• BIST 9079.97
  • Altın 2323.296
  • Dolar 32.3427
  • Euro 34.8336
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 12 °C

Galataport'a üç teklif verildi

Galataport'a üç teklif verildi
Karaköy ve Salı Pazarı'nın görüntüsünü değişterecek Galataport projesine Royal Caribbean Cruises, Tepe İnşaat ve Finansal Gayrimenkul Geliştirme'den üç teklif geldi.
GALATAPORT'A ÜÇ TEKLİFİstanbul'un siluetini değiştirecek en önemli projelerden biri olan Karaköy Limanı ve Salı Pazarı'nın 49 yıllığına kiralanmasını içeren Galataport Projesi için üç büyük konsorsiyumdan teklif geldi. Proje için Royal Caribbean Cruises, Tepe İnşaat ve Fiba Holding'in başını çektiği konsorsiyumlar teklif verdi. İki aşamalı olarak yapılacak ihalede ilk olarak grupların yeterlilikleri incelenecek. Ardından ise kapalı zarf usulü ile yapılan teklifler değerlendirilecek. Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Genel Müdürü Burhan Külünk, ihalenin 15 gün- bir ay arasında sonuçlanabileceğini söyledi. Külünk projenin otel, motel, alışveriş merkezi, fast food dükkanları ve restoranlar ile limandan oluşacağını söyledi. Projesi TDİ tarafından hazırlanan ve kazanacak firmanın binaları yıkmadan üzerinde değişiklik yapacağı Galataport'un üç yılda tamamlanması öngörülüyor. Galataport, "yap-işlet-devret" modeli ile işletilecek.

200-500 milyon dolar
TDİ İnşaat Emlak Dairesi Başkanı Ümit Aktaş, projenin yatırım miktarını 200 ile 500 milyon dolar arasında öngördüklerini açıkladı.
Liman alanı, Karaköy Meydanı'ndaki TDİ Genel Müdürlük binasından Deniz Ticaret Odası'na kadar yaklaşık 1.200 metrelik sahil şeridinde yer alıyor. Açık alanı 100 bin metrekare, kapalı alanı ise yaklaşık 300 bin metrekarelik projede toplam 750 odalı 5 yıldızlı otel ve 4 yıldızlı oteller, alışveriş merkezleri fast-food yerleri, kruvaziyer liman (gümrüklü saha), free-shoplar, otopark ile müze olacak. 1.200 metrelik sahil şeridinin 600 metresi liman olarak kullanılırken 600 metresi halka açılacak. Proje şu anda Salı Pazarı bölgesinde bulunan binaların yüksekliklerini aşmayacak.

İstanbul Modern taşınabilirTDİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Galataport projesinin hayata geçmesi ile birlikte İstanbul'un kültür - sanat hayatına yeni katılan ve açıldığı günden bu yana çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan İstanbul Modern'in de başka bir yere taşınması öngörülüyor. Yetkililer istenilirse kazanan firmanın İstanbul Modern'in yatırımcıları ile de anlaşma yapabileceğini kaydettiler.

1. KONSORSİYUM
Lideri, en lüks aşk gemilerinin yatırımcısıRoyal Caribbean Cruises: Dünyanın en büyük kruvaziyer yatırımlarını yapan şirket. En lüks aşk gemilerinin de sahibi.
Global Yatırım: Yakın zamanda adı Hilton Oteli'nin özelleştirmesine talip olan gruplar arasında geçti.
Rouse TRI Party: ABD'li en büyük alışveriş merkezi yatırımcılarından.
Sasso Holding: Monakolu bir yatırım şirketi.
IC Antbel Antalya: IC otellerinin sahibi olan grup Hilton'un özelleştirmesine talip olmuştu.
Limak İnşaat: Nurol ve Özaltın ile birlikte kurduğu Mey, Tekel'in alkollü içkiler bölümünü aldı.

2. KONSORSİYUM
Tepe de Akfen gibi Singapurlular ile ortakTepe İnşaat: Atatürk Havalimanı'nın özelleştirmesini alan TAV'ın ortaklarından. Diğer ortak Akfen, Singapurlu PSA ile Mersin Limanı'nı aldı.
Turner Construction: İş Bankası Kuleleri, Atatürk Hava Limanı dış hatlar terminalinin yapımında Tepe İnşaat'ın ortağı olan ABD'li grup Emek otellerini yenileyen konsorsiyumda da yer almıştı.
Singapore Cruise Center: Singapur'un en büyük kruvaziyer şirketlerinden biri.
Sawport LLC: Singapurlu bir liman işletmesi olduğu tahmin ediliyor.

3. KONSORSİYUM
Fiba, bu projede de Rixos'la hareket ediyorFinansal Gayrimenkul Geliştirme - Fiba Holding: Bu yıl içinde Swissotel'i alarak turizm sektörüne girdi.
Ude Turizm Yatırım: Hilton'a Fiba'yla birlikte talip
olan Rixos Oteller Grubu'nun yatırımcısı.
Venezia Terminal: İtalyan liman özelleştirmelerinde etkili bir şirket.
Five Mounts Properties: İsrailli bir emlak ve inşaat şirketi.
Kaynak:Dilek TaşDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim