• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 25 °C
  • Çanakkale 21 °C

Erden Eruç, Guinnes Rekorlar Kitabı'na iki rekorla girdi

Erden Eruç, Guinnes Rekorlar Kitabı'na iki rekorla girdi
Dünyanın pek çok ülkesinde tanınmasına rağmen ülkemizde bilinmeyen Erden Eruç, Guinnes Rekorlar Kitabı'na kırılması çok zor olan 2 rekorla girdi.

Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği'ni bitirdikten sonra ABD'ye yerleşen Erden Eruç, 5 yıl süren yolculuğuyla çifte rekorla Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. ‘KaslaGit' sloganıyla okyanuslarda kürek çeken Eruç, 2007 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Bodega Körfezi'nden 7 metrelik teknesiyle okyanusa açıldı. Avustralya'ya ulaşma hedefiyle yaklaşık 1 yıl boyunca denizde kalan Eruç, bu sürede içme suyu ihtiyacını deniz suyundan tuzu arıtarak sağladı. Eruç, enerji ihtiyacını da güneş panellerinden yararlanarak karşıladı. Denizci 312 gün boyunca kürek çekip 17 Mayıs 2008'de Papua yeni Gine'ye vardı ve Büyük Okyanusu denizde en uzun süre kalarak tek başına geçen ilk kürekçi ünvanını elde etti.

Birkaç ay dinlendikten sonra Mercan Denizi'nden tekrar yola çıkan Erden Eruç, kürek çekerek önce Avustralya'ya gitti. Ardından, Hint Okyanusu'nu aşan denizci Atlas Okyanusu'na ulaştı. Atlas Okyanusu'nu da 153 günde geçerek Venezuela'nın doğusundaki Guiria kasabasına vardı. Kuzeye yönelen denizci 21 Temmuz 2012'de ABD'ye ulaştı. 5 yıl 11 gün 12 saat 22 dakika süren yolculuğuyla kas gücüyle dünyayı dolaşan ilk insan ünvanını elde eden Eruç böylece 2'nci defa Guinnes Rekorlar Kitabı'na girdi. Eruç yolculuğu sırasında en yüksek zirvelere tırmandı, bisiklete bindi, okullarda çocukları ziyaret etti, hem Türkiye'yi tanıttı hem de doğa sevgisini anlatmaya çalıştı. ABD'deki Dünya Kaşifler Kulübü'de 2013'te Eruç'u ödüllendirdi.

‘Yalnız kaldım'

Üç okyanusu aştığını anlatan Eruç, “Daha önce Fransız Emanuelle Coindre, Avustralya'dan denize açılarak rekoru elde edecek ilk kişi olacağını ilan etti ama rekoru ben kazandım. Mücadelemde yalnız kaldım ama Türkiye'ye bunu kazandırmak gurur verici” dedi.

Fırkateynle karşılaştı

Türk denizci, Ekim 2010'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın korsanlıkla mücadele için görevlendirdiği 170 metrelik modern Türk fırkateyni TCG Gaziantep ile de Kenya açıklarında karşılaşırken, bu buluşma ilk kez açık deniz görevinde olan bir savaş gemisi ile bir okyanus kürekçisinin bir araya gelmesini sağlamıştı. Okyanus Kürekçileri Derneği tarafından üç ayrı okyanusu kürekle geçen ilk kişi (876 gün) ilan edilen Eruç, Sri Lanka'da tsunami den zarar gören okullara yardımda bulundu. Eruç'a aynı zamanda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Fair Play Ödülü verildi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim