• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 15 °C

Girit Adası'nda yeni bir deniz üssü kurulacak

Girit Adası'nda yeni bir deniz üssü kurulacak
Borç batağındaki Yunanistan, ABD'nin kuklası olmaya devam ediyor. Türkiye düşmanlığı üzerinden siyaset yapmayı sürdüren Yunanistan, maddi sıkıntıları ABD'ye çektiği peşkeşlerle kapatmak istiyor. ABD-Yunanistan arasındaki yeni anlaşma ile Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne yeni bir deniz üssünün kurulacağı ortaya çıktı.

Doğu Akdeniz'de köşeye sıkışan Yunanistan'ın imdadına koşan ABD, uçak gemisiyle çıkarma yaptığı Girit Adası'nda yeni bir üs kurmaya hazırlanıyor. Batı Trakya ve Ege Denizi'nde atılacak adımlar ise, gündeme bomba gibi düştü.

Washington ve Atina arasında görüşmelerin sürdüğünü aktaran Kathimerini gazetesi, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne yeni bir deniz üssünün inşa edileceğini özel haberiyle duyurdu.

İnşa edilecek yeni deniz üssüyle Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de kalıcı olmayı hedeflediğini kaydeden Kathimerini'ye göre, Atina yönetimi devasa bir savaş gemisi filosunu söz konusu üsse konuşlandırmayı planlıyor.

Kathimerini, Yunanistan'ın Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası (Skyros) ile Suda Üssü arasında bir birleşme için ABD tarafına yoğun şekilde baskı yaptığını da yazdı.

Habere göre, Atina yönetimi halihazırda Suda Üssü'nde bulunan ABD birliklerinin Yunanistan'ın ortasındaki Larissa veya daha kuzeydeki Dedeağaç'a yerleşmesini talep ediyor. Ancak Yunanistan'ın bir numaralı hedefi, ABD güçlerinin Ege'nin tam ortasında yer alan İskiri Adası. Kathimerini, taraflar arasındaki müzakerelerin 14 Ekim'de sonuçlanacağını bildiriyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın söz konusu günlerde Washington'a gitmesi beklenirken ortak askeri işbirliği anlaşmasının beş yıllık bir dönemi kapsayacağı kaydediliyor.

ABD KALICI ÜSLER KURUYOR

Kathimerini, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne Dışişleri Bakanı ve uçak gemisi gönderen ABD'nin Yunanistan'da askeri varlığını kalıcı olarak artırmaya hazırlandığını geçtiğimiz aylarda manşetten duyurmuştu. Habere göre, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un stratejik hedefinde kalıcı ve dönüşümlü askeri üslerin kurulması vardı.

Halihazırda Girit'teki Suda Üssü'nün yanı sıra kuzeydeki Dedeağaç limanını kullanan ABD ordusu, Larissa ve Stefanovikeio'daki hava üslerine de savaş uçaklarını indiriyor. Kathimerini, ABD'ye dört ayrı üs daha verileceğini ve Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın Pentagon'a seçim yapması için 22 seçenek sunacağını yazmıştı.

Kathimerini, Yunanistan'ın İsrail'den kiraladığı insansız hava araçlarıyla üs kurduğu Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'nın ABD'nin gözünü diktiği adreslerden biri olduğunu da aktarmıştı. Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nde konuşlanan ABD özel kuvvetler askerleri için yedek üs olarak ise, kuzeydeki Selanik yakınlarında bulunan Rentina öne çıkıyordu.

ABD ÇOK İSTEKLİ

New Post yayın organı ise, ABD'nin Batı Trakya'daki Dedeağaç'ta bir askeri üs için çok istekli olduğunu ve söz konusu hamlenin doğrudan Karadeniz'deki stratejik planın yansıması olduğunu yazdı.

New Post'a göre, Larissa'daki askeri üs ABD dronelarına ev sahipliği yapacak. Amerikan insansız hava araçları Yunan F-16'ları ve NATO sistemleriyle de entegre hale getirilecek.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim