• BIST 14012.42
  • Altın 6904.94
  • Dolar 48.4334
  • Euro 56.2776
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 31 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 30 °C
  • Çanakkale 30 °C

Greenpeace aktivistleri Shell'deki eylemlerine son verdi

Greenpeace aktivistleri Shell'deki eylemlerine son verdi
Greenpeace eylemcileri, Pasifik Okyanusu'nda Shell'in Kuzey Kutbu yolundaki 38 bin tonluk petrol platformunda 6 gündür sürdürdükleri eylemi sonlandırdı.

Shell'in Kuzey Kutbu'nda petrol sondaj faaliyetlerini protesto etmek amaçlı Polar Pioneer petrol platformunda 6 gün boyunca eylem yapan Greenpeace mensupları, okyanusta sertleşen hava şartları ve 7 metreyi bulan dalgalar yüzünden eylemlerine sona verdi.

Kuzey Denizi'nde sondaja şiddetle karşı çıkan 6 Greenpeace eylemcisi herhangi bir mahkeme kararı çıkmadan, petrol platformundan inip botlarla Greenpeace'in Esperanza gemisine geri döndü.

Esperanza gemisinden botlarla hareket ederek Polar Pioneer'ın güvertesi altında kamp kuran ve hiçbir şekilde geminin navigasyonuna ya da operasyonuna müdahale etmediklerini belirten Greenpeace eylemcileri, ABD, Almanya, Yeni Zelanda, Avustralya, İsveç ve Avusturya vatandaşı. 

Eylemciler, yanlarında getirdikleri ekipmanla gerçek zamanlı olarak bütün dünya ile sosyal medyadan iletişim kurarken, canlı yayında videolar yayınladı. Çarşamba günü Shell firması, bir Alaska federal mahkemesine başvurarak, 6 Greenpeace eylemcisinin uzaklaştırılması için geçici bir mahkeme emri talep etmişti.

Shell'in dava başvuru dilekçesinde, "Greenpeace ABD'nin firmalarına karşı pervazsız davranışı devam etti. Shell 2015 yazında Kuzey Buz  Denizi'ne dönmek niyetinde olduğunu duyurdu. Greenpeace ABD derhal Shell'i durdurmak için yeniden kampanyayı başlattı" ifadelerine yer verildi.

Greenpeace, Shell'in mahkeme başvurusuyla ilgili olarak, petrol platformunun uluslararası sularda olduğunu ve ABD mahkemelerinin uluslararası sulara müdahale yetkisinin olmadığını belirtmişti.

ABD saatiyle cuma akşamı, federal yargıç Shell'in talebine derhal karar çıkarmayı reddetmiş ve bir-iki gün içinde kararı açıklayacağını kaydetmişti.

Kuzey Kutbu'na doğru hareket eden Shell filosu'ndaki Noble Discoverer, dünyanın en eski petrol sondaj gemilerinden biri. Shell'in 2012'de Kuzey Buz Denizi'ndeki denemeleri başarısız olurken, deneme sırasında büyük tehlike atlatılmıştı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Plajlarda yer işgal edenlere 27.000 TL ceza!27 Ağustos 2026 Perşembe 08:00
  • 17 ton plastik, denize karıştı!26 Ağustos 2026 Çarşamba 08:00
  • Çeşme’de orkinos ölümleri yeniden başladı25 Ağustos 2026 Salı 13:30
  • Denizin dibine 5000 tuvalet yerleştirdiler!25 Ağustos 2026 Salı 11:15
  • TÜÇA-1 denizi temizleyecek!24 Ağustos 2026 Pazartesi 12:00
  • Manavgat’ta ‘Dumansız Plaj’ uygulaması başladı!24 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00
  • Farelerin yok edilmesi ekosistemi canlandırdı: Ulong Adası!20 Ağustos 2026 Perşembe 16:00
  • Nişasta, denizlerdeki ekosistemi korumaya yardımcı oluyor18 Ağustos 2026 Salı 16:00
  • Norveç'te kutup ayısı cezası: 5000 Dolar ceza!18 Ağustos 2026 Salı 08:00
  • İZAYDAŞ, bertaraf edecek!17 Ağustos 2026 Pazartesi 16:00
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim