• BIST 9524.59
  • Altın 2492.257
  • Dolar 32.5506
  • Euro 34.6708
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 13 °C

Gazprom, Türk Akım doğalgaz boru hattının inşasına başladı

Gazprom, Türk Akım doğalgaz boru hattının inşasına başladı
Rusya'nın en büyük doğalgaz üreticisi Gazprom, Türk Akım doğalgaz boru hattının inşasına başladı. Bu arada Gazprom Türk Akım’ı üzerinden Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatının 2016’nın Aralık ayında başlaması konusunda anlaşma sağladı.

Rus doğalgaz üreticisi Gazprom'un CEO'su Alexei Miller, Rusya ile Türkiye'yi birbirine bağlayacak Türk Akım doğalgaz boru hattı projesinde inşaata başlama kararının alındığını söyledi.

Miller, Rossiya 24 televizyonunda yer alan söyleşisinde, "Gazprom bugünden itibaren Türk Akım boru hattının deniz altı bölümünün inşa aşamasına başladı" dedi.

Bu arada Rus doğalgaz devi Gazprom, Türk Akım’ı üzerinden Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatının 2016’nın Aralık ayında başlaması konusunda anlaşma sağladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık 2014’de Ankara’ya yaptığı ziyarette Güney Akım’ın iptal olduğunu açıklamış, Türkiye üzerinden yeni bir hatla Avrupa’ya ulaşılacağını belirtmişti. Gazprom ve Botaş arasında da ön anlaşma imzalanmıştı. Gazprom’dan yapılan açıklamada Türkiye’ya Trakya üzerinden giriş yapacak Türk Akımı’ının ilk ayağından Aralık 2016’dan itibaren doğalgaz sevkiyatının yapılacağı belirtildi. Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la, Gazprom Başkanı Aleskey Miller’in Ankara’da yaptıkları görüşme sonrası açıklama yapan Gazprom, “Bugün çok yapıcı ve önemli bir görüşme gerçekleştirildi. Türk Akımı üzerinden Aralık 2016’da sevkiyatın başlaması ve ilgili hazırlıkların yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Gazprom, Türk Akımı konusundaki çalışma takvimi için bugün sağlanan anlaşmayı temel alacak.” bilgisini verdi. 

Yıldız ve Miller görüşmede Mavi Akım doğalgaz boru hattının modernizasyonu ve diğer tedarik konularını da masaya yatırdı. 2015’in ilk çeyreğinde Türkiye Mavi Akım üzerinden 5,4 milyar metreküp doğalgaz alımı gerçekleştirdi ve bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 daha fazla. Taraflar son 10 yıl içinde Türkiye’de doğalgaz tüketiminin iki kattan fazla arttığı ve Rusya’dan doğalgaz ithalatının artmaya devam edeceğinin altını çizdi. Almanya’dan sonra Rusya’dan en çok doğalgaz alımı yapan Türkiye, 2014’de 27,4 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Hükümetler arası anlaşma imzalanacak Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine transit sevkiyat sağlayacak “Türk Akımı” ile ilgili hükümetler arası anlaşmanın 2015’in ikinci çeyreğinde imzalanabileceğini ifade etmişti.

Güney Akım’dan vazgeçildiğini hatırlatan Rusya, zamanın daraldığını Türkiye’ye kurulacak dağıtım merkezinden doğalgaz alımı için AB’nin kendi projesini bir an önce geliştirmesini istiyor. Gazprom Başkanı Miller, 2019’da Ukrayna ile transit anlaşmasının sona ermesinin ardından tüm sevkiyatın Türk Akımı üzerinden gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Yıl sonunda inşaatına başlanılması planlanan Türk Akımı’nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım’ının 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Boru hattının ilk ayağı tamamlandığında Türkiye Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan alımları sonlandıracak. Boru hattının yapımından Gazprom Russkaya şirketi sorumlu oluyor. Türkiye topraklarındaki kısımla ilgili Türk tarafı da projeye dahil olabilecek.

Gazprom, Aralık ayında Avrupa Birliği'nin itirazları nedeniyle Güney Akım boru hattını inşa etmekten vazgeçtiğini açıklayarak Türk Akım boru hattı üzerinde çalışmaya başlamıştı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim