• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 15 °C

Giresun Valiliğinden "Karadeniz" çağrısı

Giresun Valiliğinden "Karadeniz" çağrısı
Giresun Valiliği,Karadeniz'de kıyısı bululnan tüm ülke ve illere bir çağrı yaparak "Karadeniz’in kara bahtını değiştirmek için hep birlikte duyarlı olalım, sorumlu davranalım" dedi.

Giresun Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, son yıllardaki hızlı nüfus artışı ve sanayileşmenin, artan tarım ilaçları kullanımı ve endüstriyel atıkların Karadeniz’in hızla kirlenmesine neden olduğu belirtildi. Karadeniz'de yaşanan kirlenmenin son 50 yılda daha fazla gerçekleştiğinin gözlemlendiği vurgulanan açıklamada, "Bugün geri dönüşü olmayan noktalara ulaşmıştır." denildi.

Karadeniz'de yaşanan kirlenmenin en önemli göstergesinin bugün balık türlerindeki azalışından gözlemlendiği vurgulanarak, şunlar ifade edildi: "Son 50 yılda Karadeniz’deki balık neslinin yarısı ne yazık ki tükenmiştir. 52 olan balık çeşidinden ancak 26´sı neslini devam ettirebilmektedir. Geriye kalanların büyük bir kısmı da avlanılabilecek miktarın çok altındadır. Akya, Avcı, Fangri, Dülger, Granyöz, Kırlangıç, Iskarmoz, Hani, Kolyoz, Kepez, Melanurya, Sarıgöz, Sarıağız, Orkinos, Orfoz, Mercan, Mırmır, Minakop, Sarpa, Sinarit, Trança, Lipsos ve Zurna gibi pek çoğumuzun ismini duymadığımız, ama düne kadar Karadeniz’de yaşayan balıklara ait."

Karadeniz'in kirlenmeyle birlikte bahtının da kara hale geldiğine işaret edilen açıklamada, başta Giresun halkı olmak üzere tüm Karadeniz coğrafyasında yaşayan herkesten, denizin korunması noktasında destek istendi. Karadeniz'in korunması için bir takım çalışmalar yürütüldüğü ifade edilerek, "Karadeniz’in kirlenmesinin önlenmesi adına özellikle deniz suyunu izleme konusunda verimli çalışmalar yürütülmektedir. Nehirlerimize ait kirlilik yükü takip edilmekte ve raporlanmaktadır. Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi, Kara Kökenli Kaynaklı Kirlenmeyi Azaltma Projesi ve Karadeniz’de Kirlilik İzleme Projesi ise diğer önemli projeler. Ayrıca Karadeniz’de çeşitli noktalarda yüzme suyu kontrolleri yapılmakta atık su yönetimi, atık yönetimi, gemilerden atık alınması, yasa dışı atık boşaltımı takibi, acil müdahale planı gibi uygulamalarla da Karadeniz’de kirliliğin önlenmesi amaçlanmaktadır." ifadelerine yer verildi.

www.DenizHaber.Com.tr 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
03 Kasım 2012 Cumartesi 15:02
Karadeniz
Giresun valiliğinin bu girişimnini elbette gönülden destekliyoruz ve soruyoruz: Giresun ili denizi acaba hiç kirletmemekte midir? Yani kanalizasyon işini halletmiş midir? İkinci soru Karadeniz'de bulunan kaç ilimiz bu sorunu halletmiştir? Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya gibi büyük nehirlerimiz yanında Karadeniz'e dökülen irmaklarımız, derelerimiz, kanalizasyonlarımız Karadeniz'e tertemiz mi dökülmekte midir? Bu soruların yanıtını verdikten sonra Karadeniz'e dökülen dev nehirlerin taşıdığı(Tuna, Don, Dİnyeper ve Dinyester) milyonlarca ton kimyasallarla mücadele etmek gerekecektir. Kolay gelsin. Allah yardımcımız olsun. www.refikakdogan.com
176.240.118.40
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim