ve yapacaklarını, Liman Ticaret Müdürü Ali Şenel’den dinledik.

Demiryolu, karayolu ve havayolunun kesiştiği bir nokta

Çelebi Ortak Girişim Grubu, TC Özelleştirme İdaresi tarafından, 2008 yılında açılan Bandırma Limanı İhalesi’ni 175.500.000 dolar ile kazanarak 36 yıl işletme hakkına sahip oldu. Limanımız; demiryolu, karayolu ve havayolu ulaşımında bir kesişme noktası olması ve Anadolu’yu, Marmara Denizi üzerinden, İstanbul ve Tekirdağ'a bağlayan bir çıkış kapısı olması bakımından stratejik bir öneme sahiptir. Rıhtımlara kadar uzanan ulusal demir yolu bağlantısı ile kolay ve ekonomik ulaşım imkanısağlayan limanımız, Güney Marmara bölgesinde demiryolu bağlantısı olan tek limandır.

Güney Marmara’nın lideri

2.973 m rıhtım uzunluğuna ve toplam 268.348 m² alana sahip ve bu özelliği ile yük grupları için oluşturulan özel terminallerinde hemen tüm yük gruplarına hizmet verebilmektedir. Bölgemiz hinterlandı, ulusal demiryolu ağı üzerinden, Balıkesir, Afyon, Ankara, Kütahya, Eskişehir, Bilecik illerimize kadar uzanmaktadır. Çelebi Bandırma Uluslararası limanımız dökme yük elleçlemede, Güney Marmara’nın lider limanıdır. Özelleştirme sürecinden sonra, liman yatırımlarında konteyner terminalinin inşasına öncelik verilerek, 850 m uzunluk ve 52.000 m2 alana sahip konteyner terminali tamamlanmış olup, mevcut durumda 12 m olan rıhtım derinliğinin de 14,5 m ye çıkarılması için fizibilite çalışmaları devam etmektedir.Limanımızda panamax ve post panamax sınıfındaki gemilerle 60.000 tona kadar elleçleme imkanı sunulmaktadır. Bu amaçla bu tip gemilere sorunsuz pilotaj ve römorkaj hizmeti verilebilmesi adına 2 römorkör yatırımı yapılmıştır.

TOBB’un projesinde kilit noktadayız

Limanımız, 2013 yılında, TOBB önderliğinde hayata geçirilen BALO Projesi’nde Anadolu’dan gelen yükün toplanma merkezi ve Tekirdağ Limanı’na deniz yoluyla geçiş noktasıdır. Balo Projesi’nde, sahibi olduğu 45’lik konteynerler ile yapılan taşımalar, Türkiye’nin 2023 hedeflerinden biri olan, ithalat, ihracat ve yurt içi taşımalarda, demiryolları ile taşınan yükün diğer taşıma modları gibi tercih edilmesinin sağlanması için büyük bir adımdır. Kombine taşımacılık olarak adlandırılan, kara, demiryolu ve denizyolu taşımacılığının birleşimi ile yapılan yüklemeler, yükün birim maliyetini düşürmesi ve daha hızlı bir nakliye suresi içinde sevkiyatının sağlanması için önemlidir. Limanımızda bu amaçla, rail ferry gemilerinin yanaşarak, vagonların geminin içerisine kadar girişlerine imkan sağlayacak rampa inşaatı devam etmekte olup, 8 ay içerisinde hizmete alınması beklenmektedir.

Her boyutta gemiye hizmet

Bu amaçla, 2012,2013 yıllarında yapılan ve halen devam eden yatırımlar 50 Milyon dolara ulaşacaktır.Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı, Tuzla Tersanelerinte sipariş ettiği, 24,40 metre boyunda, 4.40m draftli, her biri 1230 ton olan 2 adet motoru ile 45 ton çekme gücüne sahip BANDIRMA PORT 1 adını verdiği römorkörü teslim alarak, 01.05.2014 tarihi itibariyle hizmete sokmuştur.2013 yılında hizmete alınan 33 Ton çekme gücüne sahip, BANDIRMA PORT 2 römorkörü ile birlikte çalışacak olan yeni römorkörün katılımı ile Limanımıza uğrak yapabilen hemen her boyuttaki gemiye römorkör hizmeti verecek kapasite ve güce sahip öz mal römorkör yatırımı tamamlanmış olmaktadır.Özelleştirmeden önce konteyner terminali olarak hizmet vermemiş olan limanımızda 2013 yılında 25.000 teu elleçlenmiş olup, 2014 yılında, 60.000 teuharekete ulaşılması hedeflenmiştir.Limanımızda Konteyner operasyonları için kullanılan 2 hareketli rıhtım vincine ilave olarak 3. hareketli rıhtım vinci hizmete alınmıştır.

Mermer ihracatında tercih sebebi

Ülkemiz ihracatında önemli bir yer tutan doğal taş ve mermer ihracatı, Çin limanları başta olmak üzere, Malezya, Endonezya, Arap Ülkeleri, İtalya, İspanya gibi mermer ve doğal taş işleyen ülkelere,  konteynerler içerisinde blok formunda yapılmaktadır.Limanımızda, blok mermerlerin, depolama, konteyner içi yükleme ve konteyner içinde sabitleme hizmeti verilmesi ile daha önce Gemlik ve İzmir limanlarından yüklemelerini gerçekleştiren bölgemiz ihracatçılarının, karayolu maliyetleri, depolama maliyetleri ve liman hizmetleri maliyetleri düşürülerek, hızlı ve düzenli bir servis verilmesi sağlanmıştır. Çelebi Uluslararası Bandırma Limanımız,  7 gün 24 saat blok mermer depolama, konteyner iç dolum servisi vermekte ve aylık 15’den fazla konteyner gemisi seferi ile, bölgemiz ihracatçılarını, dünyanın çeşitli limanlarındaki müşterileri ile buluşturmaktadır.

Gemiler gereksiz yere beklemiyor

“Gemiler pervaneleri döndükçe para kazanırlar” mantığıyla, limanımızdan hizmet alan gemilere verdiğimiz serviste, operasyon hızımızı arttırarak, daha yüksek miktarda yükü, mümkün olan en kısa sürede elleçlemekteyiz.Hızlı ve sorunsuz servis veren limanlar, gemi sahipleri için güvenli limanlardır. Her alanda olduğu gibi, faaliyet alanımız içerisinde de rekabet edecek teknolojiyi kullanarak, tercih edilen bir liman olmayı başardığımızı söyleyebiliriz.

Yatırımlarla büyümeye devam ediyoruz

Yaptığımız yatırımlarla limanımız, 300.000 TEU/yıl ve 11 milyon ton/yıl dökme ve genel kargo 500.000/araç/yıl elleçleme kapasitesine ulaşmış bulunmaktadır.Şehrimiz ve yakın çevresi, tahıl, bakliyat ticareti yapan firmalar ve kanatlı hayvan üreticilerinin yerleşik olduğu bir bölge olup, bugün için en büyük sorun, ithal edilen yükün de olama sorunudur.Depolama sorunu sebebi ile daha küçük gemilerle yapılmak zorunda kalan taşımalar, yüksek navlun maliyetleri sebebi ile birim maliyeti arttırmakta bu da urunun satış fiyatı ve satış miktarına etki etmektedir.Liman işletmemiz içerisinde projelendirilerek, inşaatına başlanan 74.400 m3 kapasiteli Silo Projesi inşaatı tamamlanmak üzere olup, bir ay içerisinde hizmete alınacaktır.Böylelikle ithalatçı firmalar, daha büyük gemilerle, bir seferde daha fazla yük getirerek, navlun maliyetlerini düşürmüş olacaklardır.Mevcut durumda 500.000 araç/yıl kapasitesine sahip RO-RO terminalimizin 38.000 M2 lika deniz dolgusunun tamamlanması ile 220m uzunluğunda, otomobil/Tir tir/Otobüs ve yolcu taşıyabilen ROPEX tipi gemilerin yanaşacağı ve kapasitesinin 750.000 araç/yıl ulaşacağı yeni bir Terminal projesi üzerinde çalışılmaktadır. Artan araç sayısı ile birlikte trafik geçişlerinde yaşanacak yoğunluğu çözebilmek amacı ile liman bağlantı yollarının genişletilmesi ve çift şerit trafiğin sağlanması inşaatı da halen sürmektedir.

İhtisas gümrüğü

2013 yılı son çeyreğinde, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yeni bir düzenleme ile Bandırma Limanımız, canlı hayvan ve hayvan ürünlerinin Türkiye’ye girişlerinde ihtisas gümrüğü olarak atanmıştır.Limanımız ofislerinde hizmet vermeye başlayan bakanlık çalışanları, giriş noktasında yükün kontrol ve uygunluğunu tespit etmektedirler.Daha önce, Bursa Gümrüğü’nde gerçekleştirilen bu uygulama, şehrimize alinmiş olup, Hayvan ürünleri ithalatı yapan bölgemiz firmalarının, Çelebi Bandırma Limanımızı kullanmaları sağlanarak, Bursa’dan yapılan kara taşıması maliyetleri düşürülmüştür.

Şehrimize yakışan bir liman

Limanımız, özelleştirmenin tamamlandığı 2010 yılı Mayıs ayından itibaren, Çelebi Holding bünyesinde, şehrin ihtiyaçlarını ve hassasiyetlerini bilen bir anlayışla çalışmalarına devam etmektedir. Limanımızı yaptığımız yatırımlarla hedeflerine yürümesi, şehrimizin gelişimi ve istihdam ihtiyacına katkısını da her geçen gün arttırmaktadır. Çelebi Bandırma Uluslararası limanımız, onumuzdaki 15 yıl içinde, 350.000 nüfusa ulaşması beklenen şehrimize ve ticaretine yakışan bir limandır.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim