• BIST 9722.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

Günay:Haklılığımızı Danıştay onayladı

Günay:Haklılığımızı Danıştay onayladı
EPDK Başkanı Günay, şirketlere verdikleri cezaların hukuka uygun olduğunun, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma taleplerini reddetmesiyle de ortaya çıktığını söyledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, akaryakıt dağıtım şirketlerine verdikleri cezaların hukuka uygun olduğunun, Danıştay'ın dağıtım şirketlerinin yürütmeyi durdurma taleplerini reddetmesiyle de ortaya çıktığını söyledi.

EPDK'nın 5. kuruluş yıldönümü resepsiyonu Büyükhanlı Park Otel'de gerçekleştirildi. Resepsiyona Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Hilmi Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, EPDK Başkanı Yusuf Günay ile çok sayıda bürokrat katıldı. Resepsiyonda bir konuşma yapan Bakan Güler, hükümet ve bakanlık olarak enerji piyasasının liberalleşmesi için destek verdiklerini belirtti.

Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine sokmayı amaçladıklarını ifade eden Güler, EPDK'nın da bu konuda üzerine düşeni en iyi şekilde yapacağını söyledi. EPDK Başkanı Yusuf Günay ise, 5 yılda elektrik piyasasında 739, petrol piyasasında 18 bin 886, doğalgaz piyasasında 141 ve LPG piyasasında 6 bin 127 adet gerçek ve tüzel kişiye lisans verdiklerini söyledi.

Günay, elektrik piyasasında 14 bin 253 megawattlık 38 bin adet projenin lisans aldığını kaydederek, bunun 800 milyon dolarlık yatırım anlamına geldiğini söyledi. Son üç yılda 53 doğalgaz dağıtım ihalesine çıktıklarını ve bunların 45'ini sonuçlandırdıklarını ifade eden Günay, bu ihaleler sonucunda 400 milyon dolarlık yatırımla 400 bin konutta 1.5 milyon kişiye doğalgaz ulaştırıldığını söyledi.

Petrol piyasasında mevzuat ve lisanslandırma işlemlerinin bittiğini ve denetimlerin sürdüğünü aktaran Günay, "LPG piyasasında da ikincil mevzuat tamamlandığı ve denetimler başlamış olduğu. Elektrik piyasasında 43 şirket hakkında soruşturma yapıldı, 163 şirket denetlendi, 217 biyodizel şirketinden 194'ü yapılan denetimler sonucunda mühürlendi" diye konuştu. 

Günay, akaryakıt dağıtım şirketlerine kesilen cezalarla ilgili bir soru üzerine, yargı sürecindeki konularda açıklama yapmasının mümkün olmadığını belirtti. Ancak, şu ana kadar dağıtım şirketlerinin Danıştay'a açtıkları yürütmeyi durdurma ve iptal davalarında taleplerinin reddedildiğini hatırlatan Günay, "Danıştay, karar gerekçesinde EPDK'nın aldığı kararın hukuka uygun olduğunu açıkça belirtti. Birinci önceliğimiz kurul olarak hukuka uygun kararlar almaktır. Alınan kararların arkasında başka bir şey aranmaması gerekir" dedi.

Ceza alan akaryakıt bayilerinin cezalarında bir indirim söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Günay, bazı bayilerin bilgisayar yazılımından ve isim hatasından kaynaklı bazı yanlışlıklar olduğunu, ayrıca bazı bayilerin de lisans aldıkları gün ceza almalarından kaynaklı sorunlar yaşandığını ve bunu görüşeceklerini ifade etti.

Günay, elektrik zammı konusunda önemli bir taraf olarak değerlendirmesinin sorulması üzerinde de, elektrik piyasasındaki nihai tüketici tarifelerinin ilgili dağıtım şirketinin talebi üzerine EPDK tarafından onaylanmasıyla değişebildiğini hatırlattı. İlgili dağıtım şirketinin yönetim kurulunda aldığı tarife değişikliği kararını EPDK'ya sunması gerektiğini belirten Günay, EPDK'ya bugüne kadar hiçbir elektrik dağıtım şirketinden herhangi bir teklif intikal etmediğin kaydetti.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim