• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 13 °C

Gemicilik sektörü, 2035'e kadar karbondan arındırılmış olacak

Gemicilik sektörü, 2035'e kadar karbondan arındırılmış olacak
IMO’nun önümüzdeki ay gerçekleştireceği kritik toplantılar öncesinde, emisyon oranının azaltılması konusunda fikir ayrılıkları yaşanıyor.

OECD bünyesindeki Uluslararası Taşımacılık Forumu tarafından denizcilik sektörünü ilgilendiren gündem yaratacak bir rapor yayınlandı. 

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO), 9 Nisan 2018’de Londra’da kritik Deniz Koruma Komitesi Toplantısı öncesi yayınlanan çalışma, denizcilik sektörünün 2035 yılına kadar tamamen iklim dostu bir endüstri haline gelebileceğini ortaya koyuyor. Deniz taşımacılığı kaynaklı emisyonlar küresel toplam emisyonların yaklaşık 10’da birini (Türkiye’nin yıllık toplam emisyonun yaklaşık üç katı) oluşturuyor.

OECD tarafından yayınlanan rapor, deniz taşımacılığından kaynaklanan karbon emisyonlarının 2035 yılında neredeyse tamamıyla sıfırlanabileceğinin mümkün olduğuna işaret ediyor. Araştırmadaki dört senaryoya göre, tüm teknolojiler uygulandığı takdirde halihazırda öngörülen 2035 yılı karbon emisyon miktarı yüzde 82 ile yüze 95 arasında azaltılabilir.

Rapor, aynı zamanda bu senaryoların gerçekleşebilmesinde hükümetlerin temel rol oynayacağına vurgu yapıyor. Hükümet politikaları sıfır karbonlu deniz taşıtlarını daha çekici kılabilir ve yatırımları sürdürülebilir teknoloji ve yakıtlara yöneltebilir. Böylelikle dünya ticaretinin yüzde 90’nın gerçekleştiği deniz taşımacılığı daha sürdürülebilir bir sektör haline gelebilir ve bu vesile ile özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde yeşil kalkınma ve yeşil istihdam kaynağı olabilir.

Uluslararası Taşımacılık Forumu Liman ve Gemicilik Uzmanı Olaf Merk: “Deniz taşımacılığının karbonsuzlaştırılma patikasının netlik kazanması değişimin önünü açacaktır. Bu yüzden sıfır karbonlu deniz taşımacılığına geçişin hızlandırılmasında hükümetler tarafından yapılacak net yönlendirmeler temel rol oynamaktadır” açıklamasında bulundu.

IMO’nun önümüzdeki ay gerçekleştireceği kritik toplantılar öncesinde, emisyon oranının azaltılması konusunda fikir ayrılıkları da yaşanıyor. Uluslararası Deniz Ticaret Odası, “2050 yılından önce emisyonlarda yüzde 70 ile yüzde 100’lük bir toplam azalmaya neden olan bazı AB üye devletleri tarafından da önerilen desteğin sağlanması konusunda fikir birliğinin sağlanmasının mümkün olmadığı” uyarısında bulundu. Bu konuyla ilgili tartışma devam ederken, OECD’deki Uluslararası Taşımacılık Forumu tarafından yayınlanan raporda, ‘Teknolojilerin yayılımı, 2035 yılına kadar, deniz taşımacılığının tamamının karbondan arındırılmasına olanak sağlayacak alt yapının olduğu’ iddiasında bulundu.

Rapora göre, alternatif yakıtlar ve yenilenebilir enerji gerekli azaltımların çoğunu yapabilir. Şu anda mevcut olan biyo yakıtlar, doğal ve sentetik yakıtlarla tamamlanabilir.

Rapor; gemilerin enerji verimliliğini arttırmaya yönelik teknolojik önlemlerin ihtiyaç duyulan emisyonun azaltımını sağlayabileceği, gemilerin hızlarının azaltılarak ve gemilere operasyonel iyileştirmeler uygulanarak daha az emisyon salınımı sağlanabileceği görüşünü savunuyor.

Çağla PULATKAN / DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim