• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Gölcük'te müze gemide 6'ncı yıl kutlaması

Gölcük'te müze gemide 6'ncı yıl kutlaması
Donanma Komutanlığı'nca 2006 yılında Kavaklı Mahallesi sahilinde karada orjinalliği bozulmadan monte edilip müzeye dönüştürülen 'TCG Yarhisar' adlı keşif karakol gemisinde, ziyarete açılışının 6'ncı yılı nedeniyle kutlama yapıldı.

Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde, Donanma Komutanlığı'nca 2006 yılında Kavaklı Mahallesi sahilinde karada orjinalliği bozulmadan monte edilip müzeye dönüştürülen 'TCG Yarhisar' adlı keşif karakol gemisinde, ziyarete açılışının 6'ncı yılı nedeniyle kutlama yapıldı.

Gölcük'ün Kavaklı Mahallesi'ne gidenlerin, Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemilerinin de görülebildiği sahilde, karadaki gemi de hemen dikkati çekiyor. 6 yıldır binlerce kişinin gezdiği Yarhisar Müze gemisinin güvertesinde '6'ncı yıl' kutlaması gerçekleştirildi.

Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Ellibeş, Donanma Komutanlığı Ana Üs Komutanı Tuğamiral Muhittin Elgin ile ilçe protokolünün katıldığı kutlamada geminin müzeye dönüştürülme çabaları da anlatıldı.

6'ncı yıl pastasının kesilmesinin ardından Kaymakam Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Ana Üs Komutanı Tuğamiral Muhittin Elgin, müze geminin şeref defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

GAZİ GEMİ

1964 yılında Amerika'da inşa edilen, 1965 yılından hizmet dışı kaldığı 2005 yılına kadar donanmaya keşif- karakol gemisi olarak hizmet eden TCG Yarhisar, aynı zamanda 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'nın Ege safhasına katılmış gazi bir gemi. Hizmet süresini tamamladığı 2005 yılında, 'Donanma Kenti' olarak da anılan Gölcük'e yakışır müze kararı alındı. Donanma Komutanlığı, Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla bugünkü müze haline getirildi. 2006 yılında da törenle açılışı yapılarak Gölcük Belediyesi'nin işletiminde hizmet vermeye başladı. Aradan geçen 3 yıl içerisinde yurt içi, yurt dışı yerli ve yabancı misafirler ile çeşitli okullardan gelen öğrenciler, asker ve aileler ziyaret etti.

Müze gemi içerisinde, Osmanlı ve Türk bahriyesini tanıtan resim, fotoğraf ve çeşitli objeler mevcut. Üzerlerine üniforma ve günlük iş kıyafetler giydirilmiş cansız mankenlerle süslenmiş olan Yarhisar müzesinde orijinalliği bozulmadan dizayn edilmiş olan yatakhaneler, salonlar, makine daireleri ile silah ve cephanelikler, dümen ve açık köprü üstü, içeride ve güverte üzerindeki malzeme ve objeler ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken alanlar olarak dikkat çekiyor.

Tarsus'ta bulunan Nusret Mayın Gemisinden sonra Türkiye'de Karaya Yerleştirilmiş diğer su üstü savaş Gemisi Müzesi olarak hizmet vermeye devam eden Yarhisar aynı zamanda Gölcük'ün de ilk ve tek müzesi olma özelliğini taşıyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
24 Ekim 2012 Çarşamba 11:58
Nusret Mayın gemisi
Yazının son paragrafında belirtilen Nusret mayın gemisi, bildiğim kadarıyla,Tarsus'ta değil Çanakkale'dedir. Yanılıyor muyum? Allah selamet versin. www.refikakdogan.com
176.240.118.6
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim