• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 15 °C

Gemiler İzmir'e kılavuz kaptanla girecek

Gemiler İzmir'e kılavuz kaptanla girecek
İzmir'de körfez içi trafikte yoğunluğun hızla artması yeni önlemleri beraberinde getirdi. Yeni düzenlemeyle gemiler artık kılavuz kaptanı körfeze girmeden almak zorunda kalacak.

Dünyanın en eski liman kentlerinden İzmir'de körfez içi trafikte yoğunluğun hızla artması yeni önlemleri beraberinde getirdi. Yeni düzenlemeyle gemiler artık kılavuz kaptanı körfeze girmeden almak zorunda kalacak.

Her gün ortalama 8 geminin yanaştığı İzmir Limanı'nda gemilerin yanaşma ve ayrılışlarını, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü İzmir İşletme Müdürlüğü'nde görevli kılavuz kaptanlar sağlıyor. Toplam 13 kılavuz kaptanın görev yaptığı birimde, bir geminin yanaşma operasyonu, geminin önceki limandan ayrılmasıyla başlıyor. Hava ve trafik şartlarına göre yapılan yanaşma planı, İzmir Körfezi girişinde kurulan telsiz bağlantısıyla gemi kaptanıyla paylaşılıyor.

"Pilot motoru" tabir edilen tekneyle limandan ayrılan kılavuz kaptan, gemiyi iç körfezde yer alan Konak ve Bostanlı iskelelerinin ortasında kalan bölümde karşılıyor.

Şehir içi vapurlarının yoğun geçişlerinin bulunduğu bu alanda kılavuz kaptan, "pilot çarmıhı" olarak tanımlanan halata tırmanarak gemiye çıkıyor. Kontrolü alan kılavuz kaptan, geminin manevra yapabilmesinde yardımcı olan yüksek motor gücüne sahip iki römorkörün de katkısıyla limana hareket ediyor.

353 metre uzunluğa ve personelle 5 bin 500 yolcu kapasitesine sahip MSC Divina gemisi, manevra yapabilmek için yeterli donanıma sahip olması nedeniyle römorkörlerin itme ya da çekmesine gerek kalmadan İzmir Limanı'na yanaşabiliyor. Gemi, "palamar" adı verilen 10 halatının iskele babalarına bağlanmasıyla limana yanaşmasını tamamlamış oluyor.

-300 metrelik koridordan geçiyorlar-

Başkılavuz kaptan Metin Savaş, İzmir Körfezi'nin korunaklı bir yapıda olması nedeniyle hava koşullarından kaynaklı risklerin düşük olduğuna ancak sığlığın önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkati çekti.

Derinliğin körfez girişinde 20 metreden 11 metreye indiğini, Yenikale önündeki şamandıraların arasındaki 300 metrelik bölüm dışında gemilerin giriş yapabileceği bir alanın bulunmadığını kaydeden Savaş, hatalı manevra yapan gemilerin bu bölgede karaya oturma riskinin bulunduğunu belirtti.

Bu alanda her yıl bir ya da iki geminin karaya oturduğunu, deniz zemininin çamur benzeri yumuşak bir dokuda olması nedeniyle karaya oturan gemilerin römorkör yardımıyla kurtarıldığını anlatan Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mevcut uygulamaya göre İzmir Körfezi'ne giriş yapan bir gemi, istediği taktirde İstihkam Okulu karşısında yer alan Pelikan şamandırasında kılavuz kaptan alabiliyor. Yenikale önündeki dar koridor, giriş çıkış yapan gemilerin karşılaşmaması gereken bir nokta. Burada her yıl karaya oturma olayları yaşanıyor. Zeminin yumuşak olması nedeniyle bugüne kadar gemilerde kırılma ya da yırtılma yaşanmadı. Karaya oturan gemiler yük transferi ve römorkör desteğiyle kurtarılabiliyor.

Kruvaziyer ve konteyner gemileri, körfez içi vapurları, balıkçı tekneleri ve su sporları yapılan deniz araçlarının sayısındaki hızlı artış nedeniyle yeni bir düzenlemeye gidildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni yönetmelikle tüm gemilere dış körfezde yer alan Pelikan şamandırasında kılavuz kaptan alma zorunluluğu getirilecek. Güzelbahçe'de kılavuz istasyonunun yapımı sonrası 2013 yılı içinde yeni uygulamaya geçilmesi bekleniyor. Yeni uygulamayla İzmir Körfezi daha güvenli bir trafiğe kavuşmuş olacak."

Kılavuz Kaptan Muttalip Altuner ise trafiğin artması nedeniyle körfez içi trafikte gemilere 12 deniz mili hız sınırının getirildiğini belirterek sınırı geçen gemilerin uyarıldığını dile getirdi.

izmir_limani.20130410125244.jpg

izmir_limani1.jpg

izmir_limani2.jpg

izmir_limani3.jpg

izmir_limani4.jpg

izmir_limani5.jpg

izmir_limani6.jpg

izmir_limani7.jpg

izmir_limani8.jpg

izmir_limani9.jpg

izmir_limani10.jpg

izmir_limani11.jpg

izmir_limani12.jpg

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim