• BIST 11007.37
  • Altın 5745.711
  • Dolar 42.5472
  • Euro 49.5281
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 5 °C
  • Çanakkale 9 °C

GKRY ve Lübnan arasındaki deniz sınırları anlaşmazlığı tarih oldu

GKRY ve Lübnan arasındaki deniz sınırları anlaşmazlığı tarih oldu
GKRY ve Lübnan, 2007 yılında başlayan deniz sınırları anlaşmazlığını sonlandırarak, enerji alanında yeni fırsatların kapılarını araladı.

Lübnan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Deniz Yetki Anlaşmaları kapsamında yeni bir anlaşma imzaladı. İki ülkenin ise Doğu Akdeniz'de gaz arayacağı ve işbirliği yapacağı ifade edildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ile Beyrut’ta bir araya gelerek, iki ülke arasında 2007 yılında varılan ancak onanmayan deniz sınırlarıyla ilgili nihai anlaşmaya ulaştığını duyurdu. Hristodulidis, bu tarihi anlaşmanın Orta Doğu’nun Avrupa için bir alternatif enerji koridoru haline gelme olasılığını artırdığını ifade etti.

DENİZ SINIRLARI ANLAŞMASI İMZALANDI

Görüşmelerin ardından imzalanan anlaşma, Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz çıkarma faaliyetlerini de kapsıyor. Aoun, ortak basın toplantısında, iki ülkenin açık sularda doğal kaynak arama yapabileceğini ve ikili işbirliğinin daha da güçlendirileceğini vurguladı. Ayrıca, telekomünikasyon, turizm ve güvenlik gibi alanlarda ortak projeler geliştirme olanağının da doğduğunu belirtti.

STRATEJİK KAZANIMLAR VE GELECEK PROJELER

Hristodulidis, anlaşmanın iki ülke için yeni fırsatlar sunacağını ve enerji alanında bölgesel işbirliğini artıracağını kaydetti. Ayrıca, elektrik ara bağlantısı konusundaki müzakerelerin ilerlemesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Gelecek hafta, Dünya Bankası’nın desteklediği uygulanabilirlik çalışmaları için başvuruda bulunacaklarını da ekledi. Daha önceki ön anlaşma, Lübnan’daki iç siyasal bölünmeler nedeniyle onaylanmamıştı. Ancak, bu yeni anlaşma ile iki ülke arasındaki deniz sınırları sonunda resmileşmiş oldu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim