• BIST 12433.5
  • Altın 7694.06
  • Dolar 43.4248
  • Euro 52.0779
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 9 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 17 °C

Fransa, Rusya’nın GRINCH tankerini alıkoydu

Fransa, Rusya’nın GRINCH tankerini alıkoydu
Fransa donanması, sahte bayrakla faaliyet yürüttüğü ve Rusya’nın yaptırımları aşarak petrol ihraç etmesini sağlayan “gölge filo”ya ait olduğu şüphesiyle GRINCH adlı petrol tankerini alıkoydu.

Fransa donanması tarafından sahte bayrakla faaliyet yürüttüğü ve yaptırımlara rağmen Rusya’nın petrol ihracatını sürdürmesini sağlayan “gölge filo”ya ait olduğu şüphesiyle durdurulan “GRINCH” adlı petrol tankeri, Marsilya-Fos Limanı’nda alıkonuldu.

Marsilya Savcılığı tarafından 28 Ocak 2026 tarihinde yapılan açıklamada, tankerin inceleme süreci kapsamında limanda tutulduğu belirtildi. Yetkililer, geminin Hint uyruklu kaptanının gözaltına alındığını ancak daha sonra serbest bırakılarak gemiye geri dönmesine izin verildiğini duyurdu.

Fransız makamlarının verdiği bilgiye göre GRINCH tankeri, ocak ayı başında Rusya’nın Murmansk Limanı’ndan yola çıktı ve seferini Komorlar bayrağı altında gerçekleştirdi.

Gemi, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarını delmek amacıyla kullanılan ve genellikle sahte bayrak, belirsiz mülkiyet yapıları ve izlenmesi zor rotalar ile faaliyet gösteren “gölge filo” kapsamında değerlendiriliyor. Fransız yetkililer, soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.

Ayrıca söz konusu geminin, AB, Birleşik Krallık ve ABD yaptırım listelerinde bulunduğu ve geçmişte Çin ve Hindistan’a Rus petrolü taşıdığı belirtildi.

RUSYA’NIN GÖLGE FİLOSU

Ukrayna Savunma Bakanlığına bağlı Ana İstihbarat Müdürlüğü (GUR), daha önce yaptığı açıklamalarda Rusya’nın gölge filosunun nasıl faaliyet gösterdiğini ve bu filonun kaç tankerden oluştuğunu kamuoyuyla paylaşmıştı. Açıklamalarda ayrıca, Aralık 2022’de Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasının yürürlüğe girmesinden bu yana, Moskova’nın gölge filo için 10 milyar doları aşkın harcama yaparak tanker satın aldığı ifade edilmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim