• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 20 °C

Flaş! Haliç'teki tekne sabotajla battı

Flaş! Haliç'teki tekne sabotajla battı
Haliç'te dün sabaha karşı batan teknede yapılan incelemede teknenin iskele kısmında bir delik açıldığı ortaya çıktı.
Dün gece sabaha doğru tutulduğu Haliç'te sulara gömülen tekne ile ilgili sır perdesi aralandı. Tekne sabotajla batırıldığı kesinleşti. Yapılan incelemelerde teknenin iskele kısmında bir deliğin açıldığı belirtlendi. Teknede daha önce KEGKİ dalgıçları tarafından yapılan sörvey çalışmalarında herhangi bir deliğe rastlanmamıştı. 10 ton mazot yüküyle batarak 7-8 kilometrelik bir alandaki canlı yaşamı riske eden tekne çıkarılarak Küçük Pazar sahiline çekildi.Tekne ile ilgili Kıyı Emniyet ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:19.10.2004 tarihinde Eminönü Emniyet Amirliğince Haliçte Unkapanı köprüsüne yaklaşık 100-150 metre mesafede BATAK 1 adlı mazot kaçakçılığı nedeni ile tutuklanan teknenin su yaptığı belirtilerek sörvey yapılması talep edilmiştir. Kuruluşumuzdan Kurtarma uzmanının da katıldığı bir balık adam ekibimiz ve dalgıç pompalarımızla denizden olay mahalline Tahlisiye III ve Liman Kontrol 6 botumuzla intikal edildi. Yapılan Sörvey sonunda teknenin 10 m. boyunda, 3.5 m. eninde ahşap yapıda olduğu, tekne içerisinde yapılan incelemelerde kıç taraf sancak/iskele tankında ve makine dairesinden baş kasara altına kadar takribi olarak 15 ton civarında su ve yakıt karışımı olduğu görüldü.
Tekne nin yakıt kaçakçılığından yakalandığı, Beyazıt karakolu polis memurlarınca gözetim altında tutulduğu öğrenilmiştir. Yapılan ilk tespitlerde teknenin kıçtan kara yanında bulunan acente motoruna aborda olarak bulunduğu, başa trimli olduğu ve mevcut konumunu muhafaza ettiği görülmüştür. Kıç taraftaki su derinliği 4,5 m. baş taraftaki su derinliği ise 7,5 metredir.
Her hangi bir tehlikeye karşı teknenin içindeki yakıt ve suyun bir an önce alınması tavsiye edilmiş, tahliyenin yapılması için pompalarımızın da kullanılabileceği bildirilmiştir. Aynı zamanda Kuruluşumuza ait römorkörlerin köprü açılmadan Halice girememesi nedeniyle Büyük Şehir Belediyesine ait Çevre biriminin gerekli çevre emniyetinin alması için gerekli girişimlerde bulunulmuştur.
Bunun üzerine saat 16:05’de Petrol ofisine ait kara tankeri geldi. Tanker şöförü dalış esnasında teknenin emiş yaptırılarak su gelen varsa daha iyi tespit için yakıtı alıp tekrar aynı yere basmak koşuluyla işlem yapılabileceğini, tankerin depo amaçlı kullanılamayacağını bildirdi.
Bunun üzerine balıkadamlar tarafından su altı sörveyi yapılmış, teknede herhangi bir hasara rastlanmamıştır. Pervanesinde bulunan halat kesilerek neta edilmiş, kovan ağzı da su yapma ihtimaline karşı epoksi macunu ile kapatılmıştır.
Saat 17:30’ a kadar teknenin konumunda en ufak bir değişiklik olmadığının gözlenmesi ve içinde bulunan su ve yakıtı o gün için tahliye edecek tanker bulunmadığından, 24 saat teknenin başında nöbetçi bırakılarak gözetim altında tutulması tavsiye edilerek, ekiplerimiz talep halinde teknik hizmet vermek üzere 10 dakikalık mesafedeki Kasımpaşa da bulunan istasyonumuzda konuşlanmak üzere olay yerinden ayrılmışlardır.
20.10.2004 Günü saat 0900 civarında Eminönü Emniyet amirliğinden teknenin battığının bildirilmesi ve teknik hizmet talep edilmesi üzerine kurtarma uzmanımız ve gereki balıkadam ekip ve ekipmanlarımız tekrardan olay mahalline gönderilmiştir.
Olay mahallindeki ekibimiz tarafından yapılan incelemelerde teknenin battığı ve Büyük Şehir Belediyesi çevre birimleri tarafından denize yayılan yakıtın toplama ve temizleme çalışmalarının yapıldığı görülmüştür.
Teknenin çıkarılması için İSKİ tarafından kara vinci geleceği bildirilmiş, teknenin su altında çıkarılması amacı ile sapanlanması için Kuruluşumuzdan talep edilen balık adam hizmeti verilecektir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim