• BIST 9548.09
  • Altın 2501.797
  • Dolar 32.4872
  • Euro 34.5381
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 22 °C

Gazi Üniversitesi'nden Yusufeli Barajı'na ziyaret

Gazi Üniversitesi'nden Yusufeli Barajı'na ziyaret
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Ergün Üzücek başkanlığında Gazi Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Keleş ile öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan bir heyet Yusufeli Barajı HES Projesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Ergün Üzücek başkanlığında Gazi Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Keleş ile öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan bir heyet Yusufeli Barajı HES Projesi'ni inceledi.

Ziyaretleri sırasında heyete DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürü Celal Tokalak, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Hasan Çakıryılmaz, Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Kalaycıoğlu, Şube Müdürleri Sezai Yıldız, Hasan Hüseyin Öztürk ile kontrol mühendisleri ve yüklenici firma yetkilileri eşlik etti.

DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürü Celal Tokalak Yusufeli Barajı HES Projesi'nde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek; “Yusufeli Barajı HES Projesi'nde yüzde 67 fiziki gerçekleşme sağlanarak sol sahilde kazı ve destekleme çalışmaları devam ediyor” dedi.

DSİ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürlüğünce devam eden, Yusufeli Barajı HES Projesi'nin yüzde 67'si tamamlanarak sol sahilde kazı ve destekleme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Tokalak şu açıklamalarda bulundu: "Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Doğu Karadeniz Bölgesinde Artvin’in 70 kilometre güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer alıyor. Tesisin kurulu gücü 558 MW olup, yıllık enerji üretimi bin 888 GWh. Projenin tamamlanması ile yıllık yaklaşık 450 milyon TL milli bütçeye katkı sağlanması hedefleniyor. Yusufeli Barajı ve HES Projesi 270 metre yüksekliği ile tamamlandığında çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Çin’de yer alan Xiowan (292 m) ve Gürcistan’da yer alan Inguri (272 metre) barajlarından sonra dünyanın en yüksek 3. barajı olacak."

Tokalak, 21 Aralık 2012 tarihinde başlanılan barajın sözleşmesine göre, 19 Mayıs 2019 tarihinde tamamlanması gereken proje hakkında şunları söyledi; "Projenin, 29 Mayıs 2018 tarihinde bitirilmesi taahhüt edildi. Yusufeli Barajı ve HES Projesi Santral Projesi'nde fiziki gerçekleşme yüzde 56.10 seviyesine ulaştı. 01.04.2014 tarihinde derivasyon tüneli inşaatı tamamlanarak nehir derivasyonu işlemi gerçekleştirildi. Memba ve Mansap Batardoları tamamlanan Barajın gövde çalışmalarında ise Baraj yeri jeolojik araştırmalar yapıldı. Elde edilen veriler değerlendirilmek üzere baraj gövdesi tasarım çalışmalarına başlanıldı. Çalışmaların sonucuna göre Baraj temelinde yapılacak iyileştirme çalışmalarına karar verilecek."

Milli Ekonomiye Yıllık 450 Milyon TL Katkı Sağlanacak

Tokalak, projenin milli ekonomiye büyük bir katkı sağlayacağını dile getirerek sözlerini şöyle sonlandırdı; "2015 yılsonu itibari ile üretilen toplam hidroelektrik enerji 85 867 GWh/yıl olup, Yusufeli Barajı 558 MW’lık (3*186 MW) kurulu gücü ile bin 888 GWh/yıl kapasitesi ile bunun yüzde 2.1’ini üretecek. Çoruh havzasındaki projelerin toplam enerji üretiminin yüzde 13’ü Yusufeli Barajı HES’ten üretilecek. Tamamen Türk Mühendisi ve işçisinin alın teri ile yapılan Yusufeli Barajı HES'den günlük 1 Milyon TL’yi aşkın tutarlı elektrik enerjisi üreterek 7 yılda kendisini amorti edecek, 650 bin nüfuslu bir şehrin enerji ihtiyacı karşılanacak. Projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 450 milyon TL katkı sağlayacak."

gazi-universitesinden-yusufeli-barajina-ziyaret_1.jpggazi-universitesinden-yusufeli-barajina-ziyaret_2.jpggazi-universitesinden-yusufeli-barajina-ziyaret_3.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim