• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

GEMİMO’nun JEMS Dergisi, ESCI’de yer almaya hak kazandı

GEMİMO’nun JEMS Dergisi, ESCI’de yer almaya hak kazandı
TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası tarafından yayınlanmakta olan Journal of ETA Maritime Science (JEMS) Dergisi, Clarivate Analytics tarafından yayımlanan “Web of Science (WOS)” kapsamındaki bilimsel atıf indeksi olan Emerging Sources Citation Index (ESCI)’de yer almaya hak kazandı.

3 yıldan bu yana Clarivate Analytics’in izlemesinde olan JEMS, 2020 Temmuz ayında yapılan editör değerlendirmelerinden de başarılı bulunarak ESCI kapsamına girmeye hak kazandı.

JEMS’in Web of Science ESCI bilimsel atıf indeksine girmesi, kuruluşunun 60. yılını kutlayan TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından memnuniyetle karşılandı.

Dünyadaki en prestijli akademik dergilerin atıf indeksi olan WOS kapsamında 25.000’e yakın akademik yayın bulunuyor. Bu dergiler, yüksek düzeylerde editöryal titizliği olan ve en iyi uygulama gösteren dergileri arasından seçilerek “Core Collection” adı altında listeleniyor.

Dünya üzerinde denizcilik biliminin Sosyal ve Fen Bilimleri alanında toplam 45 adet dergi WOS kapsamında iken bunlardan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (Marine Engineering) alanında yayın yapan dergi sayısı JEMS’in de dahil olmasıyla birlikte 16 adet oldu. WOS kapsamında Türkiye’de yayın yapan dergi sayısı ise sadece 294 adet. Bu dergilerden ise sadece 12 adedi mühendislik alanında yayın yapmakta olup JEMS bu dergiler içerisine girmeye hak kazandı.

2013 yılında akademik yayın hayatına başlayan JEMS, ilk olarak 2014 yılında DOAJ indeksine girerek kalitesini ispat etti. Daha sonra 2015 yılında “Index Copernicus” atıf indeksine girdi. Aynı yıl, TÜBİTAK TR indekslerine girmeye hak kazanan JEMS, başarılarla dolu bu kısa öz geçmişinin arkasında bir rüya takımı bulunuyor. Bu takım, karşılıksız olarak büyük özverilerle dünyanın dört bir köşesinde çalışan, farklı milliyetlerden ve alanlarında çok yetkin akademisyenlerden oluşuyor. Editör kurulunun mutfak takımı ise bu süreçte en büyük yükü çeken, hakları ödenemeyecek bir çekirdek gruptan oluşuyor.

Türkiye’deki denizcilik üniversitelerinin özverili akademisyenlerinden oluşan bu çekirdek grup JEMS’si yılda 4 kez yayına hazırlanıyor. Ayrıca kendi değerli araştırmalarını JEMS’te paylaşarak derginin entelektüel sermayesini oluşturan değerli yazarlar ve büyük titizlikle her bir makaleyi inceleyerek yapıcı ve geliştirici eleştirileri ile karşılıksız olarak büyük özveri ile çalışan hakemler bu başarılardaki payları çok büyük.

JEMS çok kısa bir zamanda birçok uluslararası bilim adamının denizcilik konularında yapmış olduğu kaliteli araştırmalarını yayınlayabileceği bir platform haline geldi. Bu tescillenmiş uluslararası başarı JEMS’i Türkiye’nin denizcilik araştırmaları konusundaki uluslararası markası haline getirdi. JEMS’in vizyonu, akademik yayınların en üst ligi olan WOS’da rekabet ettiği dergiler arasında en üst Q1 seviyesine ulaşmak.

jems-2.pngjems-1.png

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim