• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Ereğli Denizcilik'e ait M/V CAPE ISTANBUL, Baltimore Limanı'nda tutuklandı

Ereğli Denizcilik'e ait M/V CAPE ISTANBUL, Baltimore Limanı'nda tutuklandı
Metin Kalkavan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üslendiği ve İMEAK DTO Kurumsal kimliğinin de içinde bulunduğu 100'ün üzerinde ortağı bulunan Ereğli Denizcilik Şirketi'ne ait M/V CAPE ISTANBUL isimli dökme yük gemisi, Baltimore Limanı'nda tutuklandı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası üyelerinin ortak girişim grubu olarak kurduğu, Metin Kalkavan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üslendiği ve İMEAK DTO kurumsal kimliğinin de içinde bulunduğu 143 ortağı bulunan Ereğli Denizcilik Şirketi'ne ait M/V CAPE ISTANBUL isimli dökme yük gemisi, Baltimore Limanı'nda tutuklandı.

Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Maryland Federal Mahkemesi Ereğli Denizcilik ortaklarından Levent Karaçelik'in ve Marvel International Şirketi'nin Liberyalı Probulk Şirketi'ne olan borcunu gerekçe göstererek M/V CAPE ISTANBUL isimli dökme yük gemisinin tutuklanmasına karar verdiği öğrenildi. 

8 SENELİK DAVA EREĞLİ DENİZCİLİK'İN BAŞINA PATLADI

Ereğli Denizcilik Şirketi'ne ait M/V CAPE ISTANBUL isimli dökme yük gemisinin, Baltimore Limanı'nda tutuklanmasının altında, şirketin ortaklarından Levent Karaçelik ile Liberyalı Probulk Şirketi arasında alacak-verecek davasından kaynaklandığı ortaya çıktı.

M/V CAPE ISTANBUL'un tutuklanmasına neden olan mevzu şöyle gelişti;

Ereğli Denizcilik Şirketi Başkan Vekili ve Marvel International'ın sahibi Levent Karaçelik'in 2008 yılında M/V IOANTHI isimli gemiyi Liberyalı Probulk Şirketi'nden kiraladı. Daha sonra Probulk ve Marvel International arasında ortaya çıkan anlaşmazlık yüzünden, kira sözleşmesi iptal edildi. Bunun üzerine Liberyalı Probulk Şirketi, Marvel International ve Levent Karaçelik tarafından mağdur edildiğini iddia ederek Londra'da tahkime gittiği öğrenildi.

Londra'da yapılan Tahkim Davasında Levent Karaçelik'in sahibi olduğu Marvel International'a, 9 milyon 500 bin dolar ana para ve faiziyle birlikte 12 milyon 800 bin dolar tazminata mahkum edildi.

Bu gelişme üzerine Liberyalı Probulk Şirketi Tahkim Kararıyla birlikte, ABD Maryland Federal Mahkemesi'ne Marvel Denizcilik ve sahibi Levent Karaçelik aleyhine alacağı olduğunu iddia ederek dava açtı. Ayrıca Levent Karaçelik'in Ereğli Denizcilik Şirketi'nin ortağı olduğunu belirten Probulk Şirketi, M/V CAPE ISTANBUL'un ABD limanlarına yanaşmasıyla birlikte tutuklanmasını istedi.

Maryland Federal Mahkemesi, 27 Ocak 2017 tarihinde Ereğli Denizcilik Şirketi'ne ait M/V CAPE ISTANBUL'un tutuklanmasına karar verdi. Geçen hafta Baltimore Limanı'na yanaşan Ereğli Denizcilik Şirketi'ne ait M/V CAPE ISTANBUL isimli dökme yük gemisi, Maryland Federal Mahkemesi'nin kararıyla alıkonuldu.

PROBULK, FEDERAL MAHKEMEYİ YANILTTI

Liberyalı Probulk Şirketi Maryland Federal Mahkemesi'ne sunduğu deliller arasında, 2008 yılında Levent Karaçelik'in Uzakdoğu Tersaneleri'ne verdiği ve 10 milyon dolar ödeme yaptığı 2 adet yeni gemi siparişinin, tersanenin kapanmasıyla birlikte paranın Levent Karaçelik'e iade edildiğini ve bu paranın M/V CAPE ISTANBUL'un alımında kullanıldığını iddia etti.

Bu gelişme üzerine Ereğli Denizcilik Şirketi avukatları, Maryland Federal Mahkemesi'ne Levent Karaçelik tarafından, Ereğli Denizcilik A.Ş.'ye bu meblağda bir ödeme yapılmadığını ve Ereğli Denizcilik'in 143 ortağı olduğunu ve Levent Karaçelik'in Ereğli Denizcilik Şirketi'nde yüzde 1.86 hissesi bulunduğunu belgeleriyle sundu.

Öte yandan Ereğli Denizcilik avukatları, Şirketin kiracısı Oasis Maritime Services LLC ve yükün sahibine karşı sorumlulukları olduğunu belirterek, telafisi olmayan mağduriyetlerin oluşmasına neden olabileceği belirterek, geminin serbest bırakılmasını veya Probulk Şirketi'nin mahkemeye teminat sunmasını istedi.

Ancak Maryland Federal Mahkemesi, Ereğli Denizcilik Şirketi'nin istemlerini reddederek, M/V CAPE ISTANBUL'un alıkonulmasına devam kararı verdi.

cape_istanbul_buyuk.jpg

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Ayhan Karel
08 Mart 2017 Çarşamba 13:38
13:38
probulk firmasının haklı oldugunu düsünüyorum..
95.5.165.75
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim