• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 17 °C

Fransa, Doğu Akdeniz’de savaş gemisi konuşlandırdı

Fransa, Doğu Akdeniz’de savaş gemisi konuşlandırdı
Fransa, Auvergne adlı fırkateynini Ocak ayına kadar kalmak üzere Doğu Akdeniz’de konuşlandırdı. Görevlendirmenin bir amacının, Fransız enerji şirketi Total ve İtalyan ortağı Eni'nin Kıbrıs'ın güney kıyılarındaki sularda gelecek yıl gerçekleştirmeyi planladığı sondaja müdahale etmemesi doğrultusunda Türkiye'ye mesaj vermek olduğu kaydediliyor.

Fransa’nın Auvergne adlı yeni bir fırkateynini Ocak ayına kadar kalmak üzere Doğu Akdeniz’de konuşlandırdığı bildirildi.

Auvergne fırkateyni kaptanı Yüzbaşı Paul Merveilleux de Vignaux, Auvergne’nin 150 kişilik mürettebatıyla birlikte uluslararası hukuka saygının ve özellikle seyrüsefer özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu göstermek amacıyla istihbarat toplamak üzere bölgede konuşlandırıldığını söyledi.

Yüzbaşı De Vignaux, Kıbrıs’ın Larnaka limanında gazetecilere verdiği demeçte, “Bu konuşlandırma, Fransa’nın Akdeniz’in bu bölümünü ne kadar önemli gördüğünü ve bu stratejik bölgenin istikrarına katkıda bulunma istekliliğini vurguluyor” dedi.

3 yıl önce hizmete giren Auvergne, gelişmiş sonar ekipmanına ve denizaltı karşıtı savaşta ileri teknolojiye sahip bir fırkateyn. Yüzbaşı De Vignaux, Auvergne’nin bölgedeki Fransız deniz operasyonları için merkezi önemde olduğunu vurguladığı Kıbrıs’ı 12. ziyareti olduğunu kaydetti.

Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle de Kıbrıs’a defalarca ziyaretlerde bulunmuştu. Güney Kıbrıs ve Fransa arasındaki ilişkiler son yıllarda iyice yakınlaştı. Güney Kıbrıs ayrıca Fransız uçaklarının adanın güneydoğusundaki askeri hava üssünü kullanmasına izin veriyor.

Konuya ilişkin AP haber ajansı, Fransa’nın bu görevlendirmeyle, Fransız enerji şirketi Total ve İtalyan ortağı Eni’nin Kıbrıs’ın güney kıyılarındaki sularda gelecek yıl gerçekleştirmeyi öngördüğü açık deniz sondajına müdahale etmemesi için Türkiye’ye sinyaller göndermek amacıyla varlığını hissettirdiği yorumunda bulundu.

Şubat 2018’de Türk savaş gemileri, Eni tarafından kiralanan bir sondaj gemisinin Kıbrıs’ın güneydoğusundaki sularda keşif sondajı yapmasını engellemişti.

Siyasi analist Anna Koukkides-Procopiou, Fransız donanmasının varlığının Türkiye’ye açık bir sinyal olduğunu belirterek “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un gücünü bölgeye yansıtması gerekiyor, çünkü bu, Fransa’yı yalnızca Orta Doğu bölgesinde değil, Afrika’da da egemen olan büyük bir güç olarak yeniden kurgulama politikasının bir parçası. Birilerinin Doğu Akdeniz’deki boşluğu doldurması gerekiyordu. Şimdi Fransa, bunun Türkiye olmadığından emin olmak istiyor” dedi.

gemi-1-059.jpggemi-2-053.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim