• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Galataport'a bilirkişi itirazı: Kıyı şeridi kamuya kapatılıyor

Galataport'a bilirkişi itirazı: Kıyı şeridi kamuya kapatılıyor
Şehir Plancıları, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odaları tarafından Galataport projesine ait imar planlarına karşı açtığı davada bilirkişi raporu kruvaziyer liman projesi ile kıyının kamuya kapatılacağı uyarısında bulundu.

Tartışmalı Galataport’a karşı açılan davada bilirkişi raporunda projenin kamu yararına aykırı olduğu belirlendi. Doğuş Holding’e ait Karaköy Sahili’nin 1200 metrelik şeridinde otel, restoran, kafe ve mağazalardan oluşan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı, kamuoyunda bilinen adıyla Galataport projesine ait imar planlarına ilişkin bilirkişi raporu açıkladı. 

Şehir Plancıları, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odaları tarafından açılan Danıştay 6. Dairesi’ndeki davada bilirkişi, projenin yanlış ve eksiklerine dair özetle şu sonuçlara vardı: 

Planlar koruma amaçlı değil 

Davaya konu alan İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararıyla ‘kentsel sit alanı’ ilan edildiği halde imar planları ‘koruma amaçlı imar planı’ koşullarına uygun hazırlanmamış. 

Kamu kıyıya giremeyecek 

Planlarda kıyının tümü kamuya kapalı hale getirilmiş; buna karşın kamu yararının gerçekleştirilmesine yönelik karar yok. 

Planlama ilkesine aykırı 

Plan kararlarında ve raporlarında yer alan işlev ve yoğunluk kararı içeren maddelerin belirsizlik taşıması, imar mevzuatında benimsendiği şekliyle planların kesin hüküm taşımaları niteliğine uygun değil. Bu yaklaşımın özelleştirmeye konu olan bir bölgede plan dili olarak benimsenmesi kamu yararının değerlendirmesini belirsizleştireceğinden planlama ilkelerine aykırı. 

Dolgu rıhtımı kapatır 

Karaköy rıhtımında yapılacak dolgunun mevcut tescilli rıhtımı tamamen kapatacağı ve burada bu uygulamanın yapılmasının İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu kararıyla çeliştiği sonuçlarına varıldı. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
İNSAN OLARAK YAŞAMAK HAKKIMIZ BİZLERİN.
15 Mayıs 2015 Cuma 17:02
17:02
KARAKÖY DEN KABATAŞ IN VAPUR İSKELESİNE OLAN SAHİL ŞERİDE KADAR SAHİLDEKİ TARİHİ BİNAL YERLERİNDE KALARAK TÜM MEZBELİKLER VE BİNALAR YIKILIP AĞAÇLANDIRILIP İNSANLARIN PARK GEZİNTİ YERİ ŞART. NE DEMEK OTEL İLLADA DENİZ KENARINAMAI DİKECEKSİNİZ KAZIKLI VOYVODALAR BİNALARINI..GEMİLER RIHTIMINDA BURADAN KALDIRILIP MARMARA İÇİNDE BİR YERE BU GEMİLERE RIHTIM YAPILARAK ORADA BARINDIRILMASI GEREKLİ..TURİST DİYE DİYE TÜRK MİLLETİM YAŞAM ALANLARINI YOK ETMEYE KİMSENİN HAKKI YOK. ALLAH İSLAH ETİN İNSANLIKTAN ÇIKAN BÖYLE BEYİNLERİ İNŞALLAH.
81.214.71.174
DOĞA-TARİH-İNSAN YOK EDİLEMEZ.
14 Mayıs 2015 Perşembe 11:11
11:11
Sahillerimiz kamu alanlarımız kapatılması olamaz.Tarihi yapıyı bozmaya kimsenin hakkı yok, orası insanların gezinti dinlenme alanları.
81.214.71.174
Ahmet Oral
14 Mayıs 2015 Perşembe 11:08
11:08
Orası ya liman olur, ya da otel; ikisi bir arada olmaz. Bizim denizcilik tarihimizde nasıl Haliç Tersanesi önemli ise Galata da onun kadar önemlidir. İkisi de korunmalı ve yapım amaçlarına uygun şekilde kullanılmalı.
88.255.40.18
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim