• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 13 °C

Göcek'te çevrecilerin 'Koy'lar için umutlu bekleyisi sürüyor

Göcek'te çevrecilerin 'Koy'lar için umutlu bekleyisi sürüyor
Göcek'teki 4 koydan biri olan Bedri Rahmi (Taşyaka) Koyu'nun ihalesine Muğla 2'nci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesi, çevrecileri ve köylüleri umutlandırdı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın mesire yeri olarak 29 yıllığına kiralamak üzere ihaleye çıkardığı Göcek'teki 4 koydan biri olan Bedri Rahmi (Taşyaka) Koyu'nun ihalesine Muğla 2'nci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesi, çevrecileri ve köylüleri umutlandırdı. Çevreciler, aynı kararın Akbük, Göbün ile Küçük Sarsala koyları için alınması bekliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 'Göcek Koyları" olarak bilinen Akbük, Bedri Rahmi (Taşyaka) geçen 26 Mart, Göbün ve Küçük Sarsala'yı ise 27 Mart'ta ihaleye çıkardı. Kapalı zarf usülü teklif ve açık artırma yöntemiyle, Akbük KDV ve diğer masraflar dahil yıllık 1 milyon 770 bin liraya, Taşyaka ise 1 milyon 780 bin liraya Dalaman'da kafeterya işleten Hüseyin Gülen tarafından kiralandı. 12 kişinin teklif verdiği Göbün Koyu'nun ihalesini, yıllık KDV ve diğer masraflar dahil 3 milyon 737 bin liraya İlyas Kaba kazandı. 8 kişinin teklif verdiği Küçük Sarsala ihalesini ise yine KDV ve diğer masraflar dahil yıllık 3 milyon 353 bin lira veren mevcut işletmecilerinden Ramazan Çil kazandı.

Muğla Göcek'teki dört koydan biri olan Bedri Rahmi (Taşyaka) Koyu'nun ihalesinin yürütmesi Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı başvuru sonucu Muğla 2'nci İdare Mahkemesi tarafından ertesi gün durduruldu. Mahkemenin Bedri Rahmi Koyu ile ilgili verdiği bu karar, diğer üç koy için de çevrecileri ve köylüleri umutlandırdı. İhalelerinin yürütmesinin durdurulması için geçen 26 Mart'ta Taşyaka Koyu ile birlikte müracaatları yapılan diğer üç koy için çıkacak karar merakla beklenirken, tepkiler de sürüyor.

Dalaman Koylarını Kurtarma Platformu Sözcüsü Erdoğan Karakuş, koyların bu şekilde ihale edilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Karakuş, "Hali hazırda koylardaki işletmecilerle sözleşmelerin güncellenmesi gerekiyordu. Koylarda yapılması istenenler mevcut işletmecilerle tartışılsaydı bu kadar tepki almazdı. Bu koylar özelleştirilip büyük şirketlere geçtikten sonra ne tur tekneleri yanaşabilecek ne de halk buralardan faydalanabilecek" dedi.

"KAMU YARARI GÖZARDI EDİLMEKTE"

CHP Ortaca İlçe Başkanı Mehmet Sertkaya ise, "Doğayla iç içe ve hiçbir yapı yapılmadan kullanılan, tarihi yapıları barındıran bu eşsiz coğrafi bölgelerin, holdinglere satılmasını istemiyoruz. Yapılaşmaya açılması halinde doğanın bozulup yerini beton yapılar alacağını biliyoruz. Tüm özellikler ve tehditler ihale sürecinde dikkate alınmamakta, eski uygulamaların aksine bu koyların 29 yıllığına kiralanmak istenmesi ile de kamu yararı göz ardı edilmektedir. Adaletin yerini bulacağına inanıyorum" diye konuştu.

"BU ŞEKİLDE İHALEYE VERİLECEK ÇOK KOY VAR"

Göcekli koy işletmecilerinin 30 yıllık hikayesini anlatan çevrecilerin avukatı Berna Ulutaş, "32 yıl önce bu aileler küçük gözlemeci gibi ufak tefek yerler açmış buraya. 30 yıl önce valilik, 'Sizi ortaklaştırıyoruz' demiş ve 4 koyu 4'er aileye vermiş. Toplam 16 aileyi bir işletmede birleştirmiş bir anlamda kooperatif gibi olmuşlar. Her koyda 4 aile işletmelerini çalıştırmış ama sonuçta 16'sı bir çatı altında toplanmış. Dalamanlı aileler ve Yörükler. Yıllardır ortaklar, bir işletme olarak devam ediyorlar. İl Özel İdare varken sorunsuz 30 yıldır buraları işletmişler. Ancak Özel İdareler kapanınca bu sorun da diğer yerlerdeki gibi ortaya çıktı. Çok fazla aileyi ilgilendiriyor çünkü bu bölgede çok fazla benzer koy var ve onlar da bu şekilde ihaleyle işletmeye verilecek" dedi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim