• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 17 °C

Gine Körfezi'nde korsanlar tarafından kaçırılan Gürcü denizciler serbest bırakıldı

Gine Körfezi'nde korsanlar tarafından kaçırılan Gürcü denizciler serbest bırakıldı
Gine Körfezi'ndeki artan korsanlık olaylarından sadece bir tanesi olan dokuz Gürcü denizcinin Nijerya dışındaki sularda korsanlar tarafından kaçırılması olayından sonra denizcilerin evlerine döndükleri bildirildi.

Gürcistan Deniz Taşımacılığı Ajansı'nın raporlarına göre, 30 Nisan 2020'de Nijerya yakınlarındaki bölgede Panama bayraklı bir tankerden 10 denizci kaçırıldı. Buna dokuz Gürcü ve gemiden kaçırılan diğer bir denizci de dahildi. Raporlara göre, mürettebat üyeleri  Vemahope Tankerinde güvenli bir şekilde kaldı.

Gürcistan, serbest bırakılma şartlarını belirtmemekle birlikte, denizcilerin sadece 21 gün içinde serbest bırakıldığını ve Nijerya'da rutin tıbbi tedavi görerek iyi durumda kaldıklarını vurguladılar.

Denizcileri Gürcistan'a döndürmek için özel bir uçuş  düzenleniyor.Bu, Gürcülerin Gine Körfezi'ndeki kaçırılan denizcileri için bildirdikleri son olay. Mart ayında, Oceangold  Tanekrs tarafından işletilen Libya bayraklı bir tankerden korsanlar tarafından kaçırılan dört denizci de 15 gün esaret altında kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Bu olaya 20 Şubat'ta Nijerya'nın Lagos yakınlarında kaçırılan 10 denizci de katıldı.

Bu kaçırma olayları uzun bir olay serisinin sonuncusuydu. Deniz güvenlik şirketi Dryad Global, Mayıs ayında daha önce dokuz Gürcü denizcinin olayı da dahil olmak üzere çeşitli saldırılar bildirdi.

O zaman da, bilinmeyen sayıda korsanı olan bir sürat teknesinin 10 mürettebatı kaçırdığını ve dördünü geride bıraktığını bildirmişti. Bu olay 2020'de Nijerya EEZ içindeki yedinci ağır korsan saldırısıydı. Dryad tarafından bu yıl Batı Afrika'da faaliyet gösteren gemilerden 42 mürettebat kaçırıldığı bildirildi. Buna Libreville, Gabon, Gana, Takoradi Limanı yakınlarında yatılı bir teşebbüs girişimi ve bölgedeki diğer dört diğer olay da dahil.2019 yılının tamamı için korsanlığı gözden geçiren Uluslararası Ticaret Odası’nın Uluslararası Denizcilik Bürosu’nun (IMB) yıllık korsanlık raporu “Gine Körfezi’ndeki mürettebat kaçırılmasında endişe verici bir artış” olduğunu vurguladı.

IMB raporuna göre, Gine Körfezi'nde kaçırılan mürettebat sayısı 2019'da yüzde 50'den fazla artarak 121 denizciye yükseldi. Raporda, bu olayların denizde rapor edilen küresel kaçırılmaların yüzde 90'ından fazlasına eşit olduğu belirtildi.

Rapor yayınlandığında ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu Müdürü Michael Howlett, “Bu bölgenin mürettebat kaçırmalarında benzeri görülmemiş bir artış kaydettiğinden endişe duyuyoruz” dedi.“Bu son istatistikler, Gine Körfezi'ndeki gemiler, raporlama ve müdahale kuruluşları arasında artan bilgi alışverişinin ve koordinasyonun önemini doğrulamaktadır. Gerekli raporlama yapıları olmadan denizciler için yüksek riskli alanları doğru bir şekilde vurgulayamayız ve bu korunmasız sularda korsanlık olaylarının yükselişini engelleyemeyiz.”

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim