Limanda son zamanlarda tekne fazlalığından dolayı yer sıkıntısı yaşanırken, birçok teknenin balıkçılık yapmadığı halde balıkçı teknesi ruhsatı ile yer kapladığı ve devletten 9 bin TL yardım aldıkları aktarıldı.
Kapasitesi 80 yatlık olan limanda şu anda 250 tekne bulunuyor. Ticari tekneler ile şahsa özel teknelerin demirlediği limanda yer ihlalleri, tekne sahipleri arasında kavgalar yaşanırken, limanda bulunan birçok teknenin aslında balıkçılık yapmadığı halde balıkçı teknesi ruhsatı ile yer kapladığı öğrenildi.
Bu teknelere ruhsat verildiğini ancak kimin balıkçılık yaptığına kimin yapmadığına dair denetleme yapılmadığını kaydeden Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer, denetim yetkisinin Turizm Bakanlığı’nda olduğunu ifade etti.
DENİZE DAHİ AÇILMIYORLAR
Limanda şuanda demirlenmiş bir şekilde bulunan teknelerden 70’şinin balıkçı teknesi ruhsatı olan “BG” izinli olduğu, bu teknelerinin yarısından fazlasının denize dahi açılmadığı iddia edilirken, ayrıca, BG plakalı teknelerin devletten her yıl ortalama 8 ile 9 bin TL arasında destek yardımı aldığı öğrenildi.
SADECE İZİN İÇİN RUHSAT ALIYORLAR
Gencer, "Bu teknelerin yarısı bile balıkçılık yapmıyor. Bu rağmen BG izinli teknelerin tümü devletten destek yardımı, ağ yardımı, mazot yardımı alıyor. BG izni veriliyor ancak tekneler denetlenmiyor." şeklinde konuştu.
YASA DIŞI UYGULAMALAR VAR
Faik Gencer, "Ülkede bulunmayan teknelerle sözleşmeler yapılıyor. Yabancı bayraklı teknelere yasal sürenin üzerinde izin veriliyor. Bunlar yasaya aykırı. Bakanlık yasayı hiçe sayıp yasa dışı sözleşmeler yapıyor. Defalarca bakanlığa şikayetçi olmamıza rağmen dikkate alınmadık. Ayrıca şu anda limanda sözleşmesi olmayan birçok başı boş tekne bulunuyor. İsteyen teknesini getirip bağlıyor. Liman kapasitenin üzerinde tekne ile dolduğu için sorunlarda bitmiyor" dedi.
DENİZ HABER AJANSI