• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Feramuz Aşkın: Piri Reis Gemisi, eğitim için şarttır

Feramuz Aşkın: Piri Reis Gemisi, eğitim için şarttır
Piri Reis Eğitim Gemisi’nin satılmasına karşı çıkan TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Başkanı Müh. Feramuz Aşkın, “Tıp eğitimi için hastane neyse, denizcilik okulu için de eğitim gemisi odur” dedi.

Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) tarafından kurulan Piri Reis Üniversitesi’nin, esi adı Ankara olan ve şu an okulla aynı adı taşıyan eğitim gemisini satma kararı almasına ilk itiraz, denizcilik sektörünün önemli isimlerinden TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Başkanı Müh. Feramuz Aşkın’dan geldi. Eğitim gemisinin denizcilik okulu için olmazsa olmaz olduğunu belirten Aşkın, “Dünyada gemisi olan az sayıda prestijli denizcilik üniversitesi bulunuyor. Gemi, üniversiteye de küresel anlamda değer katıyor” açıklamasında bulundu.

“ALTERNATİFİ YOK”

Polonya’da inşa edilen RoPax tipi geminin teknik açıdan çok daha uzun yıllar hizmet vermeye müsait olduğunu belirten Aşkın, halen Türk Loydu klaslı geminin survey sürecinin tamamlanmasının mümkün olduğuna işaret eti.

Zamanında, Ankara ile beraber eğitim gemisi olabilecek Samsun gemisinin de satıldığını ve eğitim gemisinin alternatifinin kalmadığını belirten Aşkın, “Gemi, üniversiteye alınmadan önce Denizciler A.Ş. tarafından ciddi yatırım yapılarak büyük ölçüde yenilenmişti. Piri Reis Üniversitesi satın aldıktan sonra da eğitim güvertesi ve seminer salonları gibi ilave geliştirmeler yapıldı. Piri Reis Eğitim Gemisi, başta öğrenciler olmak üzere denizcilik camiamız için büyük bir kazanım iken bu olanağı kaybetmek doğru olmayacaktır” diye konuştu.

“STAJ İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR”

Geminin 12 aylık zorunlu staj zorunluluğu bulunan denizcilik öğrencilerinin, özellikle ilk staja başlama yeri olarak çok iyi bir proje gemisi olduğunu dile getiren Aşkın, “Bu, basit bir kısa dönem stajı değildir. Bu gemide yapılan bir aylık bir staj dahi, ticari gemilerde yapılacak daha uzun süreli stajlara uyum açısından çok faydalıdır. Dahası bu gemi, sıradan bir staj gemisi değil, eğitim gemisidir. Çok sayıda öğrenciye gruplar halinde temel bilgiler doğrudan uygulamalı olarak verilebilmektedir. Gemide aynı zamanda bir kamp ve kaynaşma ortamı da sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İÇ KAVGAYA KURBAN GİTMESİN”

2013 yılında geminin alınması için İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda (DTO) konunun tüm yönleriyle tartışıldığını hatırlatan Aşkın, “Geminin oybirliğiyle alınmasına karar verilmişti. Şu an ne oldu da satış kararı verildi. Umarım, yaklaşan İMEAK DTO seçimleri öncesi rekabetin getirdiği bir sorun yoktur” dedi.

“19 MAYIS’IN SİMGESİ OLDU”

Türkiye’de denizcilik öğrencilerinin halen ciddi staj sorunu yaşadığını ve Piri Reis Eğitim Gemisi’nin sadece kendi üniversite öğrencilerine değil, diğer üniversitelerin öğrencilerine de destek sağladığını dile getiren Aşkın, “Fayda maliyet açısından bakıldığında da üniversitenin gemisi çok büyük artı değerdir. 19 Mayıs 2019 tarihide bu gemi Samsun’a giderek ‘Bandırma Vapuru’ gibi manevi bir değer kazanmıştır. Tüm Türkiye, o gün gemimizi gururla izlemiştir” şeklinde konuştu.

Aşkın, “Kamuoyunda gemisi olan üniversite imajı var iken, yeni bir gemi gündeme alınmadı ise ve kamusal yararı çok büyük olan geminin elden çıkarılmasına ne gerek vardır” diyerek geminin satış işlemin bir an önce durdurulmasını istedi.

PİRİ REİS EĞİTİM GEMİSİ, 16 ŞUBAT’TA İHALE İLE SATILACAK

Piri Reis Üniversitesi, denizcilik eğitimine katkı sağlamak amacıyla bünyesine kattığı ve üniversite ile aynı adı taşıyan Piri Reis Eğitim Gemisi’ni ihale ile satışa çıkardı.

Piri Reis Üniversitesi’ndeki (PRÜ) denizcilik öğrencilerinin uygulamalı eğitim ve denizde staj yaptığı Piri Reis Eğitim Gemisi, 16 Şubat 2022 tarihinde Piri Reis Üniversitesi’nin Tuzla’daki yerleşkesinde saat 14.00’te ihale ile satılacak. İhaleye katılmak isteyenlerin belgeleri eksiksiz olarak ihale tarihine kadar teslim etmeleri gerekiyor.

gemi-2-147.jpggemi-1-164.jpggemi-3-115.jpggemi-4-068.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim