• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 18 °C

Fatih Şener: Lojistik sektöründe "yol sıkıntısı" yaşıyoruz

Fatih Şener: Lojistik sektöründe "yol sıkıntısı" yaşıyoruz
Tüm çıkış yollarında sıkıntı yaşıyoruzUluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkiye'nin tüm çıkış yollarında sıkıntı yaşadıklarını ileri sürdü.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkiye'nin tüm çıkış yollarında sıkıntı yaşadıklarını ileri sürerek, "Türkiye'den Köln'e giden aracın ortalama hızı saatte 10 kilometre. Akıl alır gibi değil. Sektörümüz zaman ve enerji kaybederken, ülkemiz de kaybediyor" dedi.

Şener, Gediz Üniversitesi Lojistik Günleri'ndeki konuşmasında, İran'ın kendi araçlarına öncelik tanıması dolayısıyla Gürbulak Gümrük Kapısı'ndan en erken 4 günde geçebildiklerini belirterek, Orta Asya'daki Türk cumhuriyetlerine kara yoluyla ihracatın İran'ın insafına kaldığını, Türkiye'nin ise İran'a böyle muamelede bulunmadığını söyledi.

Mısır ve Suriye'deki gelişmelerden sonra Körfez ülkelerine ulaşmanın da çok güçleştiğine dikkati çeken Şener, Suudi Arabistan'a gidebilmek için denemedikleri yol kalmadığını dile getirdi.

Şener, ihracattaki en önemli güzergahlardan Avrupa'ya gidişlerinde de sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:"Kapıkule Gümrük Kapısı'nda tır kuyrukları uzadıkça uzuyor, buradan 3 günde geçersek seviniyoruz. İran dışında Avusturya da bize özellikle olumsuz davranıyor. Avusturya, yılda 21 bin civarında Türk tırının yollarını kullanmasına izin veriyor.

Bu kota dolduktan sonra araçlarımızın trenlerle ancak ülkeyi geçebileceği belirtiliyor. Nedenini sorduğumuzda, 'Siz Avrupa Birliği üyesi değilsiniz' deniliyor. Türkiye'nin tüm çıkış yollarında sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda Türkiye'den Almanya Köln'e giden aracın ortalama hızı, saatte 10 kilometre. Akıl alır gibi değil. Sektörümüz zaman ve enerji kaybederken, ülkemiz de kaybediyor."

Fatih Şener, güçlü Türkiye'nin güçlü lojistikten geçtiğini, ekonomik büyümenin ihracata, ihracatın da lojistiğe bağlı olduğunu vurgulayarak, "Ülkemiz, coğrafi konumuyla dünya lojistik pazarında Kaşıkçı elması gibi paha biçilmez yere sahip.

Ancak bu potansiyeli, çıkış yollarımızdaki sıkıntılar ve gümrüklerimizin iyi çalışmaması nedeniyle ekonomik değere yeterince dönüştüremiyoruz. Yollar açılırsa, önümüzdeki engeller kalkarsa sektörümüz güçlenir, sektörümüz güçlendikçe ekonomimizi de güçlendirir" diye konuştu.

Deniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim