• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Gazzeliler Türkiye'den gelecek yüzer elektrik santralini bekliyor

Gazzeliler Türkiye'den gelecek yüzer elektrik santralini bekliyor
İsrail operasyonları sebebiyle enerji altyapısı çöken Gazze, elektrik ihtiyacını karşılamak için Türkiye'den bölgeye gidecek yüzer elektrik santralini bekliyor.

Karadeniz Holding tarafından Gazze'ye gönderilmesi planlanan 100 megavat kapasiteli yüzer elektrik santrali için Filistin ve İsrail yetkilileri, teknik ve ticari değerlendirmelerini sürdürüyor. Şirket yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Filistin tarafı, gerekli uluslararası izinleri almayı bekliyor.

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğçe Varol yaptığı açıklamada, Gazze'deki elektrik sıkıntısının her geçen gün daha kötüye gittiğini belirterek, "Elektriğe erişim yaşamsal bir hak. Gazze'nin elektrik altyapısı İsrail tarafından çökertilmiş durumda. İsrail, Gazze'de elektrik ihtiyacının karşılanması için yapılan girişimleri de engelliyor" dedi.

İsrail'in yüzer santrale izin vermediğini ifade eden Varol, uluslararası hukuka göre Gazze'nin kendi karasuları ve münhasır ekonomik bölgesi olduğunu ancak İsrail'in bunu tanımadığını vurguladı.

Gazze'nin ihtiyaç duyduğu elektriğin yarısını Mısır'dan karşıladığını hatırlatan Varol, "Mısır artık kendi ihtiyacını bile karşılayamıyor. Mısır, İsrail ile doğalgaz anlaşması da yaptı. Dolayısıyla Gazze için Mısır bir çıkış kapısı değil" diye konuştu. Vural, Mısır'ın, enerji ilişkileri sebebiyle İsrail karşıtı bir tavır içerisine girmeyeceğini savunarak, Gazze'deki enerji sorununun bir müddet daha süreceğini ileri sürdü.

Yüzer elektrik santralinin Gazze'ye gönderilme fikri geçen yıl gündeme gelmişti. Gerekli izinler alındığı takdirde gemi, 120 gün içerisinde Gazze sahillerinde olacaktı. Ancak İsrail tarafının izin vermemesi üzerine süreç uzadı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, orta ve uzun vadede inşa edilecek santraller yapılana kadar Gazze'ye yüzer bir elektrik santrali gönderileceğini açıklamıştı. Santrali yapacak Karadeniz Holding'den yapılan açıklamada da Filistin yönetiminin enerji ihtiyacını karşılamak için Karadeniz Holding iştiraki KARKEY'den bir yüzer elektrik santrali talebinde bulunduğu bildirilmişti.

Projenin, diğer ülkeler ile yapılan elektrik alımı sözleşmeleri kapsamında değerlendirilerek, Filistin yönetimi ile yapılacak ticari anlaşma çerçevesinde gerçekleştirileceği duyurulmuştu.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim