• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

GESAD Başkanı Ziya Gökalp: Bakanlık ve Belediye, GİOSB için engelleyici bir tavır içindeler

GESAD Başkanı Ziya Gökalp: Bakanlık ve Belediye, GİOSB için engelleyici bir tavır içindeler
GESAD’ın 15. Olağan Genel Kurulu yapıldı. GESAD Başkanı Ziya Gökalp, bölgesel ve idari kurumların YALOVA GİOSB İÇİN engelleyici bir tavır içinde olduklarını söyledi.

Gemi Sanayicileri Derneği’nin (GESAD) 15. Olağan Genel Kurulu Türk Loydu Profesör Teoman Özalp Salonu’nda yapıldı.

GESAD’ın 15. Olağan Genel Kurulu’na Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet, Kıyı Emniyeti Genel MüdürÜ Yaşar Duran Aytaş, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, Denizcilik Federasyonu Genel Başkanı Erkan Dereli, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt ve çok sayıda davetli katıldı.

Genel Kurul’da bir konuşma yapan Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, 11 Aralık 1455’te Fatih Sultan Mehmet’in fermanıyla faaliyete geçirilen Tersane-i Amire’nin gemi sanayinin başlangıcı olduğunu söyledi.

Gökalp, “Gemi sanayi sektörümüz, dünyada teknolojinin lokomotifi olarak tanımlanır. İlk olarak 11 Aralık 1455 tarihinde Fatih Sultan Mehmet’in Fermanıyla faaliyete geçirilen Tersane-i Amire, Gemi Sanayimizin de başlangıcı olmuştur.

Dünyada isabetli torpido atan Hamidiye ve Mecidiye isimli ilk denizaltı gemiler 1886 yılında Tersane-i Amirede inşa edilmiştir.

Gemi yan sanayicimiz ve Ekipman üreticimiz krizin olumsuz etkilerinden kurtulamadı. Her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyoruz. Gemi Sanayinin en önemli katkı payına sahip malzeme ve ekipman üretiminde gerekli yapılanmayı gerçekleştiremedik.Sektörün ekonomik açıdan önemli payı, ekipman gelirleri, ortalama gemi maliyetinin yüzde 65 -70’i” dedi.

“Bölgesel ve İdari kurumlar Yalova GİOSB için engelleyici bir tavır içindeler”

Yalova’da, Yalova Valiliği tarafından gösterilen alanda yer seçim ve ÇED Çalışmaları’yla birlikte Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluşunu tamamladıklarını fakat kamulaştırmanın yasalar çerçevesinde yürütülmesinde özellikle bölgesel - idari kurumların gerekli gayretlerini adeta engelleyici bir tavır içinde oldukları kaydeden Gökalp, “Çözüm olarak kriz sonrası Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2008 yılı Dolmabahçe çalışma ofisinde yapılan toplantıda verdiği talimatla gemi organize sanayi bölgesi kuruluş çalışmalarımızı başlattık.

Yalova’da, Yalova Valiliği tarafından gösterilen alanda yer seçim ve ÇED Çalışmaları’yla birlikte Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluşunu tamamladık.

Araziler üzerinde alınan “Kamu Yararı” kararını dört yıldır tamamlayamıyoruz.

Kamulaştırmanın yasalar çerçevesinde yürütülmesinde özellikle bölgesel - idari kurumlar gerekli gayretlerimizi adeta engelleyici bir tavır içindedirler.

OSB Kanunu’nda görev verilen Valilik, Belediye, Özel İdare yapılan müracaatları ilgisiz gerekçelerle geri çevirdiler.  Bu konuyu geçtiğimiz hafta sektör mensuplarıyla düzenlenen toplantıda gerekli yardımı bizden hiç esirgemeyen siz Sayın Bakanımıza ilettik.

İnanıyoruz ki, verilecek talimat ve yapılacak çalışmalarla kuruluşumuzu aşan sorunlar kısa zaman içinde yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde çözülecektir” diye konuştu.

“Yalova GİOSB, Fetret Devri’nin bitip sektör dirilişinin başlangıcı olacak”

Yalova GİOSB’nin kurulup faaliyete geçmesiyle Fetret Devri’nin bitip sektör dirilişinin başlangıcı olacağını belirten GESAD Başkanı Ziya Gökalp, “Derneğimiz GESAD eğitime büyük önem veren bir kuruluştur. Kriz sonrası Türk Loydu’nda, bu tesislerde Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile ortak düzenlediğimiz Mesleki Eğitim Kursları gerçekleştirdik. Başarılı olan 7 bin çalışan işçi kardeşlerimizi sertifikalandırdık.

Derneğimiz AB Projeleri kapsamında Mesleki Eğitim Programları gerçekleştirerek kalifiye eleman yetiştirilmesi ve istihdama katkı sağlanması yönünde çalışmalarda bulundu.

GESAD, Sea Europe’un (Avrupa Gemi İnşa ve Teçhizat Üreticileri Birliği) Ülkemiz adına katılımcısıdır. Sea Europe, IMO’nun  (Uluslararası Denizcilik Örgütü) gemi sanayinde almış olduğu yenilikçi uygulama kararlarında etkin bir konuma sahiptir.

Uluslararası deniz taşımacılığında gerçekleştirilecek olan her türlü yenilik ve değişiklik çalışmalarında derneğimiz de bilgilendirilmektedir.

Avrupalı ve Güney Koreli paydaş sanayicilerimizle ortak üretim tesisleri kurmak için yerli ve yabancı kuruluşlara fizibilite çalışmaları yaptırdık.

Sözleşmeler imzalattık. Ancak bir sektörel Kümelenme Projesi olan Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde meydana gelen gecikmeler nedeniyle ileri teknolojiye sahip tesisleri de gerçekleştiremiyoruz. Prestij kaybına uğradık.

1455 Gemi Sanayimizin kuruluşu.

2015 Yalova GİOSB Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulup faaliyete geçmesiyle Fetret Devri’nin bitip sektör dirilişinin başlangıcı olmasını diliyorum” ifadeleri kullandı.

Haber ve Fotoğraflar: Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU - Deniz Haber Ajansı

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim