• BIST 9439.86
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

Erdemir’de ürküten merak

Erdemir’de ürküten merak
Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Doğan, Erdemir özelleştirmesiyle ilgili çarpıcı soruları gündeme getirdi. "AKP Altın hisse ile Erdemir'i devletleştirmeyi mi planlıyor."
ERDEMİR'DE ÜRKÜTEN MERAKO hisseler kimlerin elinde?.. Bugünün anahtar sorusu bu. AKP o hisse sahiplerini belirliyor mu?.. Bugünün anahtar davranışı bu.

Bugün Erdemir’in genel kurulu toplanıyor. Özelleştirme öncesinde, bugünkü genel kurulda bir hükümet manevrası var. Çarpıcı bir manevra:

AKP, altın hisse yoluyla, bugün Erdemir’i tümüyle ele geçiriyor.

Bu amaçla, Erdemir Esas Anlaşma metninde değişikliğe gidiyor. Yeni bir metin hazırlanıyor. AKP bu değişikliği, bugün toplanacak genel kuruldan geçirmeye çalışıyor.

YALOVA’NIN GÖZLEMİ

Özelleştirme ya da değil, Erdemir’in bundan sonraki kaderiyle ilgili kararlar bugün alınıyor.

Erdemir’in büyüme döneminde, 90’ların sonunda özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova’nın gözlemi bilimsel:

‘Yassı demir üretimi ile gelişmişlik arasında paralellik var. Daha çok yassı demir üreten ve kullanan ülkeler, gelişmiş ülkeler. Biz o nedenle, Erdemir’i büyütürken ve üretim biçimine karar verirken, yassı üretime ağırlık verdik.’

Dünyada yassı demir üretimi yüzde 65, Türkiye’de yüzde 18. Dolayısıyla sorun, değişmesi gereken bu oranlar. Yalova ekliyor:

‘Erdemir’i özelleştirerek, sadece o tesisler ve Kuzey Afrika’ya açılan liman değil, aynı zamanda milyonlarca metrekarelik alanlar da elden gidiyor. Öyle bir-iki milyar dolara elden çıkartılacak tesisler değil bunlar.’

Bu vahim durum, bugünkü genel kurulda biraz daha mide ağrıtıyor.

HER AN EL ALTINDA

Özelleştirme öncesinde, AKP Erdemir’de her an, her gelişmeye müdahale hakkına sahip olmak istiyor. Bu amaçla, Özelleştirme İdaresi’ne altın hisse verilmesini öngörüyor.

Devletin hissesi şu anda yüzde 49.97. Oysa, karar için yüzde 51 gerek. O yüzde 51 piyasada. Ama, kimlerde?.. Kár dağıttığına göre, Erdemir’i kárlı görenlerde. Başka?.. Belki, bazı yabancı yatırımcılarda.

Kimde olursa olsun, AKP’nin bugün yüzde 51’i bulması gerek. Onun için de, piyasada araştırmaya giriyor, onları yanına çekmeye uğraşıyor.

Bazı hisse sahipleri, örneğin Ankara Ticaret Odası ise, olaya baştan beri karşı. Ama, payı belirleyici olmaktan çok uzak. Sadece bugün tepki oyu niteliğinde.

ASIL ÖNEMLİ NOKTA

Madem özelleştiriyor, o zaman neden altın hisse?.. Nereye kadar?..

AKP Erdemir’in özelleştirilmesini şansa bırakmak niyetinde değil. Hatta, yerli ya da yabancı bir firma aldığında bile, süresi belli olmayan bir dönem için ipleri elinde tutmaktan yana.

Tersini düşünmek de mümkün. Özelleştirmeye çıkıyor ve diyelim ki, istediği fiyata satamıyor. Diyelim ki, elinde kalıyor. Bugün getireceği altın hisse ile, özelleştirelim derken, Erdemir’i devletleştirmiş oluyor!..

ÜRKÜTEN MERAK

Teorik olarak böyle bir olasılık var. Ancak, ben bunu tahmin etmiyorum. Benim bir başka merakım var:

Piyasadaki hisse senetlerinin ne kadarı yabancıların elinde?.. O yabancı hisse senedi sahipleri kimler?.. Bazı yabancı firmalarla aralarında bağ var mı?..

Vardır, demiyorum. Sadece merak ediyorum.

AKP de acaba böyle bir merak içinde mi?.. Bunu da merak ediyorum
Kaynak:Yalçın Doğan-HürriyetDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim