• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Fatih Dönmez ve Aleksei Lihaçev, Akkuyu NGS inşaat çalışmalarını inceledi

Fatih Dönmez ve Aleksei Lihaçev, Akkuyu NGS inşaat çalışmalarını inceledi
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Rosatom Genel Müdürü Aleksei Lihaçev, Akkuyu NGS inşaat sahasında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Ziyaret kapsamında tasarım, inşaat ve ekipman tedarikine ilişkin sözleşme imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile R.F. Rosatom Devlet Kuruluşu Genel Müdürü Aleksei Lihaçev, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatı sahasında bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Dönmez, ziyaret kapsamında sahada yapılan çalışmaları inceledi ve ihtiyaçlar doğrultusunda yerli tedarik imkânlarının iyileştirilmesi, Türk şirketlerinin projeye katılım olanaklarını, yabancı yatırımcıların AKKUYU NÜKLEER A.Ş. sermayesine katılımları görüşüldü. Bunun yanı sıra, Akkuyu NGS'nin Türkiye ulusal elektrik şebekesine bağlantısı konusu da ele alındı.

Dönmez ve Lihaçev, Akkuyu NGS inşaatı projesinin gerek Türk tarafı, gerek Rosatom Devlet Kuruluşu için stratejik önem arz ettiğini vurguladılar.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Akkuyu NGS kurulumunu yüksek bir işbirliği ile sürdürmekteyiz. Akkuyu NGS iş planına uygun şekilde ilerliyor. Sahadaki çalışmalar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının belirlemiş olduğu güvenlik ve işletme konusundaki kriter ve standartlara göre yapılıyor" diye konuştu.

Rosatom Devlet Kuruluşu Genel Müdürü Aleksei Lihaçev de şöyle konuştu:

“Akkuyu NGS’nin benzersizliği, bu projenin "Yap-Sahip Ol-İşlet" (Build-Own-Operate) modeli ile gerçekleştirilmekte olmasıdır. Bir şirketin, nükleer santralin tasarımı, yapımı, işletmesi, bakımı ve işletmeden çıkarılmasını kapsayan yaşam döngüsünün tüm aşamalarından sorumlu olduğu dünyadaki ilk deneyimdir. Bu nedenle projeye stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz ve şimdiden tesisin gelecekteki işletmesi ve Türkiye'nin ulusal elektrik şebekesine bağlanması konularını görüşüyoruz. Ayrıca Türk müteahhitleri ve tedarikçileriyle ile işbirliğinin geliştirilmesine ve Türk personelinin eğitimine büyük önem veriyoruz, zira yerli uzmanlar ve şirketler santralin yaşam döngüsü sürecinde işletmenin her aşamasında yer alacaklardır.”

Ziyaret kapsamında, Akkuyu NGS’nin tasarım, inşaat ve ekipman tedarikine ilişkin sözleşme (EPC[i] Sözleşmesi), T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Rosatom Devlet Kuruluşu Genel Müdürü huzurunda imzalandı. Sözleşmeye göre, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İş Sahibi, Rus "Konzern Titan-2" A.Ş. ile Türk IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığı Yüklenici olarak sorumluluklar üstlendiler.

EPC Sözleşmesi, Akkuyu NGS tesisleri ana kısmının kurulumuna ilişkin işlerin tamamını kapsamakta olup, tasarım, mühendislik, ekipman tedariki, kalite kontrolü, iş güvenliğinin sağlanması ve inşaat işlerinin belirtilen sürelerde tamamlanmasını kapsıyor.

Ortak Şirketin Türk hissedarı olan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., 45 yılı aşkın bir geçmişesahip Türkiye’nin lider firmalarından birisi. IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş, büyük altyapı tesislerinin inşasında uluslararası deneyime sahip oldukça yetkin bir firma.

"Titan-2", nükleer enerji sektörü tesislerinin inşaatı alanında faaliyet gösteren bir Rus şirketler grubu. "Konzern Titan-2" A.Ş., ana yüklenici sıfatıyla Leningrad NGS’nin kurulumu devam eden ünitelerde inşaat, montaj ve inşaat sahasındaki elektrik ve montaj işlerini üstlendi.

"Titan-2", Finlandiya’nın Hanhikivi-1 NGS inşaatında da ana yüklenici şirket olarak faaliyet yürütüyor.

akkuyu_ngs_1.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim