• BIST 10247.75
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 25 °C

Fethi Çalık, TMSF'yi çiftliğe çevirmiş

Fethi Çalık, TMSF'yi çiftliğe çevirmiş
Princess T isimli yatın satışında kurumu zarara uğrattığı gerekçesi ile yargılandığı davada hapis cezası alan TMSF eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık, hakkında açılan alacak davasını da kaybetti.

Toprak Grubu’na ait Princess T isimli yatın satışında kurumu zarara uğrattığı gerekçesi ile yargılandığı davada hapis cezası alan TMSF eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık, hakkında açılan alacak davasını da kaybetti. Mahkeme, 217 bin 350 dolarlık zararın, son 8 yıllık faizi ile birlikte ödenmesine hükmetti.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık ve TMSF’de Grup Başkanı olarak çalışan Taner Yalçın hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlaması ile açılan ceza davasında karar geçtiğimiz yıl Ekim ayı sonunda çıkmıştı. Anılan kararında mahkeme Çalık’a 6 ay hapis cezası verirken, Taner Yalçın’ın beraatına karar vermişti.

FAZLA ÖDEME YAPILDI

Davanın temelinde ise, Toprak Grubu’na ait yatların satışında usulsüzlük yapıldığı suçlaması yer alıyordu. Yürütülen soruşturmalar neticesinde yatların satışında Levent Yatçılık’a 217 bin 350 dolarlık haksız ödeme yapıldığı belirlenmişti.

 ‘ZARARI KARŞILAYIN’ KARARI

Ceza davasının yanı sıra TMSF tarafı da zarara uğratıldığı iddiası ile 2 eski üst düzey yöneticisi hakkında alacak davası açtı. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan alacak davasında karar geçtiğimiz 3 Nisan günü çıktı.
Mahkeme, Fethi Çalık ve Taner Yalçın’ın 217 bin 350 dolarlık zararı, son 8 yıllık faizin işletilmesi ile ödenmesine karar verdi. Yargılama giderlerinin de davalılar tarafından karşılanması kararlaştırıldı. Alacak davasını kaybeden Çalık ve Yalçın’ın kararı Yargıtay’a taşıma hakları bulunuyor.

DEVLET GAZETEYE İLAN VERDİ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kontrolü altındaki Uzan ve Toprak Grubuna ait şirketlerin imkanlarını kullanarak dünyanın dört bir tarafında geceliği 4 bin dolara varan ultra lüks otellerde konakladığı ortaya çıkan Fethi Çalık, hakkında 9 farklı dava açılınca kayıplara karıştı. İstanbul 47. Ticaret Mahkemesi Fethi Çalık hakkında gazetelere kayıp ilanı verdi.

Devletin imkanlarını kullanarak Porche, Maserati gibi arabalarda gezen Çalık'ın üst düzey yönetici olarak atandığı şirketlere ait yatların satışında yüzde 7 ila 15 arasında gizli komisyon aldığı belirtiliyor. Kahraman Sadıkoğlu'nun kardeşi Levent Yatçılığın sahibi Celal Sadıkoğlu ile anlaşmalı hareket ettiği ve yüksek komisyon ödettirdiği ortaya çıkmıştı.

Yüzde 7 komisyona 6 ay hapis

TMSF'nin eski yöneticisi Fethi Çalık, Toprak Grubu'na ait yatın satışında kurumu zarara uğrattığı için geçtiğimiz yıl Kasım ayında 6 ay hapis cezası almıştı. Davada, Çalık'ın Toprak Grubu'na ait Princess T isimli yatın 3 milyon 105 bin dolarlık satış bedeli için Levent Yatçılık'a 217 bin 350 dolarlık komisyon ödemesi kayda geçti. Satış bedelinin yüzde 7'sine denk gelen oranda komisyona karşı çıkan yatın eski sahibi Toprak Grubu, bu ödemenin haksız olduğu gerekçesi ile suç duyurusunda bulunmuştu.

Uzan yatları için de dava

Fethi Çalık'ın yargılandığı 9 davadan birisi de İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Çalık bu davada eskiden Uzan Grubu'na ait olan en lüks 6. yatı olarak bilinen Frequency ile Air Waves isimli yatların satışında da haksız komisyon ödemesi ve zimmetle suçlanıyor.

Sistem nasıl işliyor?

Celal Sadıkoğlu ile ortak hareket ettiği belirtilen Fethi Çalık'ın, Uzan ve Toprak Grubu'na ait yatların satışında daha fazla gizli komisyon elde etmeyi amaçladığı iddia ediliyor. Buna göre; yatlar Celal Sadıkoğlu tarafından getirilen ilk müşterilere Fethi Çalık'ın onayı ile satılırak gizli komisyon ödemesi alınıyor. Ardından satışlar iptal edilerek yatlar yeniden satışa çıkarılıyor. Böylece, ortaya çıkan zararı TMSF kontrolündeki şirketlere fatura eden Çalık ve Sadıkoğlu, yatları ikinci kez satarak bu satıştan da yüzde 7 ila 15 oranlarında komisyon kazancı sağlıyor. Mükerrer satış suretiyle ortaya çıkan zarar ise malın ilk sahibine fatura edilmiş oluyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim