• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 20 °C

Göçek talan ediliyor!!!

Göçek talan ediliyor!!!
Yat turizminin gözde durağı Göcek'te, koylar çok düşük bedellerle kiraya veriliyor. Birbiri ardına uzun süreli kiraya verilen koylarda marinalar inşa ediliyor.
GÖÇEK SAHİL ŞERİDİ TALAN EDİLİYORYat turizminin gözde durağı Göcek'te, koylar çok düşük bedellerle kiraya veriliyor.Birbiri ardına uzun süreli kiraya verilen koylarda marinalar inşa ediliyor. Belediye Başkanı Recep Şatır, koyların geleceği için endişeli.

Göcek, yat turizminin etkisiyle, ufak bir sahil kasabasından, Türkiye'nin en gelişmiş marina merkezlerinden biri haline geldi. Bölgedeki koylar, uzun yıllar düşük ücretlerle kiralandı.

Kiralama işlemleri, Göcek henüz bir köyken, 1989 yılında başladı. Büngüş Koyu'nun bir bölümü muhtarlık senediyle Haldun Simavi'ye 49 yıllığına kiralandı, üzerine de 195 yat kapasiteli Clup Marina inşa edildi.

Aynı yıl 136 bin metrekarelik Maden Koyu, 49 yıllığına Orman Genel Müdürlüğü'nden İltur A.Ş'ye kiralandı. Üzerine Port Göcek Marina kuruldu. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 1982'de zeytin fidanı üretmek amacıyla Poruklu Koyu'nu 49 yıllığına Orman Genel Müdürlüğü'nden kiraladı.

Ancak TİGEM'in, koyu çalışanları için kamp merkezi haline getirdiğini gören Orman Bakanı Osman Pepe, tahsisi iptal etti. Geçen ay ihale açıldı, üzerinde 38 bungalov, mutfak ve hizmet binalarının bulunduğu koy, Ramazan Ulusoy'a 29 yıllığına, yıllığı 870 milyar lira bedelle günübirlik turizm faaliyeti amacıyla kiralandı.

Sudan ucuza kiralandı

Peşinden Etibank Koyu diye bilinen 121 bin metrekarelik Büngüş Koyu, 27 temmuzda Mustafa Cihan İçağası'na 49 yıllığına kiralandı. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın açıklamasına göre Kapıdağı Yarımadası'nda, Dalaman Belediyesi mücavir alanı sınırlarındaki Yavansu Koyu'nun da kiraya verilmesi için hazırlıklar tamamlandı.

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nde 2 ağustosta kapalı zarf usulüyle 10 yıllığına kiraya verilecek Yavansu Koyu için yıllık 10 milyar lira muammen bedel saptanması şaşırttı. 300 milyon lira teminat bedelini yatıran herkesin ihaleye katılabileceği belirtildi.

"En büyük yatırım koyların doğal ve bakir kalması"

Koylar hala birbiri ardına kiraya veriliyor. Çevreciler ve Göcek Belediye Başkanı CHP'li Recep Şatır, beldedeki gidişattan memnun değil. Şatır, koyların doğal halde bırakılmasından yana. Çünkü Şatır'a göre, inşa edilen her bir marina kirliliği artırıyor. Bu durum da yat turizmini tehdit ediyor:

"Buraya dünyanın dört bir yanından teknelerle gelenler, sakinlik ve doğal güzellik istiyor. Koylarımız kiralanma yoluyla büyük bir hızla yok olmak üzere. Göcek yat turizmiyle ünlü...

"Bir turist, beş yıldızlı otelde bir hafta her şey dahil 500-600 dolara kalıyor. Bir guletin günlük kirası ise 2-3 bin dolardan başlıyor. Gulet müşterileri doğaya, sessizliğe, kuş, böcek sesine geliyor...

"Bu koylar turizme açılacaksa, yollar açılıp insanlar dolacaksa, yat turizmi biter. Sirkülasyonun az olduğu, dört marinanın bulunduğu körfez yeni bir marinayı kaldırmaz, kirlilik başlar. Bu da Göcek'in sonu olur. Göcek'e yapılacak en büyük yatırım doğal ve bakir bırakılması."

Kent Meclisi harekete geçti

Şimdi gündemde, kral mezarlarının bulunduğu Yavansu ve Ayten koyları var. 10 yıllığına kiraya verilecek Yavansu Koyu için 10 milyar lira muhammen bedel saptandığı öğrenildi.

Koyların kiraya verilmemesi için çaba sarfeden Kent Meclisi Başkanı Bülent Fidan, Etibank Koyu'nun kira ihalesinin iptali için yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.

Adalar da elden gidiyor

Bu arada bazı Kent Meclisi üyeleri de koyların ardından adaların da kiraya çıkarılabileceği ihtimaline karşı çalışma başlattı.

Tersane Adası'nın bir bölümünün Has ailesine, Zeytin Adası'nın ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu el koymadan önce Uzan ailesine ait olduğu biliniyor.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim