• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 12 °C

Güllük ihracat kapısı olacak

Güllük ihracat kapısı olacak
Güllük Limanı'nın temel atma töreninde konuşan Muğla Valisi Hüseyin Aksoy üreticinin en önemli sorunu olan elleçleme, yeni Güllük Limanı ile çözülecektir' dedi.
GÜLLÜK LİMANI İHRACAT KAPISI OLACAKGüllük merkezinde bulunan yükleme limanının yetersiz olması ve bölge halkının yaşam alanını sıkıntıya sokmasından dolayı Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2005 yılı yatırım programına alınan yeni Güllük Limanı'nın temeli, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle atıldı.

Törene Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu, Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Müsteşarı İbrahim Şahin, DLH Genel Müdürü Metin Tahan, ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni Güllük Limanı'nın bölgenin ihracat kapısı olacağı ifade etti. Bu sayede gemilerin demirde bekleme sürelerinin azalacağını söyleyen ve eski limanın kruvaziyer limanı olacağını ifade eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 'Gelinlik kız gibi, kuğu gibi gemiler artık Güllük Limanı'na da gelecek. Bu sayede Güllük'ün deniz turizminde alacağı pay ile birlikte bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacaktır' dedi.

Manastır bölgesine yapılacak olan limanın temel atma töreninde konuşan Muğla Valisi Hüseyin Aksoy 'İlimiz yeraltı zenginlikleri bakımından Ülkemizin en bereketli bölgesidir' dedi. Türkiye'nin mermer ihracatının üçte birlik bölümünü karşılayan Muğla'nın Güllük merkezinin dışına yapılan limana kavuşmasıyla bölgenin Avrupa'ya açılan kapısı olacağını söyleyen Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, 'Muğla ilinde yeraltı kaynakları olarak kömür, feldspat, krom, grafit, kalsit, kuvars, zımpara, alüminyum, dolamit ve mika madeni üretimi yapılıyor. Son yıllarda büyük bir gelişme kaydeden Muğla ili, özellikle Kavaklıdere, Yatağan, Milas ve Merkez ilçelerimizde üretilen mermer rezervi 540 milyon metreküp seviyelerine ulaştı. Yıllık mermer ihracatı ise, 342 bin tondur. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen yaklaşık 200 milyon dolarlıklık mermer ihracatıyla ülkemiz toplam mermer ihracatının üçte birlik bölümünü karşıladı. Muğla ilinde mermercilerin en önemli sorunu olan yükleme ve boşaltma limanı yeni yapılacak Güllük Limanı ile çözülecektir' dedi.

Güllük yükleme-boşaltma limanı Aryapı, Gülport ve Çakıroğlu konsorsiyumu tarafından yap-işlet-devret modeliyle 9 ayda yaptırılacak ve 12,4 milyon dolara mal olacak. Manastır bölgesine yapılacak olan Güllük Limanı, hizmete girmesi ile işletme hakkı 6,5 yıllığına, Aryapı-Gülport-Çakıroğlu konsorsiyumuna devredilecek. 174 metre boyunda, 13 metre genişliğinde olacak Yeni Güllük Limanı'na aynı anda iki adet 20 bin tonluk geminin yanaşması sağlanacak.
Kaynak:Recep Canpolat-Akşam GazetesiDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim