Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu GÜNDER ve Bodrum Belediyesi ortaklığı ile yürütülen Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar Projesi’nin ilk iki eğitimi 7 Mart- 12 Nisan tarihlerinde Bodrum’da gerçekleşti.
Turizm ve yat sektörü temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar Projesi ile turizm sektöründe güneş enerjisi kullanımının sağlayacağı avantajlar masaya yatırıldı. Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında sürdürülen proje ile turistik tesislerin çatı sistemleri ile güneş enerjisinden elektrik üretimi noktasında belde halkının bilgilendirilmesi ve seçilen beldede güneş enerjisi konusunda farkındalık yaratmak hedefleniyor.
Proje kapsamında düzenlenen eğitimde, Bodrum Belediyesi ile konut sahiplerine güneş enerjisi mevzuatı ve kullanımının sağlayacağı avantajlar anlatıldı. Çalışmada turizm sektörünün beklentileri ile güneş enerjisi kullanımının önündeki engeller tartışıldı. Bu projenin ikinci adımında ise turizm sektörünün hedef alındığı odak grup çalışması yapıldı, güneş enerjisi mevzuatı, kullanımı ve şebekeden bağımsız çalışan sistemler konusunda katılımcılara bilgi verildi. Toplantının ikinci bölümünde ise turizm sektör temsilcilerinin konu ile ilgili düşüncelerine yer verilerek güneş enerjisi kullanımının önündeki engellerin neler olduğu turizm sektörü özelinde tartışıldı.
GÜNDER, Bodrum Otelciler Derneği (BODER) ve Tüm Yat İşletmecileri, Yatırımcıları, Broker ve Acenteleri Derneği (TYBA) üyelerinin katılımıyla düzenlediği Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar Projesi odak grup toplantısının ikincisi “turizm sektöründe güneş enerjisi kullanımının artırılması yönünde çözüm önerileri” içeriğiyle 24 Mayıs’ta Bodrum’da ücretsiz olarak gerçekleşecek.
TURİZMCİLER GÜNEŞİ EKONOMİLERİ İÇİN DE KULLANMALI
GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu projeyle ilgili verdiği bilgide, çatı üstü GES projelerinin hem ekonomiye katma değer yaratılması hem de iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilerin en aza indirilmesi açısından önemini vurguladı.
Etkinliklerle güneş enerjisi sektörüne dair merak edilen tüm soruların yanıt bulacağını ve bu bilinçle güneşe daha fazla yatırım yapılacağından umutlu olduğunu söyleyen Telemcioğlu, sözlerine şunları ekledi: “Güneş enerjisinde faaliyet gösteren konuşmacılarımız, güneş enerjisi mevzuatı, kurulumu ve işletimi ile ilgili bilgi paylaşımı yaptı. Bodrum’da turizm sektöründe güneş enerjisi kullanımının, sektöre ve Bodrum’a olan katkıları masaya yatırıldı. Turizm sektörü temsilcilerinin görüşleri bizim için çok değerli. Turizmde maliyetler çok yüksek biz bu maliyetlerin azaltılması hem de ülke ekonomisinin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak bir formülü anlatıyoruz. Bu formülün adı güneş enerjisidir. Turizmcilerin olmazsa olmazı güneşi, sadece konukları için değil aynı zamanda ekonomileri içinde kullanmaları yönünde çözüm önerileri sunmaya devam edeceğiz. Turistik tesislerde çatı GES uygulamaları turizm maliyetlerinin en büyük umudu olacak.”
DENİZ HABER AJANSI