• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 18 °C

Fransa, Yunanistan’a yeni Gowind 2500 sınıfı korvet teklifinde bulundu

Fransa, Yunanistan’a yeni Gowind 2500 sınıfı korvet teklifinde bulundu
Fransız savunma şirketi Naval Group, Yunanistan’a yeni bir Gowind korveti teklifi götürdü. Yeni teklifin Yunan tarafını son derece memnun ettiği aktarılıyor.

Fransız Naval Group, Yunan Donanması’na yeni bir Gowind korveti teklifinde bulundu. Yunan Newpost haber sitesinin haberine göre, Yunan kaynaklar, “Büyük bir anlaşmanın yakın olduğunu” belirtiyor.

Fransızlar’ın yeni teklifinin 4 adet Gowind korveti yerine 5 adet Gowind korveti olduğu kaydedildi. Bu teklifin de hem Yunan Donanması hem de Yunan Savunma Bakanlığı tarafından oldukça sıcak karşılandığı aktarıldı. Teklife göre, 5 adet Gowind korvetinin bedeli yaklaşık olarak 1.8 milyar euro civarında olacak.

Bu bedel, eski tekliften 100 milyon euro daha fazla ancak hızlı teslimat garantisi de veriliyor. Fransızlar’ın “korvet savaşında” Yunan Donanması’nın her türlü isterlerini dikkate aldığı ve bunları karşılamaya hazır olduğu haberde vurgulanıyor. Bu cazip teklifle birlikte Fransızlar’ın Yunan Donanması için başlatılan korvet programında oldukça öne geçtiği belirtiliyor.

Hatta öyle ki, Yunan Donanmas’ının teklife çoktan yeşil ışık verdiği ve kararın artık siyasi boyuta geçtiği not ediliyor. Artık nihai karar Başbakan Miçotakis’te. Miçotakis’in yakın bir zaman içerisinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile anlaşmayı görüşmek üzere bir araya gelmesi bekleniyor. Ancak habere göre, Yunan Donanması, Hollanda (Damen) veya İtalya’dan (Fincantieri) da benzer bir cazip teklif gelirse bunları da değerlendirmeye hazır. Fransızlar, yeni tekliflerinde Gowind korvetlerinin Yunan tersanelerinde üretilmesini de kapsama alıyorlar ki, bu durum da Yunan tarafını son derece memnun ediyor.

Yunan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, daha önce yaptığı açıklamalarda korvet programında bazı gemilerin Yunanistan’da üretilme şartı olduğunu vurgulamıştı.

YUNANİSTAN’DA ÜRETİLMESİ PLANLANAN GEMİLER

Bu durum için Fransızlar’ın Yunanistan’a yönelik teklifi ise 2 veya 3 adet Gowind korvetinin Yunanistan’da üretilmesi yönünde. Her bir korvetin üretim süresi ise yaklaşık 32 ay olarak belirtiliyor. İlk 2 adet geminin Fransa’da üretilmesi ve kalan 3 adet geminin Yunanistan’da üretilmesi için Yunan tersanelerinde hazırlıkların tamamlanması hedefleniyor.

Yunan Donanması’na göre isterlerini tam olarak karşılayan Fransızlar tarafından önerilen Gowind korveti, güçlü bir konfigürasyona sahip 2.800 tonluk bir deplasmana sahip. Yunan Donanması’nın Belharra firkateynleriyle birlikte Türkiye’ye karşı Doğu Akdeniz ve Ege’de üstünlük kuracağı da haberde sıkça dile getiriliyor.

FRANSA VE YUNANİSTAN ARASINDAKİ MOU

28 Eylül 2021 tarihinde Yunanistan ve Fransa arasında FDI Belharra sınıfı 3’ü kesin, 1’i opsiyon olmak üzere Gowind sınıfı korvetin tedarikini kapsayan 3 milyar dolar’lık bir mutabakat muhtırası imzalanmıştı. Ancak Fransızlar’la imzalanan bu mutabakat muhtırası hala resmi bir anlaşmaya dönüşmüş değil. Yunan kaynaklara göre, Gowind 2500 sınıfı korvetler için müzakereler hala devam ediyordu fakat hedef toplamda 3+1 (opsiyonel) Gowind 2500 sınıfı korveti tedarik edilmesi yönündeydi. Müzakerelerin ana konusunun fiyat olduğu da belirtiliyordu.

GOWIND 2500 SINIFI KORVETLER

Gowind 2500 sınıfı korvetler bugüne kadar 4 ülkeye ihraç edilmişti. Bu ülkeler arasında Mısır, Malezya, BAE ve Romanya yer alıyor. Bu 4 ülke ise toplamda 16 adet gemi siparişi vermiş durumda. 2.400 ton deplasmana sahip olan korvetler, hem denizaltı hem de gemi harbi için tasarlandı. Gemiler aynı zamanda kendilerini hava tehditlerinden koruma kabiliyetine de sahip. Gemilerde Thales 3D SMART-S Mk2 radar yer alıyor. Savunma Sanayist’in haberine göre, Gowind sınıfı korvetlerin silahları arasında ise 16 adet VL-MICA NG hava savunma füzesi ve 8 adet Exocet Block III gemisavar füzesiyle birlikte MU90 torpidoları için iki adet çifte lançer bulunuyor. Geminin ön tarafından ise bir adet 76mm baş topu yer alıyor.

Gowind sınıfı korvetler ise, MEKO sınıfı firkateynlerin modernizasyonu yerine alternatif olarak sunuluyor. Modernizasyon programının yaklaşık 1 milyar avroya mal olması bekleniyordu. Bir adet Gowind 2500 sınıfı korvetin maliyeti ise yaklaşık olarak 350 milyon avro olarak belirtiliyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim