• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

GESAD Başkanı Ziya Gökalp, Bakan Ahmet Arslan'ı ziyaret etti

GESAD Başkanı Ziya Gökalp, Bakan Ahmet Arslan'ı ziyaret etti
Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp ve Başkan Yardımcısı Özdemir Ataseven Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ı Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğünde ziyaret etti.

Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp ve Başkan Yardımcısı Özdemir Ataseven Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ı Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğünde ziyaret etti. Ziyaretin gündemini, GESAD Başkanı Ziya Gökalp ve Başkan Yardımcısı Özdemir Ataseven tarafından hazırlanan ve Bakan Arslan’a teslim edilen, sektörel sorunların dünya ölçeğinde analiz edilerek Türkiye özelinde çözümler ve tavsiyeler sunan 'acil eylem planı' oluşturdu.

Bakan Ahmet Arslan'dan destek

Toplantıda Ziya Gökalp tarafından dile getirilen ve bir çok sektörel temsilcinin umutla
beklediği Kıyı Emniyeti'ne olan borçların faizsiz tahsili konusunda ülkenin mevcut şartlarının da dikkate alınarak kolaylık gösterileceği konusunda Bakan Ahmet Arslan’ın iyimser tutumu ve uzlaşmacı yaklaşımı sektörün son dönemde aldığı en iyi haberlerden biri olarak kayda geçti. Ayrıca GESAD Başkanı Ziya Gökalp Yalova GİOSB temel atma töreni için Bakan Ahmet Arslan’dan söz alarak Yalova GİOSB’da hızla sona gelindiğinin de müjdesini verdi.

'GİOSB, teknoloji üssü haline gecek'

'Derneğimiz tarafından 2009 yılında Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çalışmaları başlatılan ve kuruluş çalışmaları büyük bir hızla devam eden Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, ülkemiz için de eşsiz bir kazanç olacaktır' ifadelerin kullanan Ziya Gökalp, 'Yalova GİOSB ihtisas üretim modeliyle Bakanlığımız bünyesinde kurulmasını arzu ettiğimiz Gemi Ekipmanları ve Teknolojileri Genel Müdürlüğü için tam bir teknoloji üssü haline gecektir.' dedi. 

Devrimin anahtarı: Gemi ekipman üretimi

Toplantıda gemi ekipmanı ve üretiminin desteklenmesi gerektiğini belirten Ziya Gökalp, dünya gemi teçhizatı pazarının (125,5 milyar Euro) %52 sini elinde tutan Avrupa denizcilik teknolojisi endüstrisinin temel dayanağı ve itici gücünün gemi inşa değil, sürekli bir gelişim ve teknolojik altyapı gerektiren gemi ekipman üretimi ve ihracatı olduğunu belirterek, 'Bu manzara bizi, devlet politikası haline gelmiş ve yol haritası amu eliyle oluşturulmuş rekabetçi, inovatif bir denizcilik yapılanmasına sevk ediyor.' ifadelerini kullandı. 

Konuyla ilgili olarak, '1 Kasım 2015 -31 Ekim 2016 (12 ay) baz alınan İhracatçılar Birliği Raporlarında Gemi Yan Sanayi başlığıyla ifade olunan, ülkemiz gemi ekipman ihracatı 49 milyon USD civarında gerçekleşirken aynı dönemde Avrupa’nın, Avrupa Bölgesi dışında gemi  ekipman ihracatı  12 milyar Euro Avrupa içi satışı 35 milyar Euro, toplam üretim değeri ise 47 milyar Euro’ya ulaşmıştır. Aynı dönemde gemi inşa tarafında oluşan toplam üretim değeri 35 milyar Eurodur.  Diğer taraftan son dönemde tüm denizci ülkeler ve ülkemiz için çok önemli bir hedef ifade eden askeri gemi inşa rakamları da dahil edildiğinde ; Avrupa deniz teknolojileri endüstrisi 500 binin üzerinde direkt ve kalifiye istihdamın yanı sıra Yıllık 91 miyar Euro üretim değerine ulaşmış ve yine bu tabloda gemi ekipman üretim - değer oranı %66’ lara ulaşmıştır' örnekleri verilerek gemi yan sanayinin geliştirilmesinin ülkemiz için büyük bir fırsat olduğu vurgulandı. 

Sektöre çok büyük bir moral gücü veren görüşme yarınlarına olan inancın göstermesi ve zor günlerin geride bırakılmasında devlet - sektör işbirliğinin zaruretinin yinelenmesi açısından da son derece değerli bir görüşme oldu. 

gesad_1.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim